Vodkapasta.
Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs mer »Vackert rosa pasta – utan att du behöver stå och knåda pastadeg. Hemligheten ligger i såsen. Här delar vi med oss av ett recept på en omtalade "Pink Pasta" som tagit TikTok med storm.
Foto: Bibendum/AI
Här är ett recept inspirerat av den virala trenden som startade på TikTok, Pink Pasta. Det är egentligen inte pastan i sig som är rosa utan såsen. Hemligheten? Rödbeta!
Förutom att du får en färgglad rätt att servera under den rosa månaden oktober eller till Alla hjärtans dag (eller när helst du vill imponera på gästerna) så är den dessutom vegetarisk, snabblagad och otroligt god och mättande.
Du kan använda vilken (ofärgad) pasta du vill. Vi har använt spaghetti på grund av de vackra mönster det bildar på tallriken. Hur rosa din Pink pasta blir beror på hur mycket rödbeta du använder. För en ljusrosa sås kanske en halvstor beta räcker, medan två betor ger en mer djup magentafärg på TikTok-pastan.
Vi har valt att använda den klassiska getosten chèvre i såsen för att den passar så oerhört bra ihop med rödbeta. Men många använder fetaost i såsen till pastan, vilket också ger en fin syra. Lite ricotta eller mascarpone behövs för att göra din Pink pasta krämig och kladdig nog att fastna på själva pastan så att du verkligen får den där rosa pasta-effekten.
Toppa gärna din rosa TikTok-pasta med något knaprigt, här har vi använt rostade pinjenötter. Men hasselnötter eller cashew passar också. Och sist men inte minst: rikligt med riven parmesan och persilja på toppen!
1 stor rödbeta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
smör eller olja till stekning
1 dl vatten
saft från 1 citron
salt och peppar efter smak
100 g ricotta
100 g chèvre
1 dl pastavatten
400 g av din favoritpasta
parmesan och färsk persilja för garnering
1 dl rostade pinjenötter (valfritt, men adderar lite härlig crunch)
Skala och skär rödbetan i mindre bitar. Koka den tills den är mjuk.
Hacka och svetta löken och vitlöken i en stekpanna med lite smör eller olja.
Mixa rödbeta, stekt lök och vitlök, vatten, citronsaft, ricotta och chèvre, salt och peppar till en slät sås i en mixer.
Koka pastan och spara lite av pastavattnet.
Värm upp såsen och tillsätt pastavatten. Rör sedan ner pastan och servera toppad med riven parmesan, pinjenötter och persilja.
119,00 kr
De rostade pinjenötterna och getosten i denna rosa TikTok-pasta passar fint med ett friskt, torrt vin som Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme. Vinet har en livfull karaktär i förgrunden, vilket förfinas genom distinkta inslag av gröna äpplen, citrus och en välbalanserad mineralitet.
Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs mer »Pizza alla Vodka är en tolkning av den populära pastarätten Penna alla vodka. Oskar Montano bjuder på pizzareceptet från kokboken "Pizza Wizard".
Läs mer »Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig. Enkelt!
Läs mer »En dessert hämtad ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.
Läs mer »