Årets sill 2020 med koriander, gurka och citron.
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs mer »En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Addera en festlig potatisrätt till julbordet. Potatisen utgör här basen i en lyxig royal med juliga smaker av cheddar och kavring som toppas med forellrom. Servera den gärna tillsammans med O.P. Anderson Julaquavit.Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.
4 kokta potatisar
2 ägg
2 dl grädde
100 g riven cheddarost
salt
svartpeppar
1 stor finhackad banancharlottenlök
1/2 dl vit balsamvinäger
1/2 dl rapsolja
50 g forellrom
20 g hackad gräslök
200 g färska bondbönor
50 g kavring
smörgåskrasse till servering
Sätt ugnen på 120 grader. Skiva kavringen så tunt det går, lägg på bakplåtspapper och låt torka i ugn ca 15 minuter.
Blanda tärnad potatis och cheddarost och lägg blandningen i muffinsformar av silikon eller större formar av papper. Knäck äggen och blanda med 2 dl vispgrädde, salt och svartpeppar. Häll äggstanningen i muffinsformarna och grädda i ugn i 140 grader ca 30 minuter. Låt allt kallna och separera innehållet från formen.
Koka schalottenlöken med vinägern tills den är helt inkokt i löken. Tillsätt rapsolja och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Koka bondbönorna ca 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl bönorna hastigt i kallt vatten och separera dem från skalet.
Värm royalen i ugn 100 grader i ca 20 minuter och lägg upp på tallrik. Blanda vinägretten med hackad gräslök och forellrom och häll över royalen.
Värm bondbönorna med lite smör och salt. Lägg bondbönor på toppen av royalen, klipp över lite smörgåskrasse och hackad gräslök och toppa med en skiva av den torkade kavringen.
229,00 kr
O.P. Anderson Julaquavit är kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med juliga toner av pomerans, cognac och sherry samt lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak.
Recept: Fredrik Eriksson
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs mer »Fläsk hör julbordet till, här serveras fläsksidan härligt krispig med en kryddning av bland annat apelsin och ingefära.
Läs mer »En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »