Pulled chicken.
Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten görs i ugn serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Läs mer »Pulled pork är perfekt comfort food och Linnéa har gjort en supergod variant av pulled pork som serveras med rotmos och toppas med stekt svartkål.
För några år sedan exploderade internet av recept på pulled pork. Men kanske blev det lite av en one hit wonder här i Sverige? För sedan kom nya mattrender och nu verkar det som att vi har glömt den stora kärlek vi under ett par år kände för just pulled pork.
Jag kan tycka att det är lite synd, för pulled pork mina vänner, är ultimat "comfort food", som man säger i USA. Många recept på pulled pork innehåller rökig bbq-sås. Jag hoppade över det idag och gjorde en mustig såsbas på rött vin, kokossocker och oxfond istället. Det blev himla gott!
Till köttet, som lagas så länge att det bara faller isär, vispade jag ihop ett underbart mos på potatis, palsternacka och jordärtskocka. Jag bara älskar den kombinationen. Sedan toppade jag allt med höstens favorit – smörstekt svartkål! Fyll skålarna med ditt pulled pork och slå upp ett glas rött, fruktigt vin.
/Linnéa
800 g fläskkarré i bit
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk oxfond
2 dl rött vin
3 msk kokossocker
salt och svartpeppar
Blanda samman paprikapulver, vitlökspulver och tomatpuré. Gnid in detta i fläskkarrén och lägg i en ugnsfast gryta.
Skala vitlök och lök. Skär löken i tunna skivor odh fördela runt köttbiten.
Slå på oxfond, vin, kokossocker, salt och peppar. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 125° i cirka 4-5 timmar.
När köttet är så mört att du kan dra i sär det med en gaffel, lyft ur köttbiten ur grytan. Reducera såsen till cirka hälften.
Mosa de mjuka vitlökarna helt. Dra i sär köttet med hjälp av två gafflar. Slå såsen över köttet och blanda väl.
500 g potatis
200 g palsternacka
300 jordärtskocka
50 g smör, mjukt
ca 2 dl mjölk eller grädde
salt och svartpeppar
Skala rotsakerna och dela dom i lika stora bitar. Koka tills de är mjuka, men inte faller isär i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt rotsakerna ånga av.
Mosa rotsakerna med hjälp av en potatisstöt. Tillsätt det mjuka smöret och rör om. Värm mjölken eller grädden tills den är fingervarm. Späd moset med vätskan till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
300 g svartkål
2 msk smör
Flingsalt
Repa svartkålen och stek den mjuk i lite smör. Strö flingsalt över den stekta kålen.
Servera din pulled pork tillsammans med rotfruktsmoset, den stekta svartkålen och ett par skivor gott bröd.
79,00 kr
Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.
155,00 kr
171,00 kr
Har du möjlighet att lägga några kronor mer på vinet föreslår vi det här kraftpaketet med fruktig smak och mogna tanniner.
Recept: Linnéa Seidel
Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten görs i ugn serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Läs mer »Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Mer pulled pork till folket!
Läs mer »Pulled pork är perfekt att servera till många. Linnéa har ett bra grundrecept på pulled pork som hon här har twistat till med både bönor och syrad rödkål.
Läs mer »I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Läs mer »