Pulled chicken.
Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Läs mer »Pulled pork är perfekt comfort food och Linnéa har gjort en supergod variant som serveras med rotfruktsmos och toppas med stekt svartkål.
För några år sedan exploderade internet av recept på pulled pork. Men kanske blev det lite av en one hit wonder här i Sverige? För sedan kom nya mattrender och nu verkar det som att vi har glömt den stora kärlek vi under ett par år kände för denna maträtt. Jag kan tycka att det är lite synd, för pulled pork mina vänner, är ultimat "comfort food", som man säger i USA. Många recept på pulled pork innehåller rökig bbqsås. Jag hoppade över det idag och gjorde en mustig såsbas på rött vin, kokossocker och oxfond istället. Det blev himla gott! Till köttet, som lagas så länge att det bara faller isär, vispade jag ihop ett underbart mos på potatis, palsternacka och jordärtskocka. Jag bara älskar den kombinationen. Sedan toppade jag allt med höstens favorit - smörstekt svartkål!Fyll skålarna med din comfort food och slå upp ett glas Pata Negra Apasionado, ett rött, fruktigt och aningen kryddigt vin från Spanien.
800 g fläskkarré i bit
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk oxfond
2 dl rött vin
3 msk kokossocker
salt och svartpeppar
Blanda samman paprikapulver, vitlökspulver och tomatpuré. Gnid in detta i fläskkarrén och lägg i en ugnsfast gryta.
Skala vitlök och lök. Skär löken i tunna skivor odh fördela runt köttbiten.
Slå på oxfond, vin, kokossocker, salt och peppar. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 125° i cirka 4-5 timmar.
När köttet är så mört att du kan dra i sär det med en gaffel, lyft ur köttbiten ur grytan. Reducera såsen till cirka hälften.
Mosa de mjuka vitlökarna helt. Dra i sär köttet med hjälp av två gafflar. Slå såsen över köttet och blanda väl.
500 g potatis
200 g palsternacka
300 jordärtskocka
50 g smör, mjukt
ca 2 dl mjölk eller grädde
salt och svartpeppar
300 g svartkål
2 msk smör
Flingsalt
Repa svartkålen och stek den mjuk i lite smör. Strö flingsalt över den stekta kålen.
Servera din pulled pork tillsammans med rotfruktsmoset, den stekta svartkålen och ett par skivor gott bröd.
194,00 kr
Doften i Pata Negra Apasionado är fruktig, ungdomlig, aningen kryddig med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, örter, svarta vinbär, lakrits, choklad och vanilj. Smaken är mjuk och fruktig, aningen kryddig med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, örter, lakrits, choklad, peppar och vanilj.
125,00 kr
Kan du lägga lite mer pengar på vinet rekommenderar vi denna fruktiga Côtes du Rhône med inslag av mogna jordgubbar, blå plommon, kryddor, lakrits samt en typisk släng av färska örtkryddor. Ett trevligt, balanserat och välgjort vin i fruktig, mjuk och angenäm stil.
Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Läs mer »