Pepparprovning med tio olika sorters peppar.
Vi deltog på en intressant pepparprovning som skedde digitalt och där du får hemskickat både provningskarta och olika pepparsorter.
Läs mer »Tasmansk bergpeppar har en rund och fruktig smak med fin pepparhetta i eftersmaken som påminner lite om chili. Här ger den smak åt pulled pork i buns.
Frankrike
Systembolaget nr:
215101
125,00 kr
Tasmansk bergpeppar är ett rödviolett bär som växer vilt på den Australiensiska ön Tasmanien. Den har en rund och fruktig smak och fin pepparhetta i eftersmaken som påminner lite om chili.
Här ger den smak till pulled pork - fläskkarré som ugnstekts länge på låg temperatur och fått koka i kryddig ginger beer. När din pulled pork är klar ska du kunna dra isär den i trådar med två gafflar. Buns kan du göra själv enligt receptet nedan, men du hittar även färdiga frysta i många asiatiska matbutiker, och dessa behöver du bara ånga mjuka.
Pulled pork är känt för att ha en sötare BBQ-kryddning men det är verkligen inget måste. Här är ett recept för pulled pork som får söt smak av ingefärsläsk men kryddig pepprighet av den tasmanska bergpepparn.
1 kg svensk fläskkarré
3 dl Ginger Beer
2 msk neutral olja
1 msk salt
1 msk grovmalen Tasmansk bergpeppar
Sätt ugnen på 100 grader.
Häll Ginger Beer i en ugnsfast stekgryta med lock, lägg i karrén.
Klappa in köttet med olja och fördela sedan saltet och pepparen över köttet.
Sätt in i ugnen i ca 8 timmar med locket på.
25 g jäst
3,5 dl kallt vatten
0,5 dl grädde
8 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 msk socker
2 msk neutral olja
Färska och picklade grönsaker
Hoisinsås
Lös jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna och arbeta i maskin i ca 10 min tills degen är blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 min.
Arbeta degen lite och dela den sedan i 20 bitar. Forma och kavla varje bit till en avlång oval form (ca 15 cm lång) som sedan viks på mitten som ett musselskal.
Lägg bröden i en stor ånginsats med två våningar. Låt jäsa ca 1 timme i svalt utrymme. Pensla bröden med olja och ånga dem sen i 10–15 min tills de känns fasta.
Servera bröden varma med köttet som dras isär och öses med stekskyn. Servera också färska och picklade grönsaker samt Hoisinsås till.
239,00 kr
Till denna rätt passar det här medelfylliga, kryddiga vinet med generös smak och toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits.
125,00 kr
I en lite högre prisklass föreslår vi denna ekologiska Grenache som har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.
Recept: Hanna Nilsson
Vi deltog på en intressant pepparprovning som skedde digitalt och där du får hemskickat både provningskarta och olika pepparsorter.
Läs mer »Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten görs i ugn serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Läs mer »Vi förklarar skillnaden mellan olika sorters chili och dessutom har vi frågat fem välkända kockar om deras favoriter och hur de använder chili i matlagning.
Läs mer »Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.
Läs mer »