Pulled pork med smak av tasmansk bergpeppar.

Tasmansk bergpeppar har en rund och fruktig smak med fin pepparhetta i eftersmaken som påminner lite om chili. Här ger den smak åt pulled pork i buns.

Pulled pork smaksatt med tasmansk bergpeppar
logo

4-6

Tasmansk bergpeppar är ett rödviolett bär som växer vilt på den Australiensiska ön Tasmanien. Den har en rund och fruktig smak och fin pepparhetta i eftersmaken som påminner lite om chili.

Här ger den smak till pulled pork - fläskkarré som ugnstekts länge på låg temperatur och fått koka i kryddig ginger beer. När din pulled pork är klar ska du kunna dra isär den i trådar med två gafflar. Buns kan du göra själv enligt receptet nedan, men du hittar även färdiga frysta i många asiatiska matbutiker, och dessa behöver du bara ånga mjuka.

Pulled pork är känt för att ha en sötare BBQ-kryddning men det är verkligen inget måste. Här är ett recept för pulled pork som får söt smak av ingefärsläsk men kryddig pepprighet av den tasmanska bergpepparn.

Lågtempererad karré i Ginger Beer och Tasmansk bergpeppar

Ingredienser

  • 1 kg svensk fläskkarré

  • 3 dl Ginger Beer

  • 2 msk neutral olja

  • 1 msk salt

  • 1 msk grovmalen Tasmansk bergpeppar

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 100 grader.

    2. Häll Ginger Beer i en ugnsfast stekgryta med lock, lägg i karrén.

    3. Klappa in köttet med olja och fördela sedan saltet och pepparen över köttet.

    4. Sätt in i ugnen i ca 8 timmar med locket på.

Steamed buns

Ingredienser

  • 25 g jäst

  • 3,5 dl kallt vatten

  • 0,5 dl grädde

  • 8 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 2 tsk salt

  • 2 msk socker

  • 2 msk neutral olja

  • Färska och picklade grönsaker

  • Hoisinsås

Gör så här

    1. Lös jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna och arbeta i maskin i ca 10 min tills degen är blank och smidig och släpper från bunkens kanter.

    2. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 min.

    3. Arbeta degen lite och dela den sedan i 20 bitar. Forma och kavla varje bit till en avlång oval form (ca 15 cm lång) som sedan viks på mitten som ett musselskal.

    4. Lägg bröden i en stor ånginsats med två våningar. Låt jäsa ca 1 timme i svalt utrymme. Pensla bröden med olja och ånga dem sen i 10–15 min tills de känns fasta.

    5. Servera bröden varma med köttet som dras isär och öses med stekskyn. Servera också färska och picklade grönsaker samt Hoisinsås till.

Viner till pulled pork:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Till denna rätt passar det här medelfylliga, kryddiga vinet med generös smak och toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


I en lite högre prisklass föreslår vi denna ekologiska Grenache som har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Recept: Hanna Nilsson