Rårakor med palsternacka, färskostcrème, varmrökt lax och picklade rödbetor.

Linnéa har gjort rårakor med palsternacka som toppas med färskostcrème, varmrökt lax och picklad rödbeta. Kan serveras både som små och stora!

Rårakor med palsternacka, varmrökt lax och picklade rödbetor
Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

Spanien

Systembolaget nr:

73393

90,00 kr


logo

10 st

logo

0 h 40 min

Jag älskar verkligen rårakor. För är inte själva meningen med livet potatis som man steker i smör liksom? Om man dessutom tillsätter palsternacka i sina rårakor, ja då har man nuddat en liten, liten bit av himlen enligt mig.Rårakorna toppar jag sen med en härlig färskostcrème som fått smak av pesto, varmrökt lax och snabbpicklad rödbeta. Och snabbpicklad rödbeta är inte alls samma sak som inlagd rödbeta vill jag lova. Lätt att göra, syrlig, krispig och hur god som helst!

Jag gjorde mina rårakor med palsternacka till små fina munsbitar, men du kan precis lika gärna göra färre men större. Servera gärna mina rårakor till ett glas Jaume Serra Rose Bouqet Cava Brut. Det ät en torr och frisk cava med smak av citrus, gula äpplen och rostat bröd.

Snabbpicklade rödbetor

Ingredienser

  • 2 medelstora rödbetor

  • 1 msk råsocker

  • 1 dl rödvinsvinäger

  • 2 msk olivolja

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Skala rödbetorna och svarva dem i en grönsakssvarv (det går lika bra att köpa färdigsvarvade eller hyvla med potatisskalare).

    2. Lägg i en burk och häll över socker, vinäger, olja och salt. Sätt på locket och blanda om. Låt rödbetorna stå i minst 30 minuter. Vänd på burken då och då.

Färskostcrème

Ingredienser

  • 100 g färskost

  • 1 tsk grön pesto några droppar citron salt

  • 1 tsk grön pesto

  • Några droppar citron

  • Salt

Gör så här

    1. Blanda samman färskost, pesto, citron och salt i en skål.

Rårakor med palsternacka

Ingredienser

  • 200 g palsternacka

  • 200 g potatis

  • Örtsalt

  • Smör att steka i

  • Ca 150 g varmrökt lax

Gör så här

    1. Skala och riv palsternacka och potatis grovt. Smaksätt med örtsalt.

    2. Forma ca 10 små bollar av de rivna rotfrukterna.

    3. Hetta upp en stekpanna, lägg i rikligt med smör och stek rårakorna, ett par åt gången. Platta ut rårakorna med hjälp av en stekspade så de blir tunna. Stek ca 3-4 minuter per sida. Vänd försiktigt.

    4. Lägg upp rårakorna på ett stort fat. Toppa dina rårakor med palsternacka med färskostcrème, en bit varmrökt lax och de picklade rödbetorna.

I glaset till Linnéas rårakor med palsternacka:

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

90,00 kr


Doften i Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut har trevliga inslag av mogen citron, gula äpplen, päron och en ton av rostat bröd. Smaken är torr och frisk med behaglig mousse (kolsyra) och en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd.

Recept: Linnéa Seidel