De bästa vinerna till lax.
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Linnéa har gjort rårakor med palsternacka som toppas med färskostcrème, varmrökt lax och picklad rödbeta. Kan serveras både som små och stora!
Jag älskar verkligen rårakor. För är inte själva meningen med livet potatis som man steker i smör liksom? Om man dessutom tillsätter palsternacka i sina rårakor, ja då har man nuddat en liten, liten bit av himlen enligt mig.Rårakorna toppar jag sen med en härlig färskostcrème som fått smak av pesto, varmrökt lax och snabbpicklad rödbeta. Och snabbpicklad rödbeta är inte alls samma sak som inlagd rödbeta vill jag lova. Lätt att göra, syrlig, krispig och hur god som helst!
Jag gjorde mina rårakor med palsternacka till små fina munsbitar, men du kan precis lika gärna göra färre men större. Servera gärna mina rårakor till ett glas Jaume Serra Rose Bouqet Cava Brut. Det ät en torr och frisk cava med smak av citrus, gula äpplen och rostat bröd.
2 medelstora rödbetor
1 msk råsocker
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Flingsalt
Skala rödbetorna och svarva dem i en grönsakssvarv (det går lika bra att köpa färdigsvarvade eller hyvla med potatisskalare).
Lägg i en burk och häll över socker, vinäger, olja och salt. Sätt på locket och blanda om. Låt rödbetorna stå i minst 30 minuter. Vänd på burken då och då.
100 g färskost
1 tsk grön pesto några droppar citron salt
1 tsk grön pesto
Några droppar citron
Salt
Blanda samman färskost, pesto, citron och salt i en skål.
200 g palsternacka
200 g potatis
Örtsalt
Smör att steka i
Ca 150 g varmrökt lax
Skala och riv palsternacka och potatis grovt. Smaksätt med örtsalt.
Forma ca 10 små bollar av de rivna rotfrukterna.
Hetta upp en stekpanna, lägg i rikligt med smör och stek rårakorna, ett par åt gången. Platta ut rårakorna med hjälp av en stekspade så de blir tunna. Stek ca 3-4 minuter per sida. Vänd försiktigt.
Lägg upp rårakorna på ett stort fat. Toppa dina rårakor med palsternacka med färskostcrème, en bit varmrökt lax och de picklade rödbetorna.
90,00 kr
Doften i Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut har trevliga inslag av mogen citron, gula äpplen, päron och en ton av rostat bröd. Smaken är torr och frisk med behaglig mousse (kolsyra) och en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.
Läs mer »Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »