Rårakor med pepparrotskräm och kallrökt lax.

En frasig råraka som toppas med hemgjord pepparrotskräm med styrka efter behag. Toppas med kallrökt lax och några ärtskott för dekoration.

Rårakor med kallrökt lax.
Lysholm Linie Aquavit

Lysholm Linie Aquavit

Norge

Systembolaget nr:

5901

322,00 kr


logo

8

Finns det något lyxigare än en frasig råraka stekt i smör? Jag tror nästan inte det! Här serveras den med en av sina bästa smakkompisar, nämligen pepparrotskräm. Och visst finns det till exempel färskost smaksatt med pepparrot som skulle fungera att använda här. Men det här blir ett par snäpp godare, så det är väl värt att göra egen. Hur mycket smak av pepparrot du vill ha avgör du själv, börja lite försiktigt och öka på mängden tills du får önskad smak.

/Linnéa

Rårakor med pepparrotskräm och kallrökt lax:

Ingredienser

  • ca 800 g potatis

  • salt

  • smör att steka i

  • 150 g naturell färskost

  • 4 msk crème frâiche

  • 1 bit färsk pepparrot

  • örtsalt

  • citron

  • kallrökt lax

  • rädisor

  • ärtskott

Gör så här

    1. Tvätta potatisen och grovriv den. Strö över salt och pressa ur så mycket vätska som det går.

    2. Dela upp potatisen i 8 lika stora högar.

    3. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i en hög med riven potatis och platta ut till en tunn kaka med stekspaden. Stek på medelvärme tills potatisen fått en fin yta, vänd och fortsätt steka. Upprepa med resterande mängd potatis.

    4. Blanda samman färskost och crème fraîche. Vispa med elvisp eller för hand.

    5. Smaksätt med riven pepparrot, örtsalt och en skvätt citron efter smak. Plasta in och låt stå i kylen till servering.

    6. Toppa varje råraka med pepparrotskrämen, kallrökt lax, ärtskott och rädisor

Dryck till rårakorna:

Lysholm Linie Aquavit

322,00 kr


Till rårakan passar det utmärkt att dricka Lysholms Linie då fatlagringskaraktären hos Linie matchar den rökta smaken och de karamelliserade tonerna från rårakan på ett bra sätt.

Recept: Linnéa Seidel