Rödvinsbräserad lammlägg med krämig polenta och bönsalsa.

En härligt smakrik rätt med lammlägg har Linnéa lagat här. Serveras med krämig polenta och en god salsa på borlottibönor.

Rödvinsbräserat lammlägg.
Falling Feather Bag in Box

Falling Feather Bag in Box

Australien

Systembolaget nr:

7297208

279,00 kr


Falling Feather

Falling Feather

USA

Systembolaget nr:

7297201

99,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

285,00 kr


Långlagad lammlägg sköter sig själv i ugnen medan du kan fixa med annat. Se till att ge köttet ordentligt med stekyta innan det får gå klart i ugnen. Tänk på att räkna med tiden lammet tar i ugnen - total tillagningstid blir ungefär 40 + 3 timmar i ugnen.

Polenta är ett härligt majsgryn som bland annat äts mycket i Italien och går att smaksätta på många olika sätt. Här har jag gjort den krämig, men du kan även använda mindre vätska och låta polentan stelna i en form. Sedan skär du den i bitar som du steker gyllenbruna i en stekpanna.

/Linnéa

Rödvinsbräserad lammlägg:

Ingredienser

  • 4 st lammlägg

  • smör att steka i

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 1 stjälkselleri

  • 4 dl rött vin

  • ca 5 dl vatten

  • 4 msk kalvfond

  • 1 kvist timjan

  • 1 kvist färsk rosmarin

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 150°C.

    2. Bryn lammläggen i omgångar i en gryta med smör.

    3. Skala och skär ner lök, vitlök, morötter och selleri i bitar. Lägg i det i grytan och stek ytterligare cirka 10 minuter. Slå på vin och sedan vatten så att det täcker lammet. Blanda i buljong, timjan och rosmarin.

    4. Ställ in grytan med lock i varm ugn i cirka 3 timmar eller tills köttet är helt mört och faller isär.

    5. Tag ur köttet och låt det vila under folie, sila skyn från rotsaker och lök. Ha upp skyn i en kastrull och reducera tills du har cirka hälften av vätskan kvar.

Krämig polenta:

Ingredienser

  • polenta

  • vatten

  • 2 msk grönsaksfond

  • 100 g riven parmesanost

  • 2 msk smör

  • ev. salt

Gör så här

    1. Koka polentan enligt anvisningarna på paketet.

    2. Rör i fond, parmesan och smör. Smaka av med salt.

Bönsalsa:

Ingredienser

  • 230 g borlottibönor

  • 1 selleristjälk

  • 0,5 dl persilja

  • 1 tsk lökpulver

  • 1 tsk örtsalt

  • 2 msk olivolja

  • citron

Gör så här

    1. Skölj bönorna noga. Finhacka selleri och persilja.

    2. Blanda med lökpulver, örtsalt, olja och citron. Rör sist i bönorna.

    3. Smaka av med mer salt och citron om så behövs.

Servera lammlägget med krämig polenta, bönsalsa och den reducerade skysåsen.

Vintips till lammläggen:

Falling Feather Bag in Box

279,00 kr


Till de rödvinsbräserade lammläggen kan du använda detta vin både till bräseringen och i glaset. Falling Feather Ruby Cabernet har en generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet.

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Du kan även passa på att servera ett riktigt fin vin från Chateauneuf-du-Pape till lammläggen. Smaken är fyllig och komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad. Passar utmärkt till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker.

Recept: Linnéa Seidel