Rödvinspasta.

Sofia Wood delar med sig av sitt bästa recept på rödvinspasta som innehåller en hel flaska rödvin. Det gör såsen förförisk, mustig och nästan köttig i tonen.

Rödvinspasta med
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Det här receptet kommer från Sofia Woods senaste kokbok "Darling Pasta". Rödvinspastan innehåller en hel flaska rödvin, vilket gör den fullkomligt förförisk. Det viktiga är att låta såsen reducera ner så den blir mustig, glossig och nästan köttig i tonen.

Rödvinspasta

Ingredienser

  • 400 g spaghetti

  • 3 schalottenlökar, fint hackade

  • 1 morot, fint hackad

  • 2 stjälkar blekselleri, fint hackade

  • 6 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk + 4 msk smör

  • 4 msk tomatpuré

  • 1 tsk chiliflakes

  • 750 ml rödvin, gärna Chianti

  • 1–2 dl pastavatten

  • 125 g parmesan, fint riven

  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Fräs schalottenlök, morot, selleri och vitlök i olivolja och 1 msk smör i en tjockbottnad gryta tills morötterna mjuknat lite. Rör ner tomatpuré och chiliflakes och fräs i 5–6 minuter tills tomatpurén är karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite.

    2. Häll över hela flaskan vin, salta ordentligt och låt sedan såsen puttra utan lock i ca 35 minuter eller tills den reducerat ner ungefär två tredjedelar. Den ska vara glossig och lite tjock.

    3. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Häll pastan i rödvinssåsen tillsammans med 4 msk smör skuret i kuber och rör ordentligt så att smöret sakta smälter in i såsen utan att skära sig.

    4. Späd pö om pö med pastavatten och fortsätt röra tills pastan kokat klart. Vänd ner merparten av den finrivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Till servering:

Ingredienser

  • 2 msk hackad persilja

  • lite av parmesanen ovan

  • 2 burrataostar

Gör så här

    1. Toppa med persilja och resterande parmesan och servera tillsammans med burrata.

Vintips till rödvinspasta:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


En ekologisk chianti som  har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Recept: Sofia Wood