Så använder du vin i matlagning.
Vin i mat kan definitivt höja smaken på både såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i matlagningen.
Läs mer »Nu har vår dryckesexpert Mats stått vid spisen och skräddarsytt en anrättning till det maffiga och fruktdrivna amerikanska cabernetvinet Unshackled.
Här har vi en smakrikedom både i vinet och i maten, och sötman i den bräserade löken möter fint upp fruktsötman i vinet. Portvinet i löken ger också en fin aromspegling med de mörkfruktiga tonerna som finns i vinet.
Gör gärna de semitorkade tomaterna dagen innan så att du får fri tillgång till ugnen dagen för middagen.
Jag valde även att fritera tunna skivor av sötpotatis för att få lite mer textur till rätten. Lite kul om man känner och har lust för det. Jag skivade då tunna skivor på en mandolin som jag sedan friterade i en halv centimeter olja i botten av en liten kastrull. Salta och lägg på lite hushållspapper tills servering.
/Mats
6 små gula lökar eller 3 stora
ca 3 dl portvin
ca 1,5 tsk viltfond, Touch of Taste
salt och peppar
3 klyftor svart fermenterad vitlök
Skiva och fräs löken, till den blivit lite mjuk och fått lite gyllengul färg och tillsätt sedan det mesta av portvinet och viltfonden och den finhackade svarta vitlöken. Löken får sedan långsamt bräsera till all vätska är nästan försvunnen och löken är mjuk och fin.
Smaksätt med salt och peppar och mer portvin eller fond vid behov.
700 g mandelpotatis
0,3 dl olivolja
100 g brynt smör
salt och peppar
Santa Maria kryddkvarn Pasta Rossa
Skrubba potatisen och koka den till den nästan är färdig. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.
Bryn smöret långsamt tills det får fin färg och lite nötig ton, blanda med olivoljan.
Placera mandelpotatisarna på en smord plåt och platta till potatisarna med en gaffel så att de blir trasiga men ändå håller ihop.
Salta och krydda med Pasta Rossa och ringla över smöret/olivoljan.
Rosta hårt mitt i ugnen (200 grader, varmluft) i cirka 20 minuter eller tills potatisen blivit gyllenbrun och riktigt krispig. Smaka av och krydda mer vid behov.
4 skivor ryggbiff
250 gram babyplommontomater
200 g portabello
100 g sockerärter
3-4 cl portvin
olja och smör för stekning
salt och svartpeppar från pepparkvarn
Dela tomaterna i mitten och lägg dem på en plåt med snittsidan upp. Torkas i ugnen i cirka 2,5 timme på 95°.
Stek portabellosvampen i en blandning av olja och smör, salta och peppra och ställ åt sidan.
Fräs upp sockerärterna i smör tills de fått lagom tuggmotstånd, lägg åt sidan.
Salta och peppra biffarna. Grilla eller stek hastigt ryggbiffarna så de får en fin färg, låt gå färdigt i ugnen i en ugnsfast form där du tillsatt portvinet. Ta ut köttet när det fått en innertemperatur på cirka 55 grader och låt köttet sedan vila på en skärbräda. (56–58 grader är medium).
Ta spadet från ugnsformen och tillsätt till den bräserade löken.
Vid serveringen, gör så här: Värm upp löken och justera smaken vid behov. Värm upp tomaterna, svampen och sockerärterna tillsammans, smaka av och justera vid behov. Lägg upp köttet helt eller trancherat om man så önskar och lägg på övriga komponenter på tallriken eller fatet.
299,00 kr
UNSHACKLED Cabernet Sauvignon har en intensiv och inbjudande doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor och en fläkt av svarta oliver. Smaken är intensiv och fruktig där mörka frukter och bär samsas på bästa sätt med fat, kryddnejlika och torkade örter.
Recept: Mats Claësson
Vin i mat kan definitivt höja smaken på både såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i matlagningen.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats visar här upp några av sina vinfavoriter.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats ger 5 tips på vitt vin till kött.
Läs mer »Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »