Ryggbiff med tilltufsad mandelpotatis och portvinsbräserad lök.

Nu har vår dryckesexpert Mats stått vid spisen och skräddarsytt en anrättning till det maffiga och fruktdrivna amerikanska cabernetvinet Unshackled.

Ryggbiff med mandelpotatis och portvinsbräserad lök.
UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

USA

Systembolaget nr:

58004

319,00 kr


logo

4

Här har vi en smakrikedom både i vinet och i maten, och sötman i den bräserade löken möter fint upp fruktsötman i vinet. Portvinet i löken ger också en fin aromspegling med de mörkfruktiga tonerna som finns i vinet.

Gör gärna de semitorkade tomaterna dagen innan så att du får fri tillgång till ugnen dagen för middagen.

Jag valde även att fritera tunna skivor av sötpotatis för att få lite mer textur till rätten. Lite kul om man känner och har lust för det. Jag skivade då tunna skivor på en mandolin som jag sedan friterade i en halv centimeter olja i botten av en liten kastrull. Salta och lägg på lite hushållspapper tills servering.

/Mats

Portvinsbräserad lök:

Ingredienser

  • 6 små gula lökar eller 3 stora

  • ca 3 dl portvin

  • ca 1,5 tsk viltfond, Touch of Taste

  • salt och peppar

  • 3 klyftor svart fermenterad vitlök

Gör så här

    1. Skiva och fräs löken, till den blivit lite mjuk och fått lite gyllengul färg och tillsätt sedan det mesta av portvinet och viltfonden och den finhackade svarta vitlöken. Löken får sedan långsamt bräsera till all vätska är nästan försvunnen och löken är mjuk och fin.

    2. Smaksätt med salt och peppar och mer portvin eller fond vid behov.

Tilltufsad mandelpotatis:

Ingredienser

  • 700 g mandelpotatis

  • 0,3 dl olivolja

  • 100 g brynt smör

  • salt och peppar

  • Santa Maria kryddkvarn Pasta Rossa

Gör så här

    1. Skrubba potatisen och koka den till den nästan är färdig. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.

    2. Bryn smöret långsamt tills det får fin färg och lite nötig ton, blanda med olivoljan.

    3. Placera mandelpotatisarna på en smord plåt och platta till potatisarna med en gaffel så att de blir trasiga men ändå håller ihop.

    4. Salta och krydda med Pasta Rossa och ringla över smöret/olivoljan.

    5. Rosta hårt mitt i ugnen (200 grader, varmluft) i cirka 20 minuter eller tills potatisen blivit gyllenbrun och riktigt krispig. Smaka av och krydda mer vid behov.

Ryggbiff med stekt portabello och semitorkade tomater:

Ingredienser

  • 4 skivor ryggbiff

  • 250 gram babyplommontomater

  • 200 g portabello

  • 100 g sockerärter

  • 3-4 cl portvin

  • olja och smör för stekning

  • salt och svartpeppar från pepparkvarn

Gör så här

    1. Dela tomaterna i mitten och lägg dem på en plåt med snittsidan upp. Torkas i ugnen i cirka 2,5 timme på 95°.

    2. Stek portabellosvampen i en blandning av olja och smör, salta och peppra och ställ åt sidan.

    3. Fräs upp sockerärterna i smör tills de fått lagom tuggmotstånd, lägg åt sidan.

    4. Salta och peppra biffarna. Grilla eller stek hastigt ryggbiffarna så de får en fin färg, låt gå färdigt i ugnen i en ugnsfast form där du tillsatt portvinet. Ta ut köttet när det fått en innertemperatur på cirka 55 grader och låt köttet sedan vila på en skärbräda. (56–58 grader är medium).

    5. Ta spadet från ugnsformen och tillsätt till den bräserade löken.

    6. Vid serveringen, gör så här: Värm upp löken och justera smaken vid behov. Värm upp tomaterna, svampen och sockerärterna tillsammans, smaka av och justera vid behov. Lägg upp köttet helt eller trancherat om man så önskar och lägg på övriga komponenter på tallriken eller fatet.

Vin till ryggbiffen:

UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

319,00 kr


UNSHACKLED Cabernet Sauvignon har en intensiv och inbjudande doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor och en fläkt av svarta oliver. Smaken är intensiv och fruktig där mörka frukter och bär samsas på bästa sätt med fat, kryddnejlika och torkade örter.

Recept: Mats Claësson