Sallad med varmrökt lax, sparris och citronkräm.

En ljummen sallad för varma vår- och sommardagar. Här har Linnéa gjort en härligt krämig citronkräm som passar fint till både lax och sparris.

Sallad med varmrökt lax och primörer.
Vento'z Alvarinho

Vento'z Alvarinho

Portugal

Systembolaget nr:

6052

199,00 kr


Georg Breuer Riesling Sauvage

Georg Breuer Riesling Sauvage

Tyskland

Systembolaget nr:

5899

149,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

En ljummen sallad på stekt potatis och varmrökt lax. Det är något speciellt med sallad som serveras lite såhär ljummen. Potatisen är krispig, en lite syrlig citronkräm och så den varmrökta laxen somt tillför massor med smak. En vinnande kombination helt enkelt!

/Linnéa

Sallad med varmrökt lax, sparris och citronkräm:

Ingredienser

  • 400 g kokt, kall potatis

  • örtsalt

  • 3 stjälkar salladslök

  • 250 g sparris

  • 4 skivor bröd, gärna surdeg

  • olja att steka i

  • 2 dl crème fraîche

  • 50 g färskost

  • 1 ekologisk citron, zest och saft

  • 60 g bladspenat

  • 1 knippe rädisor

  • 50 g ärtskott

  • 500 g varmrökt lax

Gör så här

    1. Stek potatisen i olja tills den börjar få en gyllene yta. Krydda med örtsalt.

    2. Skär ner salladslöken och dela sparrisen i bitar. Stek med potatisen tills sparrisen mjuknat.

    3. Dela brödet i små, jämna kuber och stek tills de har en gyllene, krispig yta.

    4. Blanda crème fraîche och färskost. Vispa med elvisp tills det tjocknat ordentligt. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Smaka av med salt.

    5. Lägg ut bladspenat på ett fat. Toppa med ärtskott, skivade rädisor, stekt potatis, sparris och lök. Lägg på bitar av lax och krutongerna. Toppa med varmrökt lax och citronkrämen.

Vin till salladen:

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Ett vitt vin med mycket fruktig, ungdomlig smak och inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Aptitretande sommarvin som är gott både som apéritif och till lätta bufférätter.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Till den varmrökta laxen passar ett friskt rieslingvin utmärkt. Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken i George Breuer Riesling Sauvage är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt och äpple.

Recept: Linnéa Seidel