Samosas med rökt makrill och citronyoghurt.

Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.

Samosas med makrill och yoghurtsås

8+

Sydafrika är känt för sina fina viner, men matkulturen är det färre som är bekanta med. Bland annat är landet känt för braai - att grilla, och det blir mycket kött på grillen. Men landet har även en lång kust och gott om fiskar vi aldrig hört talas om häruppe i norr.

Originalreceptet till den här rätten görs egentligen med fisken snoek - en sorts makrill som även har en del gemensamt med barracudan(!). Har du svårt att få tag på rökt snoek i Sverige (vilket inte vore konstigt) Går det lika bra med en annan rökt fisk, som exempelvis vanlig makrill, eller till och med lax.

Sydafrikansk kändiskock bakom receptet

Skaparen av receptet heter Pete Goffe-Wood - även känd som "The Food Alchemist". Han har jobbat som kock i över 30 år och suttit i juryn för sydafrikanska "Masterchef" och varit programledare för "Ultimate Braai Master". Han har dessutom skrivit tre kokböcker och jobbat på fina restaurangar i allt från Paris till Budapest och Moskva.

Under sommaren fick han i uppdrag att ta fram några recept inför ett besök av några av våra kändaste svenska mat- och dryckesinfluencers och matkreatörer. Detta är ett av de recepten.

Tänk på:

Samosas passar utmärkt på buffébordet eller om du ska bjuda på flera smårätter. Av det här receptet blir det ganska många samosas, så om ni inte är så många som ska äta kan du gott och väl halvera alla ingredienser!

Sydafrikanska vintips till samosas:

Recept: Pete Goffe-Wood

Picknick med färsknytenFylliga färsknyten och marinerade edamamebönor till vinterns picknick.

Linnéas recept på färsknyten med marinerade edamemebönor! Fyll termosen med Blossa Vinteräpple och servera därtill.

Läs mer
Flavias recept på empanadas - argentinska pirogerEmpanadas – argentinska piroger till fest och till vardags.

Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina. 

Läs mer
Empanadas med kyckling på vit tallrik.Empanadas med kyckling.

Empanadas har blivit populärt i Sverige de sista åren och hittas ofta på bufféer, festivaler och i food trucks etc. Här bjuder vi på ett recept på emapanadas med kyckling, som gärna serveras med ett glas gott, vitt vin.

Läs mer
Stellenbosch vinregion i SydafrikaStellenbosch – vincentrum och en av Sydafrikas vackraste städer.

Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.

Läs mer