Fylliga färsknyten och marinerade edamamebönor till vinterns picknick.
Linnéas recept på färsknyten med marinerade edamemebönor! Fyll termosen med Blossa Vinteräpple och servera därtill.
Läs mer »Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.
Sydafrika är känt för sina fina viner, men matkulturen är det färre som är bekanta med. Bland annat är landet känt för braai - att grilla, och det blir mycket kött på grillen. Men landet har även en lång kust och gott om fiskar vi aldrig hört talas om häruppe i norr.
Originalreceptet till den här rätten görs egentligen med fisken snoek - en sorts makrill som även har en del gemensamt med barracudan(!). Har du svårt att få tag på rökt snoek i Sverige (vilket inte vore konstigt) Går det lika bra med en annan rökt fisk, som exempelvis vanlig makrill, eller till och med lax.
Skaparen av receptet heter Pete Goffe-Wood - även känd som "The Food Alchemist". Han har jobbat som kock i över 30 år och suttit i juryn för sydafrikanska "Masterchef" och varit programledare för "Ultimate Braai Master". Han har dessutom skrivit tre kokböcker och jobbat på fina restaurangar i allt från Paris till Budapest och Moskva.
Under sommaren fick han i uppdrag av vinföretaget Anora att ta fram några recept inför ett besök av några av våra kändaste svenska mat- och dryckesinfluencers och matkreatörer. Detta är ett av de recepten.
Samosas passar utmärkt på buffébordet eller om du ska bjuda på flera smårätter. Av det här receptet får blir det ganska många samosas, så om ni inte är så många som ska äta kan du gott och väl halvera alla ingredienser!
1 kg rökt makrill
2 msk senapsfrön
2 msk kumminfrön
1 tsk cayennepeppar
1 tsk garam masala
2 lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, fint hackade
1,5 kg potatis, smått tärnad
2,5 dl vatten
1 kg ärtor, färska eller frysta
20 g färsk koriander
4 citroner, enbart juicen
2 paket filodeg, á 450 g
Värm lite olja i en stekpannan och ha i fröna. Stek i några minuter tills fröna börja "poppa".
Ha i resten av de torra kryddorna och stek i cirka en minut. Tillsätt hackad lök och vitlök och stek mjuk.
Tillsätt potatisen och låt den steka med kryddor och lök någon minut. Tillsätt vattnet oh låt potatisen kokas mjuk. Ta sedan pannan från värmen och låt blandningen svalna.
Smula i fisken och tillsätt i ärtor, koriander och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
Ta filodegen och dela varje ark i tre delar på längden. Fyll varje samosa med ca 1 msk av fyllningen, vik ihop till trekantiga knyten.
Fritera eller baka dina samosas krispiga i ugnen (ca 20 minuter i 200 grader).
skalet av 2 citroner (gärna inlagda)
20 g färsk koriander
1 l naturell yoghurt
2 tsk mald kummin
Grovhacka citronzesten och koriandern.
Blanda alla ingredienser noggrant till en jämn sås.
109,00 kr
Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc är ett härligt och fruktigt vin med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Ett vin som passar perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och pastarätter.
Recept: Pete Goffe-Wood
Linnéas recept på färsknyten med marinerade edamemebönor! Fyll termosen med Blossa Vinteräpple och servera därtill.
Läs mer »Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina.
Läs mer »Empanadas har blivit populärt i Sverige de sista åren och hittas ofta på bufféer, festivaler och i food trucks etc. Här bjuder vi på ett recept på emapanadas med kyckling, som gärna serveras med ett glas gott, vitt vin.
Läs mer »Hösten är inte bara vilt och grytor - den är också kål, äpplen och skaldjur bland annat. De vita vinerna har många bra vänner på höstens smakpalett! Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om höstens bästa vita viner för olika tillfällen.
Läs mer »