Samosas med rökt makrill och citronyoghurt.

Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.

Samosas med makrill och yoghurtsås på ett bord, samt en vinflaska från Nederburg.
Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

540101

109,00 kr


logo

8+

Sydafrika är känt för sina fina viner, men matkulturen är det färre som är bekanta med. Bland annat är landet känt för braai - att grilla, och det blir mycket kött på grillen. Men landet har även en lång kust och gott om fiskar vi aldrig hört talas om häruppe i norr.

Originalreceptet till den här rätten görs egentligen med fisken snoek - en sorts makrill som även har en del gemensamt med barracudan(!). Har du svårt att få tag på rökt snoek i Sverige (vilket inte vore konstigt) Går det lika bra med en annan rökt fisk, som exempelvis vanlig makrill, eller till och med lax.

Sydafrikansk kändiskock bakom receptet

Skaparen av receptet heter Pete Goffe-Wood - även känd som "The Food Alchemist". Han har jobbat som kock i över 30 år och suttit i juryn för sydafrikanska "Masterchef" och varit programledare för "Ultimate Braai Master". Han har dessutom skrivit tre kokböcker och jobbat på fina restaurangar i allt från Paris till Budapest och Moskva.

Under sommaren fick han i uppdrag av vinföretaget Anora att ta fram några recept inför ett besök av några av våra kändaste svenska mat- och dryckesinfluencers och matkreatörer. Detta är ett av de recepten.

Tänk på:

Samosas passar utmärkt på buffébordet eller om du ska bjuda på flera smårätter. Av det här receptet får blir det ganska många samosas, så om ni inte är så många som ska äta kan du gott och väl halvera alla ingredienser!

Samosas med rökt makrill:

Ingredienser

  • 1 kg rökt makrill

  • 2 msk senapsfrön

  • 2 msk kumminfrön

  • 1 tsk cayennepeppar

  • 1 tsk garam masala

  • 2 lökar, finhackade

  • 6 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 1,5 kg potatis, smått tärnad

  • 2,5 dl vatten

  • 1 kg ärtor, färska eller frysta

  • 20 g färsk koriander

  • 4 citroner, enbart juicen

  • 2 paket filodeg, á 450 g

Gör så här

    1. Värm lite olja i en stekpannan och ha i fröna. Stek i några minuter tills fröna börja "poppa".

    2. Ha i resten av de torra kryddorna och stek i cirka en minut. Tillsätt hackad lök och vitlök och stek mjuk.

    3. Tillsätt potatisen och låt den steka med kryddor och lök någon minut. Tillsätt vattnet oh låt potatisen kokas mjuk. Ta sedan pannan från värmen och låt blandningen svalna.

    4. Smula i fisken och tillsätt i ärtor, koriander och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

    5. Ta filodegen och dela varje ark i tre delar på längden. Fyll varje samosa med ca 1 msk av fyllningen, vik ihop till trekantiga knyten.

    6. Fritera eller baka dina samosas krispiga i ugnen (ca 20 minuter i 200 grader).

Yoghurtsås med citron:

Ingredienser

  • skalet av 2 citroner (gärna inlagda)

  • 20 g färsk koriander

  • 1 l naturell yoghurt

  • 2 tsk mald kummin

Gör så här

    1. Grovhacka citronzesten och koriandern.

    2. Blanda alla ingredienser noggrant till en jämn sås.

Vintips till samosas:

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

109,00 kr


Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc är ett härligt och fruktigt vin med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Ett vin som passar perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och pastarätter.

Recept: Pete Goffe-Wood

Höstens bästa vita vin på en vintunna en höstdag.

Höstens bästa vita viner.


Hösten är inte bara vilt och grytor - den är också kål, äpplen och skaldjur bland annat. De vita vinerna har många bra vänner på höstens smakpalett! Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om höstens bästa vita viner för olika tillfällen.

Läs mer »