Sesammarinerad lax med nudelsallad.
En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.
Lax och marinad:
Ingredienser
600 g laxfilé
3 msk sesamfrön
2 1/2 msk ljus soja
2 1/2 tsk rivet limeskal
2 1/2 msk limejuice
1 1/2 msk honung
2 1/2 tsk sesamolja
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär eventuellt bort skinnet på laxen. Lägg laxen i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera kallt i minst en timme.
Strö sesamfrön över laxen och tillaga den i ugnen på 250 grader ca 15–20 minuter (beroende på laxens tjocklek). Använd gärna en stektermometer. Temperaturen ska upp i 55 grader.
Dressing:
Ingredienser
1 lime - rivet skal
3 msk limejuice
1–2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1 msk finhackad röd chili
1 1/2 msk honung
3 1/2 msk ljus soja
3 msk raps- eller olivolja
4 msk hackad färsk koriander
Gör så här
Blanda dressingen och låt den stå och dra under tiden som laxen marineras.
Tillbehör:
Ingredienser
200 g nudlar
100 g mixad sallad
½–1 kruka koriander
Gör så här
Koka nudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda nudlarna med dressing och sallad. Servera med laxen.
Nudlarna kan varieras. På bilden har Kristina använt sobanudlar.
Vintips till sesammarinerad lax med nudelsallad:
YOKO Riesling
131,00 kr
YOKO Riesling passar fint till sesammarinerad lax med nudelsallad. Vinet är fruktigt med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Ät smart! - Intervju med Kristina Andersson.
Att välja vin till thailändsk mat.
Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.
Läs mer »