Sesammarinerad lax med nudelsallad.

En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.

sesammarinerad lax på blå duk
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


Van Volxem Riesling Kabinett

Van Volxem Riesling Kabinett

Tyskland

Systembolaget nr:

74803

169,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

Lax och marinad:

Ingredienser

  • 600 g laxfilé

  • 3 msk sesamfrön

  • 2 1/2 msk ljus soja

  • 2 1/2 tsk rivet limeskal

  • 2 1/2 msk limejuice

  • 1 1/2 msk honung

  • 2 1/2 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär eventuellt bort skinnet på laxen. Lägg laxen i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera kallt i minst en timme.

    2. Strö sesamfrön över laxen och tillaga den i ugnen på 250 grader ca 15–20 minuter (beroende på laxens tjocklek). Använd gärna en stektermometer. Temperaturen ska upp i 55 grader.

Dressing:

Ingredienser

  • 1 lime - rivet skal

  • 3 msk limejuice

  • 1–2 pressade vitlöksklyftor

  • 2 tsk riven ingefära

  • 1 msk finhackad röd chili

  • 1 1/2 msk honung

  • 3 1/2 msk ljus soja

  • 3 msk raps- eller olivolja

  • 4 msk hackad färsk koriander

Gör så här

    1. Blanda dressingen och låt den stå och dra under tiden som laxen marineras.

Tillbehör:

Ingredienser

  • 200 g nudlar

  • 100 g mixad sallad

  • ½–1 kruka koriander

Gör så här

    1. Koka nudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda nudlarna med dressing och sallad. Servera med laxen.

    Nudlarna kan varieras. På bilden har Kristina använt sobanudlar.

Vintips till sesammarinerad lax med nudelsallad:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling passar fint till sesammarinerad lax med nudelsallad. Vinet är fruktigt med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Van Volxem Riesling Kabinett

169,00 kr


Hög mineralitet, fin syra och fruktigt aromatiska toner med inslag av äpple, persika, citrus och mineral. Smaken är frisk och halvtorr med inslag av äpple, aprikos, persika, ananas, lime och mineral.

Recept: Kristina Andersson