Sillkaféts O.P.-sill med peppar och hallon.

Dogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.

Sillkaféts O.P.-sill med peppar och hallon
O.P. Anderson, 700ml

O.P. Anderson, 700ml

Sverige

Systembolaget nr:

4201

299,00 kr


logo

1-2

logo

0 h 45 min

O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta akvavit. Sedan lanseringen har miljontals sillbitar avnjutits tillsammans med O.P. Anderson. Nu har kocken och krögaren Douglas Tjärhammar-Alm på Sillkafé i Gamla Stan skapat den perfekta sillinläggningen till den anrika akvaviten. – Min tanke med O.P. Sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd, säger Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm på Sillkafé. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvaviten sjukt bra. O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitens toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits.

Sillen:

Ingredienser

 • 190-200 g urvattnad sill

 • 2 tsk hel rosépeppar (3 g)

 • 2 tsk hel grönpeppar (3 g)

 • 2 tsk svartpeppar (4 g)

 • 2 tsk kryddpeppar (4 g)

 • 1,5 tsk kummin (3 g)

 • 3 stora lagerblad

 • 1 normalstor rödlök med skal (150 g)

 • ½ dl hallon (25 g)

Gör så här

  1. Gör det mest krävande först - mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat - inte krossat - utan kör på̊ tills handleden blir lite trött.

  2. Häll ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.

  3. Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan.

  4. Skär löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa, vacker sill.

Sill-lagen:

Ingredienser

 • 0,5 dl ättika, 12 % Winborgs eller Druvans (47 g)

 • 0,75 dl strösocker (80 g)

 • 1 dl vatten (100 g)

Gör så här

  1. Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp.

  2. Slå den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner!

  3. När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.

  4. Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på sillen! Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

O.P. Anderson Julaquavit

231,00 kr


När O.P. Anderson Julaquavit lanserades blev det en omedelbar succé. Basen består av traditionell O.P. Anderson Original Aquavit där en del av akvaviten fått ligga på cognacsfat i flera år. För ytterligare julkryddning har snapsen fått smak av sherry, cognac, krydda från kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal. Resultatet är en komplex och välbalanserad akvavit med tydliga toner av fat och torkad frukt. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet

Recept: Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm