Skördesallad på säsongens rotsaker.

En sallad på bland annat sötpotatis, zucchini, rödbetor och nektariner. Toppa med knapriga pistagenötter och en dressing av dadlar, basilika och vitlök.

Skördesallad på säsongens rotsaker
CHILL OUT Shiraz Rosé California

CHILL OUT Shiraz Rosé California

USA

Systembolaget nr:

310508

219,00 kr


Nu är min sommarsemester över och vardagen är här med buller och bång. Det är glada arbetsdagar på jobbet, hämta och lämna barnen, hinna med alla träningspass och så tvätten. Men så kommer den där älskade fredagen. När man får åka hem, laga en god middag och har man riktig, riktig tur, ja då kan man få njuta av maten ute på altanen medan sensommarens strålar fortfarande värmer skönt.Augusti är en helt underbar månad för oss matnördar. Så många otroliga råvaror finns att få tag på just nu. Odlar man inte själv så gör säkert grannen det, eller så svämmar mataffärerna över med underbara grönsaker! Helt fantastiskt. Därför tycker jag det passar utmärkt att använda säsongens härliga rotsaker till en riktig skördesallad. Här möter de klassiska smakerna från rotfrukter en spännande dressing av dadlar, lime, basilika och vitlök. Solmogna tomater, lufttorkad skinka och till det knapriga, lätt saltade pistagenötter. Det blir liksom lite magi.

Skördesallad

Ingredienser

  • 3 sötpotatisar (eller motsvarande mängd vanlig potatis)

  • 1 zucchini

  • 2 rödbetor

  • 2 röda lökar

  • 1 knippe små späda morötter

  • salt

  • 1 påse bladsallad

  • 10 körsbärstomater i olika färg

  • 1 påse sockerärtor

  • 2 nektariner

  • 2 hekto lufttorkad skinka

  • 1 påse mozzarella

  • pistagenötter

Gör så här

    1. Skär sötpotatis, zucchini och rödbetor i små bitar. Strimla rödlöken. Lägg allt i en ugnsfast form.

    2. Dela morötterna längs med och lägg på de övriga grönsakerna.

    3. Strö över lite salt och ugnsbaka i cirka 20-30 minuter i 200°C, det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar.

    4. Låt grönsakerna svalna något. Blanda under tiden dressingen.

    5. Lägg upp bladsalladen på ett fat. Lägg på de ugnsbakade grönsakerna.

    6. Dela körsbärstomaterna och fördela dem och sockerärtorna över.

    7. Klyfta nektarinerna och lägg på.

    8. Rulla varje skiva lufttorkad skinka till en liten ros och placera ut. Riv loss bitar av mozzarellan och lägg på.

    9. Skala och hacka pistagenötterna grovt. Strö över den färdiga salladen. Servera ett riktigt gott bröd till.

Dressing

Ingredienser

  • 4 torkade dadlar utan kärnor

  • ca 1 1/2 dl olivolja

  • 1 dl basilikablad

  • 1 vitlöksklyfta

  • saft från 2 lime

  • salt

Gör så här

    1. Lägg alla ingredienser till dressingen i en skål med höga kanter och mixa väl. 

    2. Häll försiktigt dressingen över de ugnsbakade grönsakerna och rör om.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

219,00 kr


I glasen häller vi i en rosé. Ett lite mörkare rosévin med fruktig och frisk doft. Vinet är smakrikt med toner av hallon, björnbär och körsbär. Bättre avslut än så kan det nästan inte bli på sommaren!