Hur väljer man vin till grillat?
Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs mer »Linnéa tipsar om en läcker grilltallrik med biff, grillade grönsaker, ugnsbakad blomkål och västerbottenmajo som pricken över i.
Äntligen är grillsäsongen här! Och vad passar egentligen bättre än att bjuda på en härlig grilltallrik med både kött och grönt? Idag blev det en enkel bit biff som fått en härlig rub av rökig paprika, vitlök, salt, svartpeppar och en gnutta socker.
Till det en sallad på grillad aubergine och tomat. När både kött och grönsaker är klara och görs i ordning till middagen, brukar jag lägga på lite sallad på eftervärmen på grillen. När salladen grillas försvinner mycket av den beska man kan uppleva och salladen får en mjukare och lite sötare smak. Idag valde jag att mixa ihop en västerbottensmajo, som passar utmärkt till sommarens grilltillfällen. Jag vill ha min ost riktigt finriven, så man inte får bitar av ost utan bara smaken. Fantastiskt gott!
Mitt senaste favorittillbehör, som faktiskt passar till det mesta, det är ugnsbakad blomkål. Den blir mjuk, smakrik och så himla god. Dessutom går det riktigt fort att göra i ugnen. Ett perfekt tillbehör till sommarens alla grillkvällar!
600 g biff i skivor
1 msk rökigt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
Salt
Svartpeppar
1 tsk strösocker
Ta fram köttet i tid så det är rumstempererat. Torka sedan köttskivorna helt torra.
Blanda ihop alla kryddor och klappa in rubben i köttet.
Se till att få upp temperaturen på grillen, gärna till 250 grader. Grilla sedan köttet i cirka 2 minuter per sida för medium-rare.
Ta bort köttet från grillen och låt vila under folie i 15 minuter.
1 stor aubergine
4 tomater
Salt
Svartpeppar
Olivolja
1 dl färsk basilika
Skär aubergine och tomat i skivor. Ringla över olja och strö över salt.
Grilla på båda sidor tills de fått fin färg och är helt mjuka.
Ta bort tomaterna tidigare än auberginen, då den behöver längre tid på grillen.
Skär tomat och aubergine i bitar och lägg i en skål. Ringla över lite mer olja, salt och svartpeppar.
Finhacka basilikan och rör i den.
2 små salladshuvuden
Olja
Salt
Dela salladshuvudena i mindre bitar och pensla med lite olja.
Grilla tills salladen blivit mjuk och fått fin färg.
Strö lite salt över den grillade salladen.
1 stort blomkålshuvud
1 dl färsk persilja
2 dl finriven ost
Salt
Svartpeppar
Ansa blomkålen och dela den i skivor.
Lägg ut i en ugnsform. Alla bitar håller inte ihop, men lägg all blomkål i formen.
Strö över hackad persilja, riven ost, salt och peppar.
Ugnsbaka i 200°C varm ugn i cirka 25 minuter. Ugnsbakad blomkål ska vara mjuk men fortfarande ha lite spänst.
2 rumstempererade äggulor
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl neutral olja
60 g Västerbottensost
Salt
Blanda äggulor, vinäger och senap i en rostfri tillbringare. Mixa ihop med hjälp av en mixerstav.
Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs.
Riv osten riktigt fint och rör i den.
Smaka av med lite salt. Låt stå kallt till servering.
155,00 kr
171,00 kr
Till grilltallriken med ugnsbakad blomkål passar ett glas Boom Boom! Syrah fint. Det är ett nyansrikt vin med stor fruktighet och inslag av bland annat björnbär, viol, blåbär, vanilj och fat.
Recept: Linnéa Seidel
Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs mer »Marinera en riktigt bra bit kött i Linnéas smakrika krydd-rub, grilla och servera med en fräsch sallad eller ugnsbakade sötpotatisklyftor.
Läs mer »Matforskaren Richard Tellström berättar om hur vi har grillat genom tiderna och om utvecklingen av marinaderna, såserna och tillbehören.
Läs mer »