Smakrik grilltallrik med ugnsbakad blomkål och västerbottensmajo.

Linnéa tipsar om en läcker grilltallrik med biff, grillade grönsaker, ugnsbakad blomkål och västerbottenmajo som pricken över i.

Grilltallrik med ugnsbakad blomkål och västerbottensmajo
Boom Boom! Syrah

Boom Boom! Syrah

USA

Systembolaget nr:

671401

155,00 kr

171,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Äntligen är grillsäsongen här! Och vad passar egentligen bättre än att bjuda på en härlig grilltallrik med både kött och grönt? Idag blev det en enkel bit biff som fått en härlig rub av rökig paprika, vitlök, salt, svartpeppar och en gnutta socker.

Till det en sallad på grillad aubergine och tomat. När både kött och grönsaker är klara och görs i ordning till middagen, brukar jag lägga på lite sallad på eftervärmen på grillen. När salladen grillas försvinner mycket av den beska man kan uppleva och salladen får en mjukare och lite sötare smak. Idag valde jag att mixa ihop en västerbottensmajo, som passar utmärkt till sommarens grilltillfällen. Jag vill ha min ost riktigt finriven, så man inte får bitar av ost utan bara smaken. Fantastiskt gott!

Mitt senaste favorittillbehör, som faktiskt passar till det mesta, det är ugnsbakad blomkål. Den blir mjuk, smakrik och så himla god. Dessutom går det riktigt fort att göra i ugnen. Ett perfekt tillbehör till sommarens alla grillkvällar!

Grillad biff

Ingredienser

  • 600 g biff i skivor

  • 1 msk rökigt paprikapulver

  • 1 tsk vitlökspulver

  • Salt

  • Svartpeppar

  • 1 tsk strösocker

Gör så här

    1. Ta fram köttet i tid så det är rumstempererat. Torka sedan köttskivorna helt torra.

    2. Blanda ihop alla kryddor och klappa in rubben i köttet.

    3. Se till att få upp temperaturen på grillen, gärna till 250 grader. Grilla sedan köttet i cirka 2 minuter per sida för medium-rare.

    4. Ta bort köttet från grillen och låt vila under folie i 15 minuter.

Aubergine- och tomatsallad

Ingredienser

  • 1 stor aubergine

  • 4 tomater

  • Salt

  • Svartpeppar

  • Olivolja

  • 1 dl färsk basilika

Gör så här

    1. Skär aubergine och tomat i skivor. Ringla över olja och strö över salt.

    2. Grilla på båda sidor tills de fått fin färg och är helt mjuka.

    3. Ta bort tomaterna tidigare än auberginen, då den behöver längre tid på grillen.

    4. Skär tomat och aubergine i bitar och lägg i en skål. Ringla över lite mer olja, salt och svartpeppar.

    5. Finhacka basilikan och rör i den.

Grillad sallad

Ingredienser

  • 2 små salladshuvuden

  • Olja

  • Salt

Gör så här

    1. Dela salladshuvudena i mindre bitar och pensla med lite olja.

    2. Grilla tills salladen blivit mjuk och fått fin färg.

    3. Strö lite salt över den grillade salladen.

Ugnsbakad blomkål

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud

  • 1 dl färsk persilja

  • 2 dl finriven ost

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Ansa blomkålen och dela den i skivor.

    2. Lägg ut i en ugnsform. Alla bitar håller inte ihop, men lägg all blomkål i formen.

    3. Strö över hackad persilja, riven ost, salt och peppar.

    4. Ugnsbaka i 200°C varm ugn i cirka 25 minuter. Ugnsbakad blomkål ska vara mjuk men fortfarande ha lite spänst.

Västerbottensmajo

Ingredienser

  • 2 rumstempererade äggulor

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 1/2 dl neutral olja

  • 60 g Västerbottensost

  • Salt

Gör så här

    1. Blanda äggulor, vinäger och senap i en rostfri tillbringare. Mixa ihop med hjälp av en mixerstav.

    2. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs.

    3. Riv osten riktigt fint och rör i den.

    4. Smaka av med lite salt. Låt stå kallt till servering.

Vin till grillat och ugnsbakad blomkål:

Boom Boom! Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Till grilltallriken med ugnsbakad blomkål passar ett glas Boom Boom! Syrah fint. Det är ett nyansrikt vin med stor fruktighet och inslag av bland annat björnbär, viol, blåbär, vanilj och fat.

Recept: Linnéa Seidel