Smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.

Mattias Ljungberg som driver det legendariska Tössebageriet har tagit fram en fantastistk smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.

Smörgåstårta med gubbröra och O.P. Anderson
O.P. Anderson, 700ml

O.P. Anderson, 700ml

Sverige

Systembolaget nr:

4201

292,00 kr


logo

4

logo

2 h 0 min

Söndag 13 november infaller både Smörgåstårtans- och Fars dag. Inför det dubbla firandet har Mattias Ljungberg på Tössebageriet skapat en smörgåstårta i samarbete med O.P. Anderson Original Aquavit.

Mattias Ljungberg är en av landets mest kända konditorer med två OS-guld i bagaget tillsammans med Svenska Kocklandslaget. Idag driver han det legendariska Tössebageriet där han tagit fram smörgåstårtan. – Jag ville skapa en klassiker till alla gubbar på fars dag och vad kan då vara mer passande än en smörgåstårta med gubbröra. Gubbröran skapar även en perfekt smakkombination till akvaviten, säger Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Eftersom O.P. Anderson satsar stort på hållbarhet ville jag även att receptet skulle generera ett så lågt matsvinn som möjligt. Smörgåstårtan utgår från en klassisk gubbröra som gjuts i en kupol i portionsform. Därefter ställs den på ett rågbröd som är penslat med brynt smör smaksatt med O.P. Anderson Original Aquavit. Bakelsen toppas sedan med vispad crème fraiche, frasiga krutonger, pistagenötter och ett krispigt dillchips.

Brödbotten:

Ingredienser

  • Ett halvt danskt rågbröd eller en halv kavring

Gör så här

    1. Skär limpan längs med i halvcentimeters tjocka skivor.

    2. Stick ut fyra cirklar med en utstickare eller ett upp och nervänt dricksglas (cirka 6 cm i diameter).

    3. Skär upp överblivet bröd i fina tärningar och spara till krutongerna.

Gubbröra:

Ingredienser

  • 150 g anjovis eller matjessillfiléer

  • 4 potatisar

  • 2 ägg

  • 1 dl crème fraîche

  • 1 msk majonnäs

  • 1 msk finhackad dill

  • 1 msk finhackad gräslök

  • 1 msk kaviar

  • 1/5 gelatinblad

  • salt

  • peppar

Gör så här

    1. Skala potatisarna och spara skalen till chips. Tärna potatisarna och koka tills de blir mjuka. Låt potatisen svalna (gärna över natten).

    2. Koka äggen i ca 8 minuter (hårdkokta) och låt äggen svalna, tärna därefter.

    3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

    4. Häll av fiskspad, strimla och tärna fisken.

    5. Smält det uppblötta gelatinet i mikron några sekunder och blanda med majonnäs, crème fraiche, kaviar, dill och gräslök.

    6. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

    7. Fördela röran i lagom portioner i önskad silikonform. Har du inte tillgång till en silikonform går det att lägga plastfilm i ett dricksglas och därefter lägga i röran. Ställ in formarna i frysen tills det går att ta ur röran utan att den går sönder.

Brynt O.P.-smör:

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 4 msk O.P. Anderson

  • salt

Gör så här

    Bryn smör till gyllenbrun färg i en kastrull. Låt det svalna och blanda med O.P. Anderson.

    Smaka av med lite salt.

    Pensla O.P.-smöret på de utstuckna rågbrödsbottnarna och spara det som blir över till krutongerna.

    Vill man ha ett alkoholfritt alternativ rekommenderas O.P. Anderson Original alkoholfri snaps.

Pistagekrutonger:

Ingredienser

  • 100 g brödtärningar

  • 100 g skalade pistagenötter

  • 2 msk finhackad dill

Gör så här

    1. Stek brödtärningarna i lite av det överblivna O.P.-smöret.

    2. Grovhacka pistagenötterna och blanda med bröd och dill.

    3. Addera resten av O.P.-smöret.

Dillchips:

Ingredienser

  • Potatisskalen från gubbröran

  • Frityrolja

  • Torkad dill/dillkrydda

  • vitvinsvinäger

  • salt

Gör så här

    1. Koka upp skalen någon minut i vatten med lite vinäger.

    2. Lägg därefter skalen i en bunke med kallt vatten och låt stå i cirka 20 min.

    3. Torka skalen ordentligt och fritera i oljan på 165 grader till gyllenbrun färg.

    4. Lägg chipsen på papper så överflödig olja sugs upp.

    5. Salta och strössla över dill.

Montering:

Ingredienser

    Gör så här

      Fäst gubbröran på de runda rågbröden med en klick crème fraiche.

      Lägg toppingen ovanpå och fäst chipset med ytterligare lite crème fraiche.

      Förbered gärna bakelserna lite i förväg så att de kan serveras rumsvarma.

    O.P. Anderson, 700ml

    292,00 kr


    O.P. Anderson Original Aquavit från 1891 är landets äldsta och mest klassiska akvavit. Än idag används originalreceptet där brännvin kryddas med kummin, anis och fänkål samt lagras på stora sekelgamla ekfat i sex månader.

    Recept: Mattias Ljungberg