Smörstekt abborre med färskpotatis, sockerärtor och gräddfilssås.

Har du lyckats få tag på några färska abborrar? Grattis! Då kan du laga en smarrig middag som denna - med smörstekt abborre, färskpotatis och gräddfilssås. Sommar så det skriker om det!

Smörstekt abborre med färskpotatis och gräddfilssås.
Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

123,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Storleken på en abborrefilé kan variera väldigt. Så här gäller det gamla talesättet: är dom små tar man två. Alltså: Anpassa mängden fisk efter hur stora filéerna är. Byxad abborre betyder helt enkelt att det mittersta benet är borttaget och fisken faktiskt får formen av en byxa.

Jag föredrar att ha en helt benfri bit fisk att sätta tänderna i så jag gör alltid så innan fisken tillagas. Känn med fingret efter benraden som du hittar mitt i filén. Skär ett snitt på var sidan om benet och lyft bort benbiten. Klart!

Panera snabbt i ströbröd blandat med färsk dill och stek i härliga mängder smör. Nu har du en ljuvlig middag att se fram emot.

Smörstekt abborre med färskpotatis och sockerärtor:

Ingredienser

  • ca 4 st byxade filéer av abborre

  • 1 dl pankoströbröd

  • 1 dl färsk dill

  • ca 25 g smör

  • 150 g sockerärtor

  • ärtskott

  • 800 g färskpotatis

Gör så här

    1. Skölj och torka filéerna av abborre helt torra.

    2. Finhacka dillen och blanda med ströbrödet. Vänd fiskfiléerna i ströbrödet.

    3. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek fisken gyllene på båda sidor.

    4. Ånga sockerärtorna hastigt i saltat vatten.

    5. Koka färskpotatisen.

    6. Servera den nystekta fisken med kokt potatis, ångade sockerärtor, ärtskott och gräddfilssåsen.

Gräddfilssås:

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil

  • 1 msk majonnäs

  • 0,5 gurka

  • 1 salladslök

  • 1 msk färsk gräslök

  • 1 msk stenbitsrom

  • 1 tsk örtsalt

Gör så här

    1. Blanda samman gräddfil och majonnäs.

    2. Finhacka gurka och salladslök. Blanda ner det i gräddfilen tillsammans med gräslök, stenbitsrom och örtsalt. Låt stå svalt innan servering.

Vintips till abborren:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Till abborren passar ett torrt och friskt rieslingvin som detta. Gustave Lorentz Riesling Réserve har en ungdomlig och druvig doft av honungsmelon, gula plommon, och lime. I smaken finns inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel