Att välja vin till svenska klassiker, del 1: Fisk & skaldjur.
Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs mer »Har du lyckats få tag på några färska abborrar? Grattis! Då kan du laga en smarrig middag som denna - med smörstekt abborre, färskpotatis och gräddfilssås. Sommar så det skriker om det!
Storleken på en abborrefilé kan variera väldigt. Så här gäller det gamla talesättet: är dom små tar man två. Alltså: Anpassa mängden fisk efter hur stora filéerna är. Byxad abborre betyder helt enkelt att det mittersta benet är borttaget och fisken faktiskt får formen av en byxa.
Jag föredrar att ha en helt benfri bit fisk att sätta tänderna i så jag gör alltid så innan fisken tillagas. Känn med fingret efter benraden som du hittar mitt i filén. Skär ett snitt på var sidan om benet och lyft bort benbiten. Klart!
Panera snabbt i ströbröd blandat med färsk dill och stek i härliga mängder smör. Nu har du en ljuvlig middag att se fram emot.
ca 4 st byxade filéer av abborre
1 dl pankoströbröd
1 dl färsk dill
ca 25 g smör
150 g sockerärtor
ärtskott
800 g färskpotatis
Skölj och torka filéerna av abborre helt torra.
Finhacka dillen och blanda med ströbrödet. Vänd fiskfiléerna i ströbrödet.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek fisken gyllene på båda sidor.
Ånga sockerärtorna hastigt i saltat vatten.
Koka färskpotatisen.
Servera den nystekta fisken med kokt potatis, ångade sockerärtor, ärtskott och gräddfilssåsen.
3 dl gräddfil
1 msk majonnäs
0,5 gurka
1 salladslök
1 msk färsk gräslök
1 msk stenbitsrom
1 tsk örtsalt
Blanda samman gräddfil och majonnäs.
Finhacka gurka och salladslök. Blanda ner det i gräddfilen tillsammans med gräslök, stenbitsrom och örtsalt. Låt stå svalt innan servering.
129,00 kr
Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut. Passar exempelvis till fisk och skaldjur, getost och Roquefort, basilikapasta, stekta tomater eller grönsaker.
Recept: Linnéa Seidel
Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs mer »Stekt torskrygg med en underbar sås och knaperstekt bacon - lika gott till vardag som till fest. Servera med grönsaker i säsong.
Läs mer »Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs mer »Recept på grillad röding med dillsmör och färskpotatis med tillhörande dryckestips. Ett perfekt sommarrecept från Elsa Billgrens bok Elsas Husdröm.
Läs mer »