Kokosplättar - Kham Babim.
Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.
Läs mer »Mama phad bekhxn är en thailändsk rätt och består av snabbnudlar med wokad fläskytterfilé och receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter.
Mama phad bekhxn är snabbnudlar med wokad fläskytterfilé. I det här receptet har Wichudaporn valt att använda snabbnudlar. Hennes mamma gillar dem och de funkar fint i wok. Här smaksätts nudlarna med en härlig sås och tillagas tillsammans med grönsaker, ägg och fläskkött.
270 g snabbnudlar med fläsksmak
350 g fläskytterfilé, mycket tunt skivad
1 gul lök, hackad
3 ägg
1 vitlöksklyfta, finhackad
250 g spetskål, grovhackad
1 morot, finstrimlad
4 msk rapsolja
½ tsk salt
Koka upp vattnet, lägg i nudlarna och låt dem dra i 2–3 minuter. Använd inte den medföljande smaksättaren. Häll av i sil.
Hetta upp oljan i en wokpanna och fräs köttet hastigt under omrörning på hög värme. Lägg i löken och låt det fräsa tills köttet är genomstekt. Salta.
Fös blandningen åt sidan och knäck i äggen i den andra delen av wokpannan.
Rör i äggen så att det blir till äggröra, försök att inte få med köttet.
Lägg i kål, morötter och nudlar och rör om allt kraftig med två verktyg, till exempel en trägaffel och en träslev.
3 msk sötstark chilisås, ”srirachasås”
4 msk svampsoja, ”mushroom soy sauce”
3 msk ostronsås, ”oyster sauce”
2 msk sesamolja, ”sesame oil”
2 msk strösocker
3 salladslökar, skivade till garnering
Blanda alla ingredienser till såsen.
Häll såsen i wokpannan, låt allt bli varmt och blanda om. Garnera med salladslök och servera.
85,00 kr
I en lite lägre prisklass rekommenderar vi Expedition Chardonnay till nudlarna. Vinet har en aromatisk doft med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.
149,00 kr
I en lite högre prisklass är Kung Fu Girl Riesling ett ypperligt val som passar utmärkt till asiatisk mat. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.
Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng
Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.
Läs mer »Wichudaporn blev känd när hon kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2019. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok "Thai på 30 minuter" där du får lär dig att laga genuin thailändsk mat.
Läs mer »En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".
Läs mer »Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.
Läs mer »