Stekt gös med potatispuré, brynt smör och smörstekta kantareller.

Den här veckan lagar Linnéa stekt gös, med silkeslen potatispuré och smörstekta kantareller som fått fint sällskap av purjolök.

Smörstekt gös med kantareller och potatispuré.
Stellenrust Secrets & Lies

Stellenrust Secrets & Lies

Sydafrika

Systembolaget nr:

20068

159,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

När man vispar potatispuré med elvisp får man vara försiktig så man inte överarbetar potatisen, men heller inte lämnar några små klumpar. Du kan självklart mosa potatisen med en stomp – men då blir det mer av ett mos och ingen puré.

Att steka kantareller och purjolök ihop är en fantastisk smakkombination. Purjolöken blir nästan lite frasig och full med underbar smak!

Eftersom vi har smör i både mos och kantareller droppar jag bara lite brynt smör över fisken och moset. För den fina smakens skull.

Linnéa

Potatispuré:

Ingredienser

  • 800 g potatis

  • 1 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • 100 g smör

  • salt

Gör så här

    1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.

    2. Värm grädde och mjölk.

    3. Vispa potatisen med elvisp och tillsätt gräddmjölken under omgångar.

    4. Klicka sedan i smöret och vispa moset helt slätt, men överarbeta det inte. Smaka av med salt.

Kantareller och brynt smör:

Ingredienser

  • ca 150 g kantareller

  • 0,5 purjolök

  • smör

  • salt

  • 100 g smör

Gör så här

    1. Skär ner kantarellerna i mindre bitar och förväll dom i en torr stekpanna. Strimla purjolöken.

    2. När svampen släppt ifrån sig vätska strör du i purjolöken och har i smöret. Stek tills svampen är gyllene. Smaka av med salt.

    3. Bryn smöret i en separat kastrull.

Gösen:

Ingredienser

  • 4 gösfiléer

  • smör att steka i

  • salt

Gör så här

    1. Torka fisken helt torr. Stek den sedan i smör, ca 2-4 minuter per sida beroende på hur tjocka filéerna är. Salta.

    2. Bred ut potatispurén på fyra tallrikar, lägg på fisken, smörstekta kantareller och purjolök.

    3. Droppa sist lite brynt smör över fisken. Servera direkt.

Vintips till stekt gös:

Stellenrust Secrets & Lies

159,00 kr


Till en smörstekt gös med kantareller passar ett smakrikt vitt vin som Stellenrust Secret & Lies Chenin Blanc som handen i handsken. Vinet har en doft med toner av mogen gul frukt, vit persika, limezest och äpple. Här finns en pigg syra och mjuka undertoner av vanilj med ett långt avslut.

Recept: Linnéa Seidel