Dessertvin - att välja dryck till efterrätten.
Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »Bjud på Linnéas härliga kaka med choklad, mousse och kolasås.
Bjud på en lyxig tårta med en kladdig chokladbotten och en len vit chokladmousse ovanpå. Allt är toppat med en härlig kolasås som jag smaksatt med rom. Dekorera med färska bär och blommor. Jag älskar kombinationen av vit chokladmousse och kladdig chokladbotten. Det blir så gott!
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör i sockret.
Blanda i äggen, ett i taget. Tillsätt kakao och vetemjöl, rör till en jämn smet.
Klä en springform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten. Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna helt i kylskåp minst 1 timme.
180 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 rumstempererade äggulor
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Låt svalna så den får rumstemperatur.
Vispa grädden, inte för hårt.
Blanda försiktigt ner äggulorna, en i taget i chokladen. Tillsätt ett par matskedar av den vispade grädden medan du rör om.
Rör sedan ihop grädden med chokladen och äggulorna till en fluffig mousse.
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
2 msk Takamaka St. André Extra Noir Rum
Blanda sirap, socker, grädde och rom i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg.
Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös.
Bred chokladmoussen över den kalla chokladbottnen, ringla kolasåsen över och låt stå i kylen minst 4 timmar. Dekorera med färska bär och blommor.
189,00 kr
199,00 kr
Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.
119,00 kr
Ett vin som passar fint till desserter med bär eller rabarber. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchi, fläder, rosenvatten, och russin.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »En vegansk kladdkaka utan socker, där smör är utbytt mot kokosolja och ägg mot blötlagda chiafrön. Sötman får den från naturligt söta dadlar.
Läs mer »Vårt recept på en härligt kladdig kladdkaka smaksatt med den läckra gräddlikören Amarula!
Läs mer »Här ger vi dig ett urval på klassiska och mer unika romdrinkar, som passar utmärkt att svalka sig med under varma sommardagar eller att bjuda gästerna på innan middagen.
Läs mer »