Tårta med kladdig chokladbotten och len vit chokladmousse.

Bjud på Linnéas härliga kaka med choklad, mousse och kolasås. 

chokladtårta med rom
Takamaka St. André Extra Noir Rum

Takamaka St. André Extra Noir Rum

Seychellerna

Systembolaget nr:

8548101

499,00 kr


logo

0 h 40 min

Bjud på en lyxig tårta med en kladdig chokladbotten och en len vit chokladmousse ovanpå. Allt är toppat med en härlig kolasås som jag smaksatt med rom. Dekorera med färska bär och blommor. Jag älskar kombinationen av vit chokladmousse och kladdig chokladbotten. Det blir så gott!

Chokladbotten

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 3 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 5 msk kakao

  • 2 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör i sockret.

    2. Blanda i äggen, ett i taget. Tillsätt kakao och vetemjöl, rör till en jämn smet.

    3. Klä en springform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten. Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

    4. Låt svalna helt i kylskåp minst 1 timme.

Vit chokladmousse

Ingredienser

  • 180 g vit choklad

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 rumstempererade äggulor

Gör så här

    1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Låt svalna så den får rumstemperatur.

    2. Vispa grädden, inte för hårt.

    3. Blanda försiktigt ner äggulorna, en i taget i chokladen. Tillsätt ett par matskedar av den vispade grädden medan du rör om.

    4. Rör sedan ihop grädden med chokladen och äggulorna till en fluffig mousse.

Kolasås

Ingredienser

  • 1 1/2 dl sirap

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1 1/2 dl grädde

  • 2 msk Takamaka St. André Extra Noir Rum

Gör så här

    1. Blanda sirap, socker, grädde och rom i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg.

    2. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös.

    3. Bred chokladmoussen över den kalla chokladbottnen, ringla kolasåsen över och låt stå i kylen minst 4 timmar. Dekorera med färska bär och blommor.

Vintips till tårtan:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

119,00 kr


Ett vin som passar fint till desserter med bär. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten, och russin.

Recept: Linnéa Seidel

Takamaka Seychelles Series

Takamaka


Takamaka är rom från Seychellerna. Varje flaska är fylld med känslan av deras 115 öar, folket där och deras hantverk.

Läs mer »