Under hösten släpptes boken "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström, en bok med läckra smaker från världens alla hörn, framtagna med lokala råvaror. Här kommer ett recept ut boken, på tarteletter med varmrökt sik.
Foto: Per Erik Berglund
Boken "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström, med bilder av Per Erik Berglund, är den perfekta gåvan till den som gillar vilt. Här finns gott om recept på rätter till smörgåsbordet eller buffén, som är baserade på närodlade och lokala råvaror. Smakerna däremot kan komma från världens alla hörn – precis som våra matinfluenser nuförtiden.
Läs mer om boken "Det vilda smörgåsbordet" här. »
Detta är ett av alla goda och spännande recept du hittar i boken.
200 g rökt sikfilé
2 dl rapsolja
8 små pajskal eller krustader
1 msk fint skuren gräslök
Pepparrotssås:
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
2 msk gräddfil
1 tsk dijonsenap
en nypa cayennepeppar
1 msk riven pepparrot
Dra skinnet av siken. Skrapa skinnet så att det inte är något fiskkött kvar. Strimla sedan skinnet. Torka skinnet på ett galler i ugnen på 60 grader i 1 timme. När skinnet är torrt, bryt det i bitar.
Värm upp rapsoljan i en kastrull eller fritös till 160 grader. Lägg i sikskinnet och fritera det krispigt, ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper.
Blanda majonnäs, crème fraiche
och gräddfil till en slät sås i en
skål. Krydda med senap, cayennepeppar, pepparrot och
salt. Spara lite pepparrot till serveringen.
Riv siken i bitar med händerna och vänd ner i såsen. Lägg röran i pajskalen.
Lägg på sikskinn och strö över gräslök och pepparrot.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
Recept: Ur "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström
Älskar du att laga god mat? Att stå i köket och använda säsongens råvaror och skapa rätter som får gästerna att häpna? Nya boken "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström är den perfekta inspirationen när du vill tänja på gränserna.
Läs merSugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.
Läs merCatering- och eventexperten Mikael tipsar om vad man ska tänka på vid planering och dukning av en buffé.
Läs merBuffé med plockmat är ett smidigt sätt att servera mat till många. Med en bra variation av smårätter finns något för alla smaker och gästerna tar så mycket de vill ha. Här är några tips till sommarens studenter, bröllop, dop eller grillkvällar.
Läs mer