Tarteletter på varmrökt sik och pepparrot.

Under hösten släpptes boken "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström, en bok med läckra smaker från världens alla hörn, framtagna med lokala råvaror. Här kommer ett recept ut boken, på tarteletter med varmrökt sik.

Tarteletter på varmrökt sik.

Foto: Per Erik Berglund

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

8525801

135,00 kr


Boken "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström, med bilder av Per Erik Berglund, är den perfekta gåvan till den som gillar vilt. Här finns gott om recept på rätter till smörgåsbordet eller buffén, som är baserade på närodlade och lokala råvaror. Smakerna däremot kan komma från världens alla hörn – precis som våra matinfluenser nuförtiden.

Läs mer om boken "Det vilda smörgåsbordet" här. »

Detta är ett av alla goda och spännande recept du hittar i boken.

Tarteletter på varmrökt sik:

Ingredienser

  • 200 g rökt sikfilé

  • 2 dl rapsolja

  • 8 små pajskal eller krustader

  • 1 msk fint skuren gräslök

Pepparrotssås:

  • 2 msk majonnäs

  • 2 msk crème fraiche

  • 2 msk gräddfil

  • 1 tsk dijonsenap

  • en nypa cayennepeppar

  • 1 msk riven pepparrot

Gör så här

    1. Dra skinnet av siken. Skrapa skinnet så att det inte är något fiskkött kvar. Strimla sedan skinnet. Torka skinnet på ett galler i ugnen på 60 grader i 1 timme. När skinnet är torrt, bryt det i bitar.

    2. Värm upp rapsoljan i en kastrull eller fritös till 160 grader. Lägg i sikskinnet och fritera det krispigt, ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper.

    3. Blanda majonnäs, crème fraiche och gräddfil till en slät sås i en skål. Krydda med senap, cayennepeppar, pepparrot och salt. Spara lite pepparrot till serveringen.

    4. Riv siken i bitar med händerna och vänd ner i såsen. Lägg röran i pajskalen.

    5. Lägg på sikskinn och strö över gräslök och pepparrot.

Vintips till tarteletterna:

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve

135,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve har en frisk och komplex doft av torkad frukt, nötter, honung, persika och en liten rökighet. Vinet har en generös fruktig smak av päron, persika, torkad frukt och kryddor samt en balanserad avslutning.

Recept: Ur "Det vilda smörgåsbordet" av Gert Klötzke och Niclas Wahlström