Thaiwok med glasnudlar och räkor - Kung xb Wunsen.

En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".

Thaiwok med glasnudlar och räkor
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

5124201

219,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal

Systembolaget nr:

2596

77,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Kung xb wunsen är en thailändsk rätt bestående ångade stora räkor med glasnudlar och chilidipp. Det här är ursprungligen Wichudaporn Chaiyasaengs mormors recept. I och med att räkorna tillagas med skal får rätten mycket fyllig smak. Räkorna skalas av var och en vid bordet. Receptet kommer från boken Thai! På 30 minuter.

Kung xb wunsen:

Ingredienser

  • 6 nystan (300 g) glasnudlar

  • 9 st (ca 600 g) stora hela räkor med skal, ”black tiger shrimp”*

  • 2 vitlöksklyftor, krossade med skal

  • 3 stora skivor ingefära

  • 50 g selleriskott, ”celery”*, skuren i 5 cm långa bitar

  • 4 msk rapsolja

  • * lite ovanligare råvaror som du hittar i butiker som säljer asiatiska råvaror

Gör så här

    1. Lägg nudlarna i blöt i 10 minuter. Häll av vattnet och låt nudlarna rinna av i en sil.

    2. Gör woksåsen och chilidippsåsen och ställ åt sidan.

    3. Klipp bort spröten från räkorna. Skär ett snitt längs med ryggskalet och dra ut tarmen och släng den. Skölj räkorna ordentligt i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspapper.

    4. Hetta upp oljan i en wok och lägg i vitlök och ingefära och låt det fräsa i några sekunder.

    5. Lägg i räkorna och fräs dem under omrörning ett par minuter så att de blir vackert röda.

    6. Lägg i glasnudlarna och häll på woksåsen. Vänd om ordentligt med två slevar. Lägg på ett lock och tillaga i 3 minuter.

    7. Lägg i räkorna och rör om så de hamnar underst några sekunder. Vänd i selleriskotten och servera.

    8. Ställ fram chilidippsåsen så att man kan doppa räkorna i den efter att man skalat dem.

Chilidippsås:

Ingredienser

  • 1 chilifrukt, grovhackad

  • 3–4 korianderkvistar

  • 1 msk strösocker

  • 1 lime, pressad

  • 3 msk fisksås

Gör så här

    1. Mortla vitlök, chili och korianderkvistar grovt. Blanda i socker, lime och fisksås. Ställ åt sidan.

Woksås:

Ingredienser

  • 3 msk svart soja, ”black soy sauce”

  • 3 msk svampsoja, ”mushroom soy”’

  • 2 msk ostronsås, ”oyster sauce”

  • 1 msk sesamolja, ”sesame oil”

  • 1 tsk strösocker

  • 1 krm nymald vitpeppar

  • 1 krm nymald svartpeppar

  • 2 msk rapsolja

  • 1 dl vatten

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål.

Vin till thaiwok:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

219,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng