Kokosplättar - Kham Babim.
Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.
Läs mer »En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".
Kung xb wunsen är en thailändsk rätt bestående ångade stora räkor med glasnudlar och chilidipp. Det här är ursprungligen Wichudaporn Chaiyasaengs mormors recept. I och med att räkorna tillagas med skal får rätten mycket fyllig smak. Räkorna skalas av var och en vid bordet. Receptet kommer från boken Thai! På 30 minuter.
6 nystan (300 g) glasnudlar
9 st (ca 600 g) stora hela räkor med skal, ”black tiger shrimp”*
2 vitlöksklyftor, krossade med skal
3 stora skivor ingefära
50 g selleriskott, ”celery”*, skuren i 5 cm långa bitar
4 msk rapsolja
* lite ovanligare råvaror som du hittar i butiker som säljer asiatiska råvaror
Lägg nudlarna i blöt i 10 minuter. Häll av vattnet och låt nudlarna rinna av i en sil.
Gör woksåsen och chilidippsåsen och ställ åt sidan.
Klipp bort spröten från räkorna. Skär ett snitt längs med ryggskalet och dra ut tarmen och släng den. Skölj räkorna ordentligt i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspapper.
Hetta upp oljan i en wok och lägg i vitlök och ingefära och låt det fräsa i några sekunder.
Lägg i räkorna och fräs dem under omrörning ett par minuter så att de blir vackert röda.
Lägg i glasnudlarna och häll på woksåsen. Vänd om ordentligt med två slevar. Lägg på ett lock och tillaga i 3 minuter.
Lägg i räkorna och rör om så de hamnar underst några sekunder. Vänd i selleriskotten och servera.
Ställ fram chilidippsåsen så att man kan doppa räkorna i den efter att man skalat dem.
1 chilifrukt, grovhackad
3–4 korianderkvistar
1 msk strösocker
1 lime, pressad
3 msk fisksås
Mortla vitlök, chili och korianderkvistar grovt. Blanda i socker, lime och fisksås. Ställ åt sidan.
3 msk svart soja, ”black soy sauce”
3 msk svampsoja, ”mushroom soy”’
2 msk ostronsås, ”oyster sauce”
1 msk sesamolja, ”sesame oil”
1 tsk strösocker
1 krm nymald vitpeppar
1 krm nymald svartpeppar
2 msk rapsolja
1 dl vatten
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål.
219,00 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.
77,00 kr
Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.
Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng
Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.
Läs mer »Mama phad bekhxn är en thailändsk rätt och består av snabbnudlar med wokad fläskytterfilé och receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter.
Läs mer »Wichudaporn blev känd när hon kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2019. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok "Thai på 30 minuter" där du får lär dig att laga genuin thailändsk mat.
Läs mer »Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.
Läs mer »