Thaiwok med glasnudlar och räkor - Kung xb Wunsen.
En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".
Kung xb wunsen är en thailändsk rätt bestående ångade stora räkor med glasnudlar och chilidipp. Det här är ursprungligen Wichudaporn Chaiyasaengs mormors recept. I och med att räkorna tillagas med skal får rätten mycket fyllig smak. Räkorna skalas av var och en vid bordet. Receptet kommer från boken Thai! På 30 minuter.
Kung xb wunsen:
Ingredienser
6 nystan (300 g) glasnudlar
9 st (ca 600 g) stora hela räkor med skal, ”black tiger shrimp”*
2 vitlöksklyftor, krossade med skal
3 stora skivor ingefära
50 g selleriskott, ”celery”*, skuren i 5 cm långa bitar
4 msk rapsolja
* lite ovanligare råvaror som du hittar i butiker som säljer asiatiska råvaror
Gör så här
Lägg nudlarna i blöt i 10 minuter. Häll av vattnet och låt nudlarna rinna av i en sil.
Gör woksåsen och chilidippsåsen och ställ åt sidan.
Klipp bort spröten från räkorna. Skär ett snitt längs med ryggskalet och dra ut tarmen och släng den. Skölj räkorna ordentligt i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspapper.
Hetta upp oljan i en wok och lägg i vitlök och ingefära och låt det fräsa i några sekunder.
Lägg i räkorna och fräs dem under omrörning ett par minuter så att de blir vackert röda.
Lägg i glasnudlarna och häll på woksåsen. Vänd om ordentligt med två slevar. Lägg på ett lock och tillaga i 3 minuter.
Lägg i räkorna och rör om så de hamnar underst några sekunder. Vänd i selleriskotten och servera.
Ställ fram chilidippsåsen så att man kan doppa räkorna i den efter att man skalat dem.
Chilidippsås:
Ingredienser
1 chilifrukt, grovhackad
3–4 korianderkvistar
1 msk strösocker
1 lime, pressad
3 msk fisksås
Gör så här
Mortla vitlök, chili och korianderkvistar grovt. Blanda i socker, lime och fisksås. Ställ åt sidan.
Woksås:
Ingredienser
3 msk svart soja, ”black soy sauce”
3 msk svampsoja, ”mushroom soy”’
2 msk ostronsås, ”oyster sauce”
1 msk sesamolja, ”sesame oil”
1 tsk strösocker
1 krm nymald vitpeppar
1 krm nymald svartpeppar
2 msk rapsolja
1 dl vatten
Gör så här
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål.
Vin till thaiwok:
Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml
114,00 kr
"Prisvärd rieslingfavorit från Alsace med friska toner av gröna äpplen, grapefrukt och bra syra." - SvD, augusti 2020 En mycket omtyckt riesling som du hittar du på hyllan på de flesta Systembolag.
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken
199,00 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.
Snabbnudlar med wokat fläsk - Mama phad bekhxn.
Wichudaporn berättar hur du lagar snabb och genuin thaimat.
Att välja vin till thailändsk mat.
Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.
Läs mer »