Vegansk skärgårdsill med tofu.

Till årets midsommarmeny kommer ett veganskt recept på skärgårdssill med tofu, perfekt för att bryta av annan sill eller servera till de som inte äter fisk.

Vegansk skärgårdssill på bord med syréner
Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin

Sverige

Systembolaget nr:

1602

229,00 kr


Till årets midsommarmeny tipsar jag om denna somriga veganska skärdgårdsill gjord på tofu./ Linnéa

Basen:

Ingredienser

  • 2 dl vatten

  • 1 dl strösocker

  • 1/2 dl ättiksprit

  • 1 liten röd lök

  • 3 lagerblad

  • 200 g naturell tofu

Gör så här

    1. Koka upp vatten, socker och ättiksprit till en lag. Skala och skiva löken tunt.

    2. Lägg i en glasburk tillsammans med lagerblad, tofu och salt. Slå över ättikslagen. Låt allt svalna, sätt på lock och låt stå i svalt i cirka 2 dygn.

    3. Blanda samman havrebaserad créme fraîche och havregrädde.

    4. Skala och finhacka löken. Blanda ner i fraîchen tillsammans med dill, gräslök och tångkaviar.

    5. Häll av lagen från den inlagda tofun och lägg blanda ner i fraîchen. Låt stå minst 1 dygn.

    6. Smaka av med örtsalt.

Vegansk skärgårdssill:

Ingredienser

  • 2 dl havrebaserad creme fraîche

  • 1 dl havregrädde

  • 1 liten rödlök

  • 2 msk finhackad dill

  • 2 msk finhackad gräslök

  • 3 msk tångkaviar

  • 1 tsk örtsalt

Gör så här

    1. Blanda samman havrebaserad créme fraîche och havregrädde.

    2. Skala och finhacka löken. Blanda ner i fraîchen tillsammans med dill, gräslök och tångkaviar.

    3. Häll av lagen från den inlagda tofun och lägg blanda ner i fraîchen. Låt stå minst 1 dygn.

    4. Smaka av med örtsalt.

Snaps till vegansk sill:

O.P. Anderson Björk

249,00 kr


O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål. O.P. Anderson Björk passar extra bra till de nordiska kökets rena smaker och är därmed ett utmärkt alternativ till skärgårdsillen.

Östgöta Sädesbrännvin

229,00 kr


Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Brännvinet har en ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.