Vegetariska tilltugg till prosecco.

Friterad zucchini med 3 sorters såser: vitlöksdipp, srirachadipp och tryffelmajjo. Prova även receptet på brynt, vispat smör på bröd eller kex.

Friterad zucchini med 3 sorters dippsåser
Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

Italien

Systembolaget nr:

7993601

179,00 kr


logo

4

logo

2 h 45 min

Har du testat att bryna smör, låta det kallna och sedan vispa upp det riktigt fluffigt? Om inte så har du något makalöst gott framför dig. Det brynta smöret har en underbar kolaton, samtidigt som det har en fin sälta. Och detta mina vänner, det blir magi att ha på en bit gott bröd eller ett kex. Perfekt att servera till ett glas bubbel! Fler vegetariska tilltugg till prosecco - det italienska mousserande vinet! Panera zucchini i både ägg, pankoströbröd och parmesan. Fritera den därefter lätt. Himla gott att dippa i olika sorters såser.

Här får du 3 recept på dippsåser och alla kan med fördel göras dagen innan eller i alla fall ett par timmar i förväg.

Friterad zucchini:

Ingredienser

  • 2 medelstora zucchini

  • 3 ägg

  • 3 dl pankoströbröd

  • 1 dl riven parmesanost

  • salt

  • olja att fritera i

Gör så här

    1. Skär zucchinin i stavar.

    2. Vispa upp äggen i en skål. Blanda samman ströbröd, parmesan och salt i en annan.

    3. Doppa zucchinistavarna först i ägg och sedan i ströbröd och ostblandingen. Se till att hela zucchinistaven täcks med både ägg och panering.

    4. Häll upp olja i en vid stekpanna, ca 5 cm djupt brukar bli bra. Hetta upp oljan till 175°C och fritera sedan zucchinin i omgångar tills de har fått en gyllene färg.

    5. Tag upp med en hålslev och låt dom rinna av på en bit hushållspapper. Salta den nyfriterade zucchinin lite extra.

Tryffelmajjo:

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 2 1/2 dl rapsolja

  • ett par stänk tryffelolja eller färsk tryffel

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Häll 2 rumstempererade äggulor i en tillbringare. Tillsätt senap och vitvinsvinäger.

    2. Sätt i en stavmixer och börja vispa. Börja tillsätta rapsolja, lite i taget. Mixa tills du har en tjock och härlig majonnäs.

    3. Smaka av med tryffelolja, eller ännu hellre färsk tryffel. Både olja och färsk tryffel kan variera väldigt i styrka, så prova dig fram!

    4. Avsluta med att krydda med lite salt och peppar. Tryffelmajonnäsen kan med fördel göras en dag i förväg.

Sriracha-dipp:

Ingredienser

  • 1/2 dl majonnäs

  • 1 dl crème fraîche

  • ca 1 tsk srirachasås

  • ca 1 tsk citronsaft

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till dippen.

    2. Smaka av med mer sriracha om du vill ha en hetare sås.

Vitlöksdipp:

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil

  • 1 1/2 tsk vitlökspulver

  • salt

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till dippen.

Vispat brynt smör:

Ingredienser

  • 200 g smör

  • valfritt bröd eller kex

Gör så här

    1. Bryn smöret genom att lägga i det i en kastrull och smälta på hög värme.

    2. Värm smöret under uppvisning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.

    3. Häll över det varma smöret i en bunke. Ställ svalt ett par timmar eller tills smöret stelnat helt.

    4. Låt sedan smöret bli rumstempererat (låt stå framme i cirka 60 minuter) och vispa sedan fluffigt med elvisp.

Prosecco att servera till vegetariska tilltugg:

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

179,00 kr


En ekologisk prosecco med torr smak och inslag av tuttifrutti, päron och en fläkt av mandelmassa.

Recept: Linnéa Seidel