Viltstek med hasselbackspotatis, rödbetor och ädelostsås.

En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och sky - det gör grunden till världens godaste sås.

Viltstek med hasselbackspotatis och haricots verts
logo

6

logo

3 h 0 min

En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och steksky när du tillagar din stek. Det gör grunden till världens godaste sås. Jag lovar!

Viltstek

Ingredienser

  • ca 1 kg viltstek (jag har tagit en fransyska av älg)

  • salt

  • svartpeppar

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 125° C.

    2. Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra runt om.

    3. Bryn köttet i smör tills de fått fin färg. Spar gärna stekpannan och gör såsen i den sen.

    4. Stick i en stektermometer i köttet. Ställ in i 125° C varm ugn och låt köttet gå tills det är uppe i 65°C.

    5. Tag ut ur ugnen och linda folie runt.

    6. Låt steken stå i rumstemperatur ca 1 timme.

Hasselbackspotatis och rödbetor

Ingredienser

  • ca 500 g jämnstora potatisar

  • ca 500 g jämnstora rödbetor

  • 100 g smör

  • örtsalt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 225°C.

    2. Skala potatis och rödbetor.

    3. Skär tunna små snitt i potatis och rödbetor. Men inte hela vägen igenom.

    4. Placera ut rotfrukterna i en ugnsfast form. Hyvla över smöret och salta med örtsalt.

    5. Baka potatisen i 40 minuter i 225°C.

    6. Tag ut med jämna mellanrum och pensla rotsakerna med de smälta smöret i formen.

Ädelostsås

Ingredienser

  • 3 dl grädde

  • 140 g ädelost

  • 1 tsk soja

  • 1 msk oxfond

  • steksky

  • peppar

Gör så här

    1. Häll stekskyn från steken i stekpannan och vispa ur stekpannan. Sila av ner i en ren kastrull.

    2. Värm upp skyn tillsammans med grädde, ädelost, soja, och oxfond.

    3. Smaka av med peppar om så behövs.

    4. Låt koka tills såsen tjocknat något.

Haricots verts

Ingredienser

  • 300 g färska haricots verts

  • olja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Stek bönorna i lite olja på medelvärme tills de mjuknat.

    2. Strö över flingsalt.

Vin som passar till viltstek med hasselbackspotatis:

Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon

469,00 kr


Till nyårsmiddagens goda viltstek med hasselbackspotatis och ädelostsås passar detta kvalitetsvin från Napa Valley. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

79,00 kr


Ett annat vin som är gott till viltstek är Chill Out Malbec. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak med inslag av björnbär, lakrits och vanilj. Doften är generös och fruktig med inslag av, björnbär, viol och kryddor.