Toast Skagen - recept och vintips.
Byt ut formfranskan mot ett gott surdegsbröd som steks gyllene i smör. Toppa med Linnéas skagenröra. Förslag på viner i olika prisklass att servera till.
Läs mer »En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och sky - det gör grunden till världens godaste sås.
En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och steksky när du tillagar din stek. Det gör grunden till världens godaste sås. Jag lovar!
ca 1 kg viltstek (jag har tagit en fransyska av älg)
salt
svartpeppar
smör att steka i
Sätt ugnen på 125° C.
Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra runt om.
Bryn köttet i smör tills de fått fin färg. Spar gärna stekpannan och gör såsen i den sen.
Stick i en stektermometer i köttet. Ställ in i 125° C varm ugn och låt köttet gå tills det är uppe i 65°C.
Tag ut ur ugnen och linda folie runt.
Låt steken stå i rumstemperatur ca 1 timme.
ca 500 g jämnstora potatisar
ca 500 g jämnstora rödbetor
100 g smör
örtsalt
Sätt ugnen på 225°C.
Skala potatis och rödbetor.
Skär tunna små snitt i potatis och rödbetor. Men inte hela vägen igenom.
Placera ut rotfrukterna i en ugnsfast form. Hyvla över smöret och salta med örtsalt.
Baka potatisen i 40 minuter i 225°C.
Tag ut med jämna mellanrum och pensla rotsakerna med de smälta smöret i formen.
3 dl grädde
140 g ädelost
1 tsk soja
1 msk oxfond
steksky
peppar
Häll stekskyn från steken i stekpannan och vispa ur stekpannan. Sila av ner i en ren kastrull.
Värm upp skyn tillsammans med grädde, ädelost, soja, och oxfond.
Smaka av med peppar om så behövs.
Låt koka tills såsen tjocknat något.
300 g färska haricots verts
olja
flingsalt
Stek bönorna i lite olja på medelvärme tills de mjuknat.
Strö över flingsalt.
499,00 kr
Till nyårsmiddagens goda viltstek med hasselbackspotatis och ädelostsås passar detta kvalitetsvin från Napa Valley. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad.
85,00 kr
Ett annat vin som är gott till viltstek är Chill Out Malbec. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak med inslag av björnbär, lakrits och vanilj. Doften är generös och fruktig med inslag av, björnbär, viol och kryddor.
Recept: Linnéa Seidel
Byt ut formfranskan mot ett gott surdegsbröd som steks gyllene i smör. Toppa med Linnéas skagenröra. Förslag på viner i olika prisklass att servera till.
Läs mer »Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Läs mer »Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »