Frida Skattberg – expert på kladdkakor med extra allt.
Vi har pratat med Frida Skattberg som är aktuell med kokboken "Kladdkakor deluxe".
Läs mer »Här är Frida Skattbergs recept på sin ljuvliga kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.
Här är Frida Skattbergs recept på en ljuvlig vit kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.
2 ägg
1 dl socker
1 citron (finrivet skal och saft)
35 g smör
Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft.
Ställ skålen i ett hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar.
Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.
200 g smör
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 citron (skal och saft)
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan.
Vispa ägg, socker, citronskal- och saft samt vaniljsocker till en slät smet.
Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min.
Ta ut och låt svalna i kylskåp.
1 dl strösocker
1 msk vatten
2 äggvitor
Värm socker och vatten till marängen i en kastrull.
När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum.
När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan.
När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta effekt i 1-2 minuter.
Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
Ta fram kladdkakan ur kylskåpet.
Bred ut lemon curd på kladdkakan, men lämna 1 cm till kanten runt om.
Spritsa eller bred på marängen på kladdkakan och bränn sedan av den med en gasolbrännare.
Om du inte har gasolbrännare ställ kladdkakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.
130,00 kr
Vinet har en stor sötma som balanseras av en fin syra. Mango, nektar, honung och apelsinmarmelad hittar vi i vinet som passar perfekt till en vit kladdkaka, såsom Fridas här ovan!
Vi har pratat med Frida Skattberg som är aktuell med kokboken "Kladdkakor deluxe".
Läs mer »En vegansk kladdkaka utan socker, där smör är utbytt mot kokosolja och ägg mot blötlagda chiafrön. Sötman får den från naturligt söta dadlar.
Läs mer »Kladdkaka med mjuk kola smaksatt med Jack Daniel's. Löjligt god att bjuda gästerna på till kaffet.
Läs mer »Don Papas kladdkaka serveras med bananer flamberade i rom. Även kakan innehåller mörk rom, och vi tycker att du ska avnjuta kladdkakan tillsammans med ett glas Don Papa rom.
Läs mer »