Vit kladdkaka med citron och italiensk maräng.

Här är Frida Skattbergs recept på sin ljuvliga kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.

Vit kladdkaka med citron och italiensk maräng
Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

115,00 kr


logo

10 bitar

logo

0 h 40 min

Här är Frida Skattbergs recept på en ljuvlig vit kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.

Lemon Curd.

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 1 dl socker

  • 1 citron (finrivet skal och saft)

  • 35 g smör

Gör så här

    1. Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft.

    2. Ställ skålen i ett hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar.

    3. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.

Vit kladdkaka.

Ingredienser

  • 200 g smör

  • 3 ägg

  • 3,5 dl strösocker

  • 1 citron (skal och saft)

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 3 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan.

    2. Vispa ägg, socker, citronskal- och saft samt vaniljsocker till en slät smet.

    3. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet.

    4. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min.

    5. Ta ut och låt svalna i kylskåp.

Italiensk maräng.

Ingredienser

  • 1 dl strösocker

  • 1 msk vatten

  • 2 äggvitor

Gör så här

    1. Värm socker och vatten till marängen i en kastrull.

    2. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum.

    3. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan.

    4. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta effekt i 1-2 minuter.

    5. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.

    6. Ta fram kladdkakan ur kylskåpet.

    7. Bred ut lemon curd på kladdkakan, men lämna 1 cm till kanten runt om.

    8. Spritsa eller bred på marängen på kladdkakan och bränn sedan av den med en gasolbrännare.

    9. Om du inte har gasolbrännare ställ kladdkakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.

Nederburg Noble Late Harvest

115,00 kr


Vinet har en stor sötma som balanseras av en fin syra. Mango, nektar, honung och apelsinmarmelad hittar vi i vinet som passar perfekt till en vit kladdkaka, såsom Fridas här ovan!