Vitello Tonnato.

Idag bjuder vi på ett riktigt klassiskt italiensk recept, nämligen Vitello Tonnato, vilket betyder kalv tonfisk. Men visst låter det italienska namnet betydligt mer inspirerande?

Vitello Tonnato
Luigi di Grasso Barolo

Luigi di Grasso Barolo

Italien

Systembolaget nr:

5307601

279,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Ni kanske kliar er lite i skallen, kalv och tonfisk? Tillsammans? Jag kan förstå era funderingar, men det här är en riktig italiensk klassiker som har sitt ursprung i Piemonte i norra Italien. Rätten serveras ofta som en förrätt, speciellt på sommaren. Köttet ska tillagas dagen före så den hinner svalna helt. Även såsen kan göras i förväg. Sen är det bara att skära upp köttet, toppa med tonfisksåsen, lite citron, kapris och ruccola.

Kalv:

Ingredienser

  • 800 g kalvstek

  • 1 gul lök

  • 1 morot

  • 2 st lagerblad

  • 2 dl vitt vin

  • ca 1 liter vatten

Gör så här

    1. Putsa köttet fritt från eventuella hinnor.

    2. Skala och skär lök, selleri och morot i stora bitar.

    3. Lägg i en gryta tillsammans med kalvsteken, lagerblad och vin. Slå på vatten så det täcker steken. Sätt i en termometer och låt steken sjuda på låg värme tills innertemperaturen är 65 °C.

    4. Låt steken svalna i grytan.

    5. Tag upp köttet och förvara i kylskåp tills det ska serveras.

Tonfisksås:

Ingredienser

  • 200 g tonfisk i olja

  • 1 äggula

  • 1 vitlöksklyfta

  • 3 msk kapris

  • 6 sardellfiléer i olja

  • 1 dl olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Lägg avrunnen tonfisk, äggula, vitlök, kapris och sardeller i en mixer. Ha i oljan och mixa allt helt slätt.

    2. Låt gärna stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Servering:

Ingredienser

  • citron

  • kapris

  • ruccola

Gör så här

    1. Skär den kalla kalvsteken i tunna skivor.

    2. Ringla över tonfisksåsen och garnera med tunna skivor citron, kapris och färsk ruccola.

Vintips till Vitello Tonnato:

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Servera din Vitello di Tonnato med ett kraftfullt rött vin från samma region. Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft med fina nyanser av torkade körsbär, röd nejlika, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd. Barolon har en kraftfull och nyanserad smak med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.

Recept: Linnéa Seidel