Cacio e Pepe - italiensk vardagspasta.
En riktig klassiker i det italienska köket med ytterst få ingredienser som också går snabbt att tillaga.
Läs mer »Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Gudars skymning så gott med en skaldjurspasta! Det fina med den här skaldjurspastan är att den enkelt kan varieras beroende på vad du känner för. Just nu känner jag för kräftor. Och här kan du lägga ribban precis hur högt eller lågt du vill. Absolut godast blir ju så klart om du köper kräftstjärtar och skalar för hand. Du får dessutom underbara skal som du kan koka god buljong på.
Men jag vet hur det brukar vara på fredagar. Efter en lång arbetsvecka vill man bara äta något riktigt gott, ta ett glas vin och njuta lite av ledigheten. Så om du väljer en snabbare lösning än att skala kräftstjärtarna själv, ja då ska jag inte vara den som dömer dig. Men låt ändå den här såsen ta några extra minuter att laga. Stek lök och vitlök riktigt, riktigt mjuka. Så de blir så där löjligt söta och goda. Ha inte för bråttom just där.
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
400 g konserverade körsbärstomater
1 dl vitt vin
1/2 dl grädde
salt & svartpeppar
1/2 dl riven parmesan
färsk persilja
1 msk citron
300 g skalade kräftstjärtar
400 g vongolemusslor
1 schalottenlök
olja
2 dl vitt vin
400 g spagetti
Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka på medelvärme tills de blir riktigt, riktigt mjuka i en rejäl klick smör.
Tillsätt tomatpuré, körsbärstomater, vin, grädde, salt och peppar.
Låt allt koka ihop, utan lock, tills såsen reducerats till cirka hälften och du har en krämig och tjock sås.
Blanda i riven parmesan, finhackad färsk persilja, citron och kräftstjärtar.
Lägg musslorna i en skål med iskallt, saltat vatten. Då får musslorna en chans att öppna sig lite och ”spotta ut” eventuell sand. Skölj av noga.
Finhacka löken och fräs i lite olja. Lägg i musslorna och slå på vinet. Låt allt koka under lock i cirka 2 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner nykokt pasta och ångade musslor i pastasåsen. Riv över lite extra parmesan och servera direkt! Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!
77,00 kr
Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.
145,00 kr
Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.
Recept: Linnéa Seidel
En riktig klassiker i det italienska köket med ytterst få ingredienser som också går snabbt att tillaga.
Läs mer »Det finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om goda viner till olika pastarätter.
Läs mer »Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs mer »