Richard Juhlin släpper ny bok om favoritdrycken Champagne.

Richard Juhlin och Björnstierne Antonsson är två av Sveriges bästa champagnekännare, och nu släpper de en bok i fickformat för den som vill lära sig grunderna till champangekonsten.

Richard Juhlin med nya boken om champagne.

"Allt du skulle vilja veta om champagne" är en liten bok med mycket innehåll för dig som är nyfiken på att lära dig mer om den ädla drycken champagne.

Ingen dryck har väl lika nobelt rykte som champagnen. Det är den som korkas upp när vi firar in det nya året, när någon fyller 50 eller har fått en befordran på jobbet. När något stort har hänt – då finns detta läckra bubbel där för att understryka att vi firar på riktigt.

Richard Juhlin är kanske det största svenska namnet när det kommer till just champagne och detta är inte den första (eller största) bok om det mousserande vinet han har skrivit. Champagnebibeln "Champagne Magnum Opus" släpptes 2021 och där kartläggs över 13.000 olika champagner som Juhlin har testat sig igenom under fyra decennier. I den skriver han:

– Jag har älskat champagne så länge jag kan minnas. Champagne kan vara så gott att fiender sluter fred med varandra. Champagne kan få klockor att stanna och champagne kan få livströtta uppgivna individer att kvittra om livets storhet. Den perfekta champagnen är bubblande lycka i ett glas.

Kunskap om champagne i smidigt format

I boken "Allt du skulle vilja veta om champagne" finns tio kapitel där författarna bland annat går igenom grunderna för champagnetillverkning, berättar om höjdpunkter i champagnens historia och om dryckens betydelse i kulturen.

Boken "Allt du skulle vilja veta om champagne" av Richard Juhlin.
Boken "Allt du skulle vilja veta om champagne" släpps den 22 november 2023.

Det är den perfekta boken för dig som vill lära dig grunderna kring champagne utan att behöva ta dig igenom ett helt opus. En handbok med det du verkligen behöver veta för att börja upptäcka champagnens breda värld av smak, doft och ursprung.

Richard Juhlin och Björnstierne Antonsson

22.11.2023

Richard JuhlinRichard Juhlin – världsbäst på champagne.

Ett extremt väl utvecklat doft- och smaksinne, fotografiskt doftminne samt ett stort intresse har gjort Richard Juhlin till en världsledande champagneexpert.

Läs mer
Champagne som hälls på en pyramid av glas.Ordlista: 17 ord du bör känna till om champagne

Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.

Läs mer
Champagneglas från RiedelVilka champagneglas är bäst? Experten svarar.

Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.

Läs mer
Mat- och dryckesjournalisten Håkan Larsson med sin bokIntervju med vin- och matprofilen Håkan Larsson som firar 65 år.

Vin- och matjournalisten Håkan Larsson har varit chefredaktör för Allt om Mat, pratat om mat och vin i TV:s Gomorron Sverige i sex år och är sedan 2005 vinredaktör för Allt om Vin. Han har arbetat i branschen i 25 år och kallats för ”vinets folkbildare”.

Läs mer