Vietti

Området Roero i Piemonte erhöll 2006 DOCG-status och härifrån kommer den största andel arneis som odlas i Italien.

Vietti - skörd av druvan arneis

Carlo Vietti grundade Vietti Wine cellar i slutet av 1800-talet när han hittade den perfekta platsen i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Langhes kullar.

Med tiden har ägorna expanderat och idag är man markägare i några av de högst prisade områdena i Barolo. Nu är det fjärde generationen som ser till att Viettis viner når ut i världen. På 1960-talet gifte sig Luciana Vietti med vinmakaren och konnäsören Alfredo Currado som introducerade deras första Barolo Crus (Rocche di Castiglione 1961) och single vineyard-betecknade Arneis (1967) för att även presentera deras viner med etiketter gjorda av olika artister och konstnärer. Den första etiketten kom 1974.

Området Roero erhöll 2006 DOCG-status och härifrån kommer den största andel arneis som odlas i Italien. Druvan var på väg att försvinna helt då den var svårodlad och knepig att förstå sig på men med tiden lärde sig vinodlarna att de behövde vara tålmodiga för att ge arneis rätt förutsättningar. Nu skapas arneis från regionen med personlighet och mycket aromatisk kraft.

Viettis viner bygger på vingårdsarbetet. Filosofin är att grundjobbet sker i vingården snarare än i vineriet, vilket skapar ärliga och uttrycksfulla viner som hyllas världen över. Deras arneis har en fräsch, blommig doft med inslag av solmogen citrus, melon, mineral och en liten fin mandelton. Vinet är torrt och medelfylligt med krispig syra. Det är välbalanserat och elegant med fin komplexitet och långt avslut.