Coronavänlig picknick i ur och skur.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder... Vi tipsar om hur du gör en trevlig och coronavänlig pick-nick året runt!

Pick-nick korg

Folkhälsomyndighetens rekommendationen är att bara umgås i en mindre krets. Men många av oss längtar efter de vänner som finns utanför den lilla gruppen. Då är rådet att vi träffas så att risken för smittspridning är minimal: det ska helst ske utomhus och vi ska hålla så stort avstånd till varandra som det går. folk o folk har lösningen – bulla upp till picknick, oavsett årstid eller väder.

De flesta förknippar picknick med sommar, värme och vackert väder. Men så länge det inte är regn är det härligt att vara ute ändå, även om det är lite kyligt.

Särskilt nu när vi längtan efter att umgås med vänner är stor. Och det ligger faktiskt en hel del sanning bakom det lite irriterande, hurtfriska uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Med yllebyxor eller överdragsbyxor, tjock tröja, mössa och vantar kommer man långt.

Samla ihop ett gäng och ge er ut på coronaanpassad picknick – ni kommer inte att ångra er.

Värmande soppa och sittunderlag

Hopfällbar stol

Laga en mustig, mättande soppa och häll upp på termos så har ni mat som värmer lite extra. Det finns massor av härliga recept här på folk o folk.

Vi tipsar om en smakrik laksa med fisk (asiatisk nudelsoppa), krämig morotssoppa med chili och ingefära, en härlig italiensk tomatsoppa eller någon annan favorit. Servera soppan i muggar eller kåsor med bröd till. Glöm inte sked – en matig soppa är godare att sleva i sig än att dricka.

Tidig vår, när det fortfarande är fuktigt i marken är det väl värt att investera i en picknickfilt försedd med vattenavvisande undersida, ett sittunderlag eller varför inte en bekväm, hopfällbar stol med ryggstöd.

Stolen på bilden ger skydd mot fuktiga och kyliga underlag och den är lätt att bära med sig. När sittdynan är utvikt är det plats för två personer. Den finns på Smarta saker.

Stötta din lokala restaurang

Pick-nick termosar på bord

Om du vill göra det enkelt och slippa fixa picknickmat är det här ett bra tillfälle att passa på att stötta den lokala restaurangen. Eller kolla med ett cateringföretag som också har tufft under pandemin om de erbjuder mat till picknick.

I Stockholm finns till exempel Annorlunda Event Catering och i Göteborg Gourmet Sofie som nämner just picknick på sin hemsida.

Festlig picknick eller knytis

Picknick meny

Vill du arrangera en festligare picknick för vännerna kan du överraska med en skriftlig inbjudan några dagar innan med traditionell post eller bjud in via en Facebookgrupp. Gör som vid en finare fest och skicka med menyn i förväg.

Vankas det knytkalas-picknick kan du med fördel redan i menyn fördela ut vilka vänner som ska ta med sig vad – praktiskt att alla bidrar med något och för att minska risken för dubbla rätter.

Om det är din käresta som ska bjudas på picknick kan det vara kul med någon liten överraskning. Varför inte ta med mousserande vin och servera i riktiga glas – för romantikens skull? Levande ljus kan också bidra till mysig stämning. En liten lykta eller glasburk med värmeljus fungerar bäst utomhus, minsta lilla vindpust blåser ut vanliga stearinljus.

Lekar och håll-igång

Luffarschack på stubbe

Det är alltid trevligt med lekar och/eller aktivitet på pickniken som bidrar till skratt och kul umgänge. Dessutom är det ett bra sätt att hålla värmen på. Vi tipsar om boule, kubb, badmintonrack eller volleyboll boll.

Har ni ingen lust att bära på spel och leksaker är världens populäraste brädspel ett tips. Lägg ett rutnät av pinnar på en stubbe eller packa med fyra långa snören så kan ni enkelt lägga upp en spelplan för luffarschack. Lägg bara ut snörena på marken så att de bildar tre gånger tre rutor i en kvadrat (det går självklart bra att rita upp spelplanen på marken om underlaget tillåter). Använd sedan stenar, pinnar, urdruckna muggar, vantar eller något annat som finns på plats som spelpjäser – två olika varianter med tre spelpjäser vardera. I varje omgång spelar två personer mot varandra genom att flytta runt sina spelpjäser varannan gång. Den som först får tre i rad – lodrätt, vågrätt eller diagonalt – vinner. Skapa en luffarschacksturnering.

Den ambitiöse picknickarrangören förbereder en frågesport. Den kan köras på plats eller genom att sätta upp frågorna utmed stigen som leder till picknickstället, som en klassisk poängpromenad.

Glöm inte korkskruv, servetter/våtservetter, skräppåse och eventuellt tändstickor. Och att fortsätta hålla coronasäkert avstånd till varandra.

Picknickvänliga viner:

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


Ett spanskt rödvin som fungerar utmärkt som sällskapsdryck eller som följeslagare på picknicken. Vinet har en medelstor och bärig doft och smak med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Ett gott sällskapsvin  med fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


Ett vin som passar både med och utan mat och serveras med fördel välkylt. Kan avnjutas under alla årstider och till allt från middagen hemma, till ett glas framför brasan efter skidturen eller varför inte till picknicken då tetra är lätt att bära med sig.