Månadens Mats: Finstämd argentinare som överraskar.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett belåtet flin påbörja en yster dans i gomseglet. Här presenterar vi Månadens Mats för oktober 2023.

Diente de Léon - månadens Mats i oktober 2023.

När man inte har så stora förväntningar blir den positiva upplevelsen extra euforisk. Det hände definitivt när jag provade det argentinska ”maskrosvinet” Diente de León som är baserat på Criolla druvor.

Hållbart vin med fräschör och elegans

Diente de León är spanska för "maskros" och vinets etikett pryds av en maskros som sprider sina frön för vinden. Maskrosen speglar Bodega Montlaiz vinodlingar som odlas i harmoni och samklang med naturen. Vinet är både veganvänligt, ekologiskt, etiskt och ingår i Systembolagets märkning “våra mest hållbara drycker”.

Men det som sticker ut mest är kvaliteten och de härligt aromatiska aromerna. Det ligger också helt rätt i tiden med sin finstämda och balanserade elegans.

Ni som gillar välgjord grenache och pinot noir kommer även att uppskatta detta vin. Detta argentinska vin har en vacker ljus färg och i doften finner man intensiva toner av röda frukter och bär, såsom färska hallon, körsbär och granatäpple som umgås på bästa sätt med färska örter och ett stråk av blodapelsin. Smaken är mjuk, fruktig med en fräsch syra och fin balans. Eftersom vinet är lätt och finstämt kombineras det bäst med lite kraftigare fiskrätter och eleganta rätter på ljust kött eller fågel. Serveras med fördel vid 14–16°C.

Druvsort som blommar ut i sin fulla prakt

Criolla är ett samlingsnamn för en mängd druvsorter i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet, eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig.

Criolladruvor som cereza, criolla chica och criolla grande har rutinmässigt använts både som bordsdruvor, till juice, russin, vin och spritsorten pisco.

Vinerna har tidigare varit mycket enkla och har bara konsumerats inom det egna landet. Men det senaste året har många vinmakare tagit druvorna mer på allvar. Det märks tydligt på vinet Diente de León som är gjort på druvorna criolla chica och criolla grande och lanserades på Systembolaget den 1 september. Ett riktigt läckert och elegant vin.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

01.10.2023