EkologiskVeganHållbart valEtisk
Diente de León

Årgång:

2022

Diente de León

Argentina


152,00 kr

Systembolaget nr:

240501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet är lagrat på ståltank och jäst i lägre temperatur vilket ger en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak. Vinet är gjort av den lokala druvan criolla till 100%, en druva som mer och mer används till viner av hög kvalitet. Druvorna har vuxit på de böljande kullarna i Östra Mendoza, Argentina. Det är ekologiskt, etiskt Fairtrademärkt och veganvänligt. Finns på Systembolaget från 1 september 2023.

Produktion

Producenten Bodega Montlaiz med ägaren Mariano Olaiz är både EKO- och Fairtrade certifierad. Det var när Mariano fick sitt första barn som hans sätt att tänka förändrades (idag har han tre). Han ville skapa en bättre framtid för barnen och ge dem sunda värderingar i livet. Där och då bestämde han att utveckla verksamheten till att bli mer hållbar. Själva produktionen tog Mariano över efter sin far, en oenologist (alltså en person som forskar i och är högskoleutbildad i vinets biologi och kemi) för att förvalta och fortsätta utveckla och under åren har de även erhållit en hållbarhetscertifiering.

Passar till

Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Criolla kallas de druvor i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig. Dessa unika druvor från Argentina får större och större uppmärksamhet och argentinarna själva har insett att criolla är ett arv att ta tillvara på och dela med sig av även till övriga världen. 


5=stark rekommendation, 86/100=minnesvärt

Finstämt och elegant rödvin från Mendoza som för tanken till modern spansk garnacha. Druvan heter criolla grande och tros vara släkt med den chilenska pais. Smakmässigt rör vi oss således i en värld av svalkande jordgubbsfrukt, färska örter och torkade lagerblad. Finessrikt och läskande.

- Dagens Nyheter, Lördag 2023-08-26, Alf Tumble


BRA KÖP, och tre stjärnor=Ett bra vin av god kvalitet

Josigt och tillgängligt i rätt kul stil. Jordgubbar, färska örter i klunkvänlig stil.

- Allt om Vin, augusti 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

240501

Volym

0,75 l

Varumärke

Diente de Leon

Förslutning

Skruvkork i metall

Sockerhalt

5,2 g/liter