Criolla – en druvgrupp som äntligen tas på allvar.

Vi reder ut begreppen vad det gäller criolla som man kan finna på en del vinetiketter. För det är inte en druva utan i själva verket flera.

Lär dig mer om druvorna Criolla.

Criolla är ett samlingsnamn för en mängd druvsorter i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet, eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig.

Tre av de vanligaste är criolla chica, cereza och criolla grande. De övriga som tillhör gruppen är pedro giménez, moscatel rosado, moscatel amarillo, torrontés mendocino, torrontés riojana och torrontés sanjuanino.

De flesta av dessa druvor är helt okända för den svenska publiken, förutom torrontés riojana som har haft stor framgång internationellt.

Naturliga korsningar som skett i Sydamerika

Genom DNA-analys har man kommit fram till att criolla chica är samma druva som den gamla spanska druvan listán prieto. Ingen annan av criolladruvorna har identifierats som en europeisk druva. Det beror på att de med största sannolikhet har uppstått genom naturlig korsbefruktning i Sydamerika.

Den mest kända druvan, torrontés riojana som blivit något av ett vitt signaturvin för Argentina, är en korsning mellan muscat of alexandria och listán orieto (criolla chica) Man finner även släktskap bland flera av de andra criolladruvorna.

Mer och mer ambitiösa viner på criolla

Criolladruvor som cereza, criolla chica och criolla grande har rutinmässigt använts både som bordsdruvor, till juice, russin, vin och spritsorten pisco.

Vinerna har tidigare varit mycket enkla och har bara konsumerats inom det egna landet. Men det senaste året har många vinmakare tagit druvorna mer på allvar. Det märks tydligt på vinet Diente León som är gjort på druvorna criolla chica och criolla grande och lanserades på Systembolaget den 1 september. Ett riktigt läckert och elegant vin.

01.09.2023

Vy från Argentina och kötträtten MatambreAsado - grilla som i Argentina.

Asado är ett sätt att grilla kött och sydamerikanernas favoritmat. Matambre är en grönsaksfylld rulle av flankstek som du får receptet på här!

Läs mer
Espacio Syrah på bord med glas, kött och grönsaker.Klimatsmart syrah från hjärtat av Argentina.

Espacio Syrah kommer från soliga Argentina och säljs i klimatsmart PET-flaska, vilket ligger helt rätt i tiden.

Läs mer
Pablo y Walter Malbec på klimatvänlig burk.Pablo y Walter - fruktig Malbec i klimatvänlig burk.

Nu lanseras en fruktig och välsmakande Malbec från Mendoza i Argentina. Vinet är förpackat i en klimatvänlig burk av återvunnet aluminium.

Läs mer
ChimichurriKlassisk argentinsk Chimichurri till grillmiddagen.

folk o folk har plockat fram ett favoritrecept på Chimichurri – den kryddstarka såsen från Sydamerika.

Läs mer