Månadens Mats: Tillförlitlig Champagne från Louise Roederer.

Denna gång för juli månad har jag valt en Champagne som jag ofta återkommer till. Producenten Louis Roederer är alltid ett bra och tillförlitligt val, och de tillhör områdets absoluta elit.

Louis Roederer - månadens Mats juli 2023.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett lyckligt flin luta sig tillbaka med fullständig sinnesro och tillfredställelse.

Alltid tillfälle för en välgjord Champagne

Den brittiska nationalekonomen John Maynard Keynes fick frågan vid sin dödsbädd om han ångrade något i sitt liv. Svaret blev: ”Ja, jag ångrar att jag inte drack mer Champagne”.

Ett sådant fatalt misstag vill man ju inte själv upprepa, så jag har nästan alltid en halvflaska Champagne tillgänglig i kylen. Etiketten kan variera men senare år har det oftast varit Louis Roederer Collection. Här finner jag både önskad balans, finess, nyansrikedom, smaklängd och intensitet.

Louis Roederer Collection 244.
Louis Roederer Collection 244 är en multivintage baserad på en ” Perpetual Reserve” ett solera-system med början år 2012, en högre andel fatlagrade reservviner samt årgång 2019..

Ett skickligt hantverk i mästarklass

Det var ett nytt kapitel för Louis Roederer när man 2021 bytte namn på sitt årgångsfria vin från "Brut Premier" till "Collection". Det vin som då lanserades var Collection 242. Nu hittar man 244 på Systembolagets hyllor som jag med varm hand rekommenderar.

Det hela startade 2012 då Jean-Babtiste som är vinmakare på Louis Roederer kunde se att skördarna började bli mer och mer ojämna på grund av vårt förändrade klimat. För att kompensera dåliga skördeår med de som var bättre så startade man ett system, ”Perpetual Reserve”, för att blanda äldre årgångar med yngre enligt Solera-systemet för att på så vis få en jämnare kvalitet. Collection-vinerna består av en basårgång, en andel av Perpetual Reserve och slutligen olika årgångar av reserve-viner som lagrats i ekfat.

Namnet 244 betyder att det är 244:e skörden man gjort hos Louis Roederer. Transparensen i vad det faktiskt är i flaskan är total och som konsument får du idag exakt information om vilka druvor som är med i blenden och likaså den basårgång som vinet består av.

Collection 244 är baserat på 41% chardonnay, 33% pinot noir och 26% pinot meunier, och 35% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning. 244:an består till 54% av årgång 2019. Perpetual Reserve står för 36% (blandade årgångar från 2012 till 2018) Det återstående 10 procenten består av olika äldre årgångar av reserve-viner som lagrats i ekfat. Efter den andra jäsningen lagras vinet med jästfällningen i minst tre år. Dosagen, det vill säga restsötman, är 7 gram/liter.

Réserve Perpetuelle - Louis Roederer.
Réserve Perpetuelle - systemet som ska kompensera för eventuellt dåliga skördeår.

Välskötta vingårdar med hållbarhet i första rummet

Louis Roederer äger idag 410 vingårdslotter om drygt 240 hektar. I dagsläget sköts 122 hektar ekologiskt och en tilltagande andel brukas biodynamiskt, med certifiering enligt Demeter. Det ekologiska arbetet påbörjades år 2000 och har med tidens gång gett allt starkare vinrankor och ytterligare fräschör till vinerna.

Markerna är i stort sett jämnt fördelade mellan Grand Cru och Premier Cru–lägen i Valle de la Marne, Côte de Blancs och Montagne de Reims med fokus på byarna Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger. Omkring 52% är planterat med pinot noir, 42% med chardonnay och 6% med pinot meunier.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Louis Roederer Collection 245 NV

299,00 kr


En halvflaska är perfekt om ni bara är två, men ändå vill skåla i en god skumpa. Champagnen har en stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, lätt brödighet och mineral. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och ett avslut med energi och friskhet. Finns även på helflaska, 750 ml, för 559 kr.

03.07.2023