Barcelonakänsla med bubblor på balkongen.

Längtan efter att få resa har aldrig varit så påtaglig som nu och här tipsar vi dig kring hur du lyckas få den barcelonska atmosfären på balkongen. Kyl en cava, flytta om möblerna och servera några enkla och goda tapas.

Balkong med rottingstol och ljuslyktor

För den som en gång satt ner fötterna på Barcelonas gator och de karaktäristiskt blomstermönstrade ”Flor de Barcelona”-gatstenarna är längtan tillbaka aldrig långt borta. Här tipsar vi dig hur du får den karaktärsfulla barcelonska atomsfären hemma på balkongen.

Stadens puls i kombination med den påtagligt avslappnade atmosfären har förmågan att sänka axlarna och lyfta mungiporna på sina besökare. Här är det lätt att trivas och inget känns mer självklart än att slå sig ner på någon av de otaliga uteserveringarna som möjliggörs av den snillrika stadsplanen, där alla kvarter har snedskurna hörn. 

Den kravlösa känslan när man slår sig ner med ett glas kall Cava och några små assietter med blandade tapas åtföljs inte alltför sällan av kommentaren att ”Så här borde vi göra hemma också.” Och det behöver inte stanna vid den tanken. För det som gör tapaskulturen så härlig är just att den är så tillgänglig och opretentiös. 

Så gör slag i saken och väck liv i Barcelonakänslan hemma på balkongen eller altanen. Lite högväxta gröna växter förflyttar snabbt känslan till ett varmare klimat och på bordet får den immigt kalla Pata Negra Cava Brut spela huvudrollen i sin vinkylare.

Pata negras kollage med tapas och möbler

Så lyckas du med egna tapas 

Förbered några enkla tapas och servera på många små assietter för den rätta känslan. Oliver, manchegoost, sardeller och serranoskinka utgör alltid en bra bas, och vi vill också gärna slå ett slag för att kombinera dem på tandpetare av den lite längre sorten. De snillrika småspetten kallas ”banderillas”, och den mest kända varianten kallas ”Gilda” – en kombination av manzanillaoliv, sardell och den lilla picklade pepparfrukten guindilla.

Till Cava föreslår vi att leka med kombinationer av: 

  • Spansk bondost

  • Sardeller

  • Manzanillaoliver (eller andra gröna oliver)

  • Vatten- eller galiamelon

  • Kuber av färsk tonfisk

  • Serranoskinka

  • Hjärtmusslor (konserv)

Låt dig också inspireras av Linnéas recept på tapas) och recept på chark. Glöm inte att kyla Cavan i tid. Lycka till!

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


En prisvärd och torr cava med en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt fläkt av blommor. Pata Negra har en fruktig smak av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.