Golfklubbar med närhet till vatten.

Här listar vi 7 av Sveriges golfklubbar med närhet till kusten.

Ekerum Golfklubb

Äntligen har vi gröna gräsmattor igen och det är dags att snöra på sig golfskorna, grabba tag i klubborna och ge sig iväg till golfklubben. Det är också säsong för svalkande bad i sjöar och hav. folk o folk har här listat några svenska golfklubbar som alla har det gemensamt att de ligger i närheten av vatten. Så packa ned badkläderna i golfbagen så att du kan ta ett uppfriskande dopp efter golfrundan.

Enligt Svenska golfförbundet attraherar golfsporten nästan var tjugonde svensk. Samtidigt är vi ett av Europas golfbanetätaste länder med i runda slängar 450 golfanläggningar, där några har mer än en bana. Den största golfklubben är Ekolmsnäs GK på Lidingö utanför Stockholm med drygt 22 000 medlemmar, och den högst rankade är Bro Hof Slott Golf Club. Vi har tittat närmare på allt från Sveriges bäst rankade med i särklass dyrast grenfee till några lite billigare varianter.

Bro Hof Slott Golf Club

Bro Hof Golfklubb

Bro Hof Slott Golf Club ligger cirka 30 minuter med bil från Stockholm eller Arlanda. Egendomens yta sträcker vackert ut sig längs Mälarens strand och dess historia går tillbaka ända till medeltiden. Brogård, som det hette då, fungerade som kungsgård vars syfte var att försörja kungamakten med mat och förnödenheter – som ett kungens skafferi.

2006 öppnade Bro Hof Slott upp för golfare och invigde The Stadium Course, den ena av golfklubbens två banor.

The Stadium Course, är rankad till nummer ett i Sverige av Golf Digest och 100 i världen av Platinum Clubs of the World 2018–19 samt är en av Europas allra bästa banor. Banan har dessutom stått som värd för Nordea Masters på European Tour vid totalt fem tillfällen. Banan är en ”lakeside bana” där många av hålen ligger utmanande nära vattnet.

Den andra banan på Bro Hof Slott – The Castel Course – har en liten annan karaktär än The Stadium Course. Den har ganska korta och omväxlande hål och det blir mindre vind och vatten och mera träd än The Stadium Course eftersom bannan inte ligger utmed sjöstranden. Även denna är rankad som en av Sveriges bästa banor.

Det mest spektakulära hålet

På The Stadium Course finns ett av Sveriges kanske mest kända hål – nummer 17, som bara är drygt hundra meter långt och avslutas med att du ska träffa greenen som ligger på en liten ö.

Greenfee*: 2 500 kronor

Ekerum Resort Öland

Ekerum Golfklubb

”I vackert öländskt landskap med havets glittrande skiftningar som kuliss” står det på Ekerum Resort Ölands hemsida. I november 2018 blev de utnämnda till Världens mest miljövänliga golfanläggning och Sveriges bästa golfhotell på World Golf Awards. De har vunnit pris som Sveriges Bästa Golfhotell fem år i rad.

På Ekerum Resort syns havet i bakgrunden och här finns två vitt skilda banor. De är en kombination av en park- och linksbana. ”Långe Erik” karakteriseras av mycket vatten och höga svajande ruffar och ”Långe Jan” har sand och öländska torrängar. Den sistnämnda genomgick en omfattande renovering 2014–2015, då den återställdes till hur det en gång såg ut på Öland. De har forslat bort lager av jord och plockat fram den sand som alltid funnits på platsen. I kanterna växer gräs och blommor, alla växter har sitt ursprung på ön.

På Ekerum Golfklubb väljer du tee efter hur långt du slår med din driver i genomsnitt, vilket enligt dem själva har ökat speltempot.

Greenfee*: 695 kronor

Fjällbacka Golfklubb

Fjällbacka Golfklubb

Drygt 2 kilometer norr om det lilla pittoreska, bohusländska fiskeläget Fjällbacka ligger Fjällbacka Golfklubb. Banan är rankad bland topp 50 i Sverige och topp 100 i Norden.

Banan har en utmanande karaktär och ligger i en dalgång omgärdad av klippor och Anråsälven som skär tvärs igenom området. 

– Vi ser havet från flera av hålen och dessutom går elva av hålen utmed den vackra Anråsälven. Vid första hålet är närheten till havet extra påtaglig, här slår man över precis där älven mynnar ut i havet, säger Ture Eriksson, VD och klubbchef. 

Vid havet på västkusten blåser det ofta och ibland även mycket. Det är därför ofta lite extra trixigt, eftersom spelarna alltid måste ha vinden med i beräkningen. Även en vindstilla dag gör den sig påmind genom havsbrisen som kommer in vid lunchtid.

Vilka är era mest spektakulära hål?

– Hål nummer 7 och 13. Vid hål 7 står man högt upp och ser ut över havet där det kommer in från horisonten. Vid nummer 13 står man också högt upp och har utsikt över älven på ena sidan och en green ner mot skogskanten på den andra, svarar Ture Eriksson.

Greenfee*: 600 kronor

Halmstad Golfklubb

Halmstad Golfklubb

Halmstad har vid flera tillfällen röstats fram som Sveriges bästa golfstad och varje år åker tiotusentals golfare hit för att spela. I staden med omnejd finns sex 18-hålsbanor och en av världens bästa träningsanläggningar – Halmstad Golfarena.

Bara 300 meter från havet i Tylösand ligger Halmstad Golfklubb. Det är en plats som vi förknippar med sol, sommar och västkustens, eller kanske till och med Sveriges, bästa strand.

– Den här upplevelsen kan man inte få på många platser. Havsnära miljö, nära till bad och två av landets bästa golfbanor. Den miljö vi erbjuder är unik, säger Christer Jakobsson, klubbdirektör på Halmstad Golfklubb. 

Golfklubben har två banor, Södra och Norra. Den förstnämnda är rankad bland topp 30 och den senare bland topp 10 av Sveriges bästa golfbanor.

– Vi är en typisk skogs- och parkbana och vi är kända för att vara en spelplats för stora mästerskap.

Vilket är ert mest spektakulära hål?

– Vårt mest unika hål är det 16:e på norra banan. Du står högt upp och slår neråt mot den bäck som finns framför greenen. Vinden kommer in från havet och är en av utmaningarna. De flesta gör av med minst en boll i bäcken. Hålet brukar rankas som Sveriges bästa korthål, avslutar, Christian Jakobsson.

Greenfee*: 700 kronor

Falsterbo Golfklubb

Falsterbo Golfklubb

Ytterst på Sveriges sydvästligaste udde hittar vi Falsterbo Golfklubb. Klubben bildades 1909 och är den tredje äldsta i Sverige. Banan är en linksbana, vilket innebär att den är belägen på mark som en gång i tiden låg under vatten. Linksbanor är alltså alltid kustnära banor som har byggts på den typen av sandjord som uppstått. Falsterbo Golfklubb är rankad som Sveriges tredje bästa golfbana av Golf Digest.

Vilka är era mest spektakulära hål?

– Hål 17 och 18 gränsar båda till Östersjön och den förstnämnda även till Öresund. Högsta punkten är från hål 18. De dagar när vädret är fint och sikten klar har man där en magnifik vy över Öresund, Östersjön och Köpenhamn. Hål 11 är en annan favorit där man spelar till en green som är nästan som en naturlig ö. Det är en enorm variation på spelet beroende på vindstyrka, alltifrån kort järnklubba till att man slår med en driver, säger David Leet, Head Pro på Falsterbo Golfklubb.

En lyckad golfdag avslutas lämpligtvis med ett glas vin på terassen där du samtidigt kan beskåda den sagolika solnedgången.

Greenfee*: 1 200 kronor

Piteå Golfklubb

Piteå Golfklubb

Piteå Golfklubb ligger centralt, jämfört med andra golfbanor. På Pitholmen, bara 2 kilometer från Piteå torg kan du hitta en av Norrlands bästa golfupplevelser.

– Det är en bana där man är både i park och i skog samt mycket nere vid vattnet. Och vi har många hål, en 18- och en 9-hålsbana, säger Ulf Åberg, chef på Piteå Golfklubb.

De första nio hålen på banan har mer parkkaraktär med färre träd och mycket vatten och bunkrar. Resten av banan består av smalare och längre hål, fortfarande präglat av bunkrar och vattenhinder. Det går heller inte att ta miste på att banan ligger på en halvö då man ser vatten från i alla fall hälften av hålen.

Vilket är ert mest spektakulära hål?

– Hål nummer 5 är rankat som ett av Sveriges 100 finaste golfhål, enligt tidningen svensk Golf. Efter utslagen kommer man till en green som ligger på en udde ut mot vattnet, säger Ulf Åberg.

Förutom golf kan finns längdåkningsspår, paddelbanor, multisportanläggning med konstgräs för basket och fotboll samt lekland i anslutning till golfbanan. Dessutom har klubbens planer på att bygga ut ytterligare med fler aktiviteter nyligen spikats.

Greenfee*: 380 kronor

Visby Golfklubb

Visby Golfklubb

Medeltidsstaden Visby behöver knappast någon närmare presentation. Cirka två mil söder om den, på en udde mellan Tofta och Västergarn, ligger Visby Golfklubb. Här är doften från havet och vinden ständigt närvarande, vilket är en del av utmaningen. Den är rankad tvåa i Sverige och sägs vara en av Sveriges vackraste banor.  Här finns en 18- samt en 9-hålsbana.

De mest spektakulära hålen

På Visby Golfklubbs 18-hålsbana är det havsutsikt från alla håll. Femte och sjätte hålen går utmed hela strandlinjen och vid 17:e och 18:e hålen står man och blickar ut mot en vidsträckt horisont. 18:e hålet går dessutom runt en vik och när man puttar är det bara några meter från Östersjön.

Greenfee*: 990 kronor

* Greenfeerna som är angivna i artikeln är bara exempel, och vi har tittat på dyraste varianten, dvs. seniorer högsäsong. De flesta golfklubbar har olika priser beroende på om du är senior eller junior och vilken säsong, veckodag eller tidpunkt du spelar. För få veta vad avgiften är för just dig när du vill spela är det bästa att gå in på respektive golfklubbs hemsida.

Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut

79,00 kr


Ett somrigt och härligt mousserande att avnjuta efter en golfrunda. Kanske rentav fira en hole-in-one?