Arvid Laban vill göra gamla Mäster Johan till Malmös nya mötesplats.

Mäster Johan är Malmös populäraste hotell. Sedan starten i början på 90-talet har hotellet varit en lugn oas på Gamla Väster. Men nu ska det bli ändring på detta.

MJ's hotell team

Mäster Johan har inte bara fått ett nytt namn: MJ’s. Hotellet har också fått en ny direktör i Arvid Laban Falk. Hans uppdrag går stick i stäv med uttrycket: if it’s not broke – don’t fix it.

-Klart att några stammisar kommer att bli förvånade, men jag tror att vi har mycket att vinna på att göra om. De kommer att uppskatta MJ’s.

Rummen har renoverats och fått ny, tuffare, konst på väggarna. Ola Billgren-tavlan i receptionen är borta och istället finns här en reception som gränsar till en bar. Du kan alltså checka in och få en drink samtidigt. Taket i gamla frukostmatsalen har fått rejält med murgröna och nu kan du äta mat här från tidig morgon till sen kväll. Det har kommit ett nytt kök med en ny kökschef: Frida Nilsson. Hon har tidigare ansvarat för öppningarna av Malmö Live, vunnit en andra plats i Kockarnas Kamp och jobbat på Michelinkrogar.

Bakom MJ’s står hotellkedjan Ess Group. De vill att deras hotell ska vara “a home away from home”. Du åker inte bara till deras hotell för att få en säng och kasta i dig en frukost innan du reser vidare. Ess Groups mål är att deras hotell ska bli destinationer i sig. Bäst har de lyckats med Ystad Saltsjöbad som har en beläggningsgrad på 95 procent. Det är Arvid Laban Falks uppgift att siffrorna blir lika fina på MJ’s, men han ska även locka Malmöborna till hotellbaren och matsalen. Hans CV tyder på att han har goda förutsättningar att lyckas. 

- Jag brukar kalla mig själv en fixare.

Hotellkorridor på MJ's

Vi möts förstås i de nya, mjuka sofforna i receptionen. Laban har tidigare jobbat som musiker, bibliotekarie och teaterproducent. Vid 28 års ålder kom en livskris och den ledde fram till att Arvid började studera ekonomi på Lunds Universitet.

- Tyvärr kunde jag inte välja mellan civil- eller nationalekonom så jag läste bägge linjerna.

Parallellt med studierna arbetade Arvid som bar- och restaurangchef på den nystartade krogen Belle Epoque och extra som barchef på nattklubben Jeriko, bägge ligger i Malmö. Efter tre år som student blev han headhuntad till Boulebar som skulle starta en ny anläggning i Malmö.

- Jag kände killarna som startade Boulebar i Stockholm eftersom jag har ett förflutet som juniorlandslagsspelare i boule. Det var en tajt budget när vi startade Boulebar så vi var ett litet gäng som gjorde allt från inredning till att anställda folk och sluta avtal. Jag var teamledare för personalen och marknadschef.

Första året var målet att omsätta fem miljoner. Den summan blev tre gånger större när Labans första år var slut. Det goda resultatet ledde till att han fick öppna upp fler Boulebarer i Göteborg och Köpenhamn. Så rullade det på i fyra år. Vid årsskiftet blev han anställd som projektledare på The Conference i Malmö, ett arrangemang som påminner om festivalen SXSW i Austin, ett jobb han nu lämnar.

- Varför jag tackade ja till att bli hotell- och restaurangchef här? Jag kan inte motstå lockelsen att driva ett eget hotell. Jag har så många idéer och det finns ingen annan i Malmö som gör det vi försöker göra. Jag vill skapa en ny mötesplats i staden. Här ska det komma folk från Möllevången, Slottsstaden och Gamla väster. Här ska alla vara välkomna, det spelar ingen roll om du är advokat eller konstnär.

Hotellrum på MJ's

Om Arvid Laban

Namn: Arvid Laban Falk

Familj: Sambon Felicia Sköld

Ålder: 36

Bor: Friisgatan, Malmö

Stressar av med: Joggingturer eller boule i Pildamsparken

Dricker i en bar: Vieux Carré eller Negroni

Favoritvin: En malvasia från Istrien på sommaren eller en Pinot Noir från Jura på vintern. Favoritproducent är Domaine De L´Octavine

Favoritsprit: Omöjligt att bara säga en, men Calvados och ett gäng Amaros finns alltid hemma på hyllan.

Äter gärna på måndag: Kolgrillad köfte på Nur

Äter gärna på helgen: Just nu, helt klart avsmakningsmenyn på MJ’S egna restaurang.

Senaste bok: “The Art of Fielding” av Chad Harbach

Favoritkrog i Sverige: Hörte Brygga

Bästa bar i världen: Dött lopp mellan Hapiness Forgets i London, Buck & Breck i Berlin och Ström i Köpenhamn.

Lagar helst: Alltid vegetariskt hemma och tröttnar aldrig på att fundera ut det bästa tomatsåsreceptet.

Senaste resa: Fastnade i Dalarna hela semestern, men Venedig, London och Marocko är inplanerat under hösten.

Detta vet vi inte om Arvid Laban Falk: Orimligt stort fan av Curb Your Enthusiasm

Boulard Calvados Pays d´Auge XO Auguste

1725,00 kr


Arvid Laban dricker gärna en Calvados. Det här är en blend av olika Calvados cuveer. Det viktiga är inte åldern utan kompositionen av olika aromer och smaker. Resultatet är en vackert bärnstensfärgad calvados med lätt frukt, inte aggressiv, och balanserad smak av äpple, vanilj, honung, karamell och rostad mandel. Mycket elegant.