Att smaksätta och dekorera drinkar med blommor.

Bartendern Tina Shine berättar om hur du kan använda blommor både som smaksättning och dekoration till drinkar. Dessutom tipsar hon om sina favoritblommor och hur du gör macerat, cocktailbitter och sockerlag av dem.

Drink med fläderblommor

Sommaren är nästan här! När blommor återigen är en del av landskapet är det som att en ny smakpalett dukats ut till alla som sysslar med mat och dryck. Viktigt att veta är dock vilka växter som är ätbara innan bitters, sockerlag och infusioner (inläggningar) kokas ihop.

Vi dricker med ögonen

Vår nordiska flora och fauna har mycket att erbjuda, både när det kommer till smak och visuellt uttryck. Och att dessa hör ihop har ni säkert hört förut. “Vi äter också med ögonen” har i alla fall jag hört hundratals gånger, inte minst i alla kock- och konditorprogram som går på tv. Detta gäller naturligtvis också dryck. En cocktail behöver också vara estetiskt tilltalande om vi ska nå den där extra höjden i smakupplevelsen. Jag vill därför närmre presentera ett axplock av våra allra vanligaste ätbara blommor som växer vilt i hela landet:

Ringblomma

Blomman smakar inte mycket men bladen är vackra att strössla över en cocktail. Färgen går från ljust gul till mörkt orange. För ändamålet kan bladen antingen vara färska eller torkade.

Skogsviol och pensé

Skogsviol växer vilt och hittas ofta i skogsbryn. Den vackra blå blomman är doftfri och används därför främst för att den är dekorativ. Pensén är en släkting till violen och kommer i olika färger och storlekar. Till skillnad från skogsviolen är pensén odlad. Båda arterna är mycket vanliga och uppskattade i den kulinariska världen, inte minst som cocktailgarnityr.

Maskros

Hela växten inklusive blad, stjälkar, blommor och rötter, är ätbar och näringsrik, med näringsämnen som vitamin A och K, kalcium och järn. Att göra maskrosvin (fermentering av maskros med socker och jäst) var populärt på 60- och 70-talen och har fått en revival på senare år. Jag tycker om att använda maskros till att göra ett bittert elixir (cocktailbitter).

Gurkört

Gurkörten har en liten blå blomma som blir dekorativ infryst i isbitar, som garnityr till cocktails och i infusioner/macerationer. Smaken är precis som namnet antyder – mild gurka.

Syrén

Ett av försommarens starkaste inslag i florans doftbank. Smaken är relativt “parfymig” och jag undviker därför att göra infusion och maceration på den. Däremot är syrén perfekt att göra sockerlag på och om de små blommorna plockas från sitt knippe är de fantastiskt vackra att sprinkla över en cocktail.

Fläder

Jag älskar att göra eget fläderbrännvin genom att lägga fläderblom i en glasburk med vodka. Addera lite honung- eller sockerlag och citronskal för ett snyggt och gott resultat. Fläderblomssaft är också ett populärt inslag på sommarfesten.

Indiankrasse

Indiankrassen har blivit omåttligt populär. Både blommorna som går från ljusgult till orange till mörkt rött och de gröna bladen, är idag vanligt förekommande som dekoration i maträtter och drinkar. Blommorna kan användas som färgämne i infusioner och macerationer.

Ros

Både vanliga trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Smaken är precis som doften – blommig. Den är likt syrén och lavendel högst potent och kan vara svår att jobba med som smaksättning. Men en cocktailbitter på rosor ger vilken cocktail som helst en somrig smak-boost.

Lavendel

Lavendelsocker är en sommarsuccé som har blivit allt vanligare i bakning. Men att göra sockerlag på lavendel för att ha i drinkar är minst lika enkelt och belönande. Lavendel är även snygg som garnityr i en cocktail med sin intensiva lila färg.

Kryddtagetes

Kryddtagetesen växer inte vilt i Sverige men är däremot lätt att odla. Både blad och blomma går att äta och har en tydlig smak av citron. Det här kan vara min favoritblomma när det kommer till smak och dekoration kombinerat - därför får den vara med på listan trots att den inte växer vilt på våra breddgrader.

Infusion eller macerat

Infusion görs relativt snabbt med varm eller het men inte kokande alkohol. Alkoholen slås på blommorna som urlakas på substanser, och detta får sedan stå och dra. Macerat tar längre tid att framställa. Blommorna ligger länge och drar i alkoholen som kan ha en temperatur som går från kallt till ljummet. Jag bukar föredra den senare av dessa två metoder, förutsatt att jag har gott om tid, då de ger en “klarare” smak av blomman.

Mina favoriter för infusion och macerat: Gurkört, fläder, kryddtagetes, indiankrasseblommor, blåklint

Cocktailbitter

Cocktailbitters, eller aromatiska bitters, påminner mer om elixir/extrakt än om bittra spritdrycker som Fernet och Gammeldansk. De är extremt koncentrerade och har en volymprocent över 40. I en cocktail används de som krydda - inte som basingrediens. Några droppar räcker.

Att göra cocktailbitters kräver tålamod och lusta. Till exempel kan alla växter jag listat ovan användas i en och samma bitter, men där kanske en favoritblomma får ta extra plats. Blanda ditt elixir efter tycke och smak.

Mina favoriter för cocktailbitter: maskros, kryddtagetes, ros, lavendel

Sockerlag

Hemmagjord sockerlag med blommiga toner är en riktig crowd pleaser när det kommer till sommarcocktails. Mycket mer än att blanda i lite blommig sockerlag och färsk citrus behövs inte för att en GT eller en Vodka soda ska nå till nästa nivå.

Ett tips är att inte bara göra sockerlag på vitt socker, utan att experimentera med olika sockerarter och naturliga sötningsmedel som honung och agave. Tänk då på att ha i lite extra vatten eftersom dessa vätskor är extremt trögflytande.

Mina favoriter för sockerlag: Syrén, fläder, kryddtagetes, lavendel

Mötet med blommor

Att naturen helar må vara ett påstående som nötts i kanterna, men det är nog så sant. Blommor gör oss glada. Efter att jag hört Ernst Kirchsteiger utbrista att han mött libbstickor som har tittat honom i ögonen har jag själv börjat fundera på om det finns en ömsesidighet i mötet med naturen. Tanken på att blomman som dekorerar min cocktail tittar tillbaka på mig livar åtminstone upp.

Glad sommar! /Tina Shine