Bästa barerna i Örebro – Romrobban tipsar!

Robert ”Romrobban” Sandqvist har arbetat 25 år i krogbranschen och bott mer än två decennier i Örebro. Här tipsar han om de bästa barerna i Örebro!

Rom-Robban i Örebro

Barkonsulten, bartendern och krögaren Robert ”Romrobban” Sandqvist har arbetat 25 år i branschen och bott i Örebro i över två decennier. folk o folk bad honom att tipsa om några bra barer i Örebro för dem som bor där eller har vägarna förbi.

Örebro – Sveriges sjätte största stad belägen 20 mil från Stockholm och 30 från Göteborg. Många icke-Örebroare är välbekanta med stadens två karakteristiska landmärken – det gamla vattentornet utformat som en jättelik svamp och den pampiga kungaborgen i hjärtat av staden på en ö i Svartån.

Robert Sandqvist kom hit för att studera. Han är ursprungligen från Östersund och började sin bar-bana på Scandic hotell i den jämtländska staden. Som många andra fick han starta i disken. Men Robert, som är en glad och social person, tyckte att det var ensamt och tråkigt och tillbringade därför hellre tiden i baren. Till slut insåg cheferna att det var bättre att han jobbade bland gästerna och han fick först börja servera och hamnade sedan i baren. 

– På den vägen är det. Nu har jag jobbat 25 år i branschen, säger Robert när folk o folk når honom på telefon.

1998 gick flyttlasset till Örebro och skolbänken – han hade kommit in på en barutbildning. När han inte satt i skolbänken jobbade han extra i någon av stadens barer. 

– Jag har jobbat till och från på nästan alla krogar som har funnits i Örebro. Och under en period var jag säsongare i Åre, säger Robert och skrattar.

Örebro slott

Blev krögare och satsade på rom i baren

2008 köpte han tillsammans med en vän i branschen Lilla Örebro. De renoverade själva och byggde upp allt från grunden.

– Det blev snabbt populärt och en succé.

Innan öppnandet hade Robert tittat runt på de andra barerna i staden och såg att många av dem satsade på whisky och cognac som avec.

– Jag ville göra något annat och bestämde mig för att satsa på rom. När folk bad om whisky eller cognac rekommenderade jag alltid en rom i stället och jag jobbade med rom även i drinkar.

På två år hade han gjort sig känd för att ha ett stort utbud av rom.

Varför just rom? 

Jag har alltid haft det som intresse. Jag har rest mycket i Karibien, södra Latinamerika och Centralamerika. Dessutom har jag haft en förkärlek till rom i cocktails. Under några av mina surfresor har jag dessutom besökt destillerier i Nicaragua, Costa Rica och Panama.

Har du något favoritland när det gäller rom?

– Just nu ligger Jamaica ganska högt. Men det kanske är för att jag nyss har varit där. Jag är lite tagen. De gör speciella grejer och har kanske inte de mest folkliga smakerna, svarar han. 

När folk o folk parar med honom är han fortfarande jetlaggad efter att dagen innan ha anlänt från en veckas kombinerad jobb- och nöjesresa till Jamaica. 

– Av det lite mer folkliga slaget föreslår jag Panama, fortsätter han.

Romspecialisten fick namnet Romrobban

Romrobban som har barer i Örebro

Namnet ”Romrobban” skapades av gästerna. I samband med öppnandet av Stora Örebro 2011 fick han hjälp av en tjej att sätta upp en blogg – som hon döpte till just Romrobban. Sedan kom instagram och 2015 en egen bok: Lilla Romboken. 

– Det är som en handbok om rom – om dess historia och olika stilar. Det är en ganska enkel bok, inget nörderi utan mer för gemene man. Jag brukar säga att den är till för vanliga dödliga, skrattar Robert.

Från att ha varit ett namn som han använde mest på kul, har Romrobban blivit hans varumärke. Han har sålt av krogarna och driver i dag egen verksamhet där han bland annat har uppdrag för olika varumärken, åker runt och kör utbildningar samt hjälper krogar att skapa drinkmenyer med olika koncept. Som ett litet sidoprojekt har han som independent bottler tagit fram ett mindre antal flaskor med egen blend, vilka i princip är slut. Nu är han i full färd med bok nummer två. 

– Den kommer att vara byggd på ett helt annat sätt – mer som en romresa med bland annat reportage från flera av de destillerier som jag har besökt under mina resor.

Roberts tips på bästa barer i Örebro

Sorella - en av de bästa barerna i Örebro

Sorella

Sorella är en italiensk restaurang som ligger på Stortorget, mitt i Örebro. Sommartid har de en av stadens populäraste uteserveringar, mitt i hjärtat av staden. Ludwig Nordefors är barchef. 

– Han har satt ihop jättebra drinklistor där han jobbar utifrån länder. Varje cocktail har fått namn från ett land, vilket han har utgått ifrån när han har tagit fram smaker och valt sprit. Det är jättebra gjort och det finns något för alla. Baren är både folklig och nördig på ett bra sätt. Det är en skön balans.

Adress: Stortorget 11

Ingeborgs restaurang & bar - en av de bästa barerna i Örebro

Ingeborgs restaurang & bar

Här har man samlats i generationer och en hel del av den gamla atmosfären finns kvar. Kristallkronor i taket, medaljongtapeter och röda sammetssoffor är en del av inredningen i restaurangdelen. Baren är byggd på senare år och i en modernare stil. Här hittar du Robin Ek som komponerar läckra cocktails. 

– Ingeborgs är jättebra. De kör med fyra – fem drinkar på tavla och teman. De kan ha namn som till exempel har med Örebro att göra, tecknat, film med mera. De har dessa i två månader och sedan kommer de på något nytt.

Ingeborgs har också Örebros största ginbar med en mängd olika sorters gin kombinerat med en stor variation på tonics. Sommartid öppnar de upp en uteservering på baksidan av huset.

Adress: Engelbrektsgatan 20

Mojo - en av de bästa barerna i Örebro

Mojo 

Ett nyöppnat ställe på Stortorget är Mojo. Eftersom de anser att det bästa med att gå ut och äta är att dela upplevelsen, bygger flera av rätterna på menyn på sharing. Smakerna kommer från när och fjärran.

– De har satsat på drinkar och en up-tempobar – något som de kallar cocktails and club och sätter igång lite senare på kvällen.

På drinklistan hittar vi några gamla cocktails från svunna tider som går under namnet ”bortglömda klassiker”. Och mycket riktigt, vem minns en drink som Sazerac?

Adress: Stortorget 12

Cocktails i Stora Örebro - en av Örebros bästa barer

Lilla och Stora Örebro

Dessa två ställen startade Robert tillsammans med Davide Lindqvist 2008 respektive 2011. I dag fortsätter barerna i samma anda som på Roberts tid. Det vill säga stor satsning på cocktails och gärna med rom som bas.

– Stora Örebro är en institution, dit går alla – olika typer av människor och i varierande åldrar. Jag skulle vilja säga att det är det folkligaste i Örebro. 

Varje helg har Stora Örebro DJ som står för musiken.

Adress: Lilla Örebro: Köpmangatan 10Stora Örebro: Stortorget 4

Tips till romdrinken: 

Don Papa Rum

495,00 kr


Don Papa Rum har en angenämt och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

Passar att dricka som den är, med lite is eller som bas i din favoritcocktail.