En av Sveriges mäktigaste och hemligaste barpersoner - Nick Sitbon

Nick Sitbon är verkligen en imponerande person i barvärlden.

Barprofilen Nick Sitbon

Nick Sitbon är verkligen en imponerande person i barvärlden. Han och hans företag Liquid Management är den gemensamma nämnaren när det kommer till vitt skilda barer som F12:s nattklubb terassen, eleganta Guldbaren i hotell Nobis vid Norrmalmstorg och lätt nördiga Phamarium i Gamla stan.

Nicks företag har varit i gång i tio år och står bakom ett hundratal barer och stora event genom åren. Nick driver även projekt utomlands. Nyligen blev den nyöppnade baren Botanika i Tel Aviv utsedd till en av Israels bästa barer. Vi på folk o folk förstår varför. Vi återkommer till den och exakt till vad det är Liquid Management egentligen gör.

Nyöppnandet av Nabo

folk o folk möter Nick en solig sensommardag högst upp på Tegnérgatan i centrala Stockholm. I den vackra stenfastigheten från 1830 pågår det en rejäl renovering, både på gatuplan och i källaren. Det är svårt att tro det i byggdammet, men om några veckor öppnar här krogen Nabo och några veckor senare en bar i källaren, som inte fått namn än. Nick visar runt.

- Det är åtta rum som blivit ett. Det kommer att bli 100 platser i matsalen. Vårt cocktail-koncept är ingen revolution, utan mer en adaption av de bästa cocktail-barerna i en grannvänlig miljö, berättar Nick.

Astrid Lindgrens gamla kvarter

I källaren kommer det att finnas fem olika ismaskiner men den baren öppnar först nästa år. Enligt Nick så var det i detta gathörn som Astrid Lindgren hittade inspirationen till berättelsen om Mio, min Mio. Varje arbetsdag gick Astrid från sin lägenhet ner på Dalagatan och hit till Tegnérgatan, där hon arbetade som förläggare på barnboksförlaget Rabén & Sjögren.

Nick pratar snabbt, både på engelska och svenska. Han är från Israel, men har bott bland annat i Spanien och England. I London arbetade han som bartender och nattklubbs- och barchef. Han träffade en svensk tjej och flyttade hit. De är fortfarande gifta och Nick har precis fått sitt tredje barn. I sju år arbetade han som övergripande baransvarig på Melker Anderssons krogar i Stockholm. För tio år sedan blev han sin egen och har idag tio anställda.

- Liquid Management har mångfacetterade uppdrag. Just nu håller vi på att lansera ett nytt barkoncept för Vapiano. Den svenska marknaden är bra att testa nya idéer på. I Tyskland (där det italienska krogkonceptet är utvecklat) är allt mycket större och tar längre tid.

Barkonsult no.1

Nick går alltså in som en konsult när en bar eller krog ska göra något nytt. Men han utformar inte bara konceptet. Han anställer och utbildar barens personal, sätter menyn samt ser till att logistiken och flödena fungerar.

- Du kan inte trycka in ett koncept på ett ställe om inte lokalen och läget är rätt. Magin uppstår först när det är rätt människor på plats och baren och krogen sitter ihop.

Nick älskar att starta barer men han lämnar inte över nycklarna dagen efter en premiär utan är med och driver baren tillsammans med krögaren i 6-12 månader.

- Det finns en faktor som är viktigare än alla andra när det gäller barer och det är om baren tjänar pengar. Du kan inte bygga en bar bara på turister och att det kommer folk utifrån. Baren måste passa in i den omgivande miljön. En bar ska inte vara ett konstgalleri eller något som bara ska visas upp. Det ska vara fullsatt.

Jobbar stenhårt

När Nick får frågan om sin favoritbar svarar han Tjoget vid Hornstull i Stockholm. Enligt honom är baren kongenial med platsen och de människor som bor i närheten. Trots tio år som konsult i barbranschen har han inga planer på att trappa ner.

- Jag jobbar fortfarande 80 timmar i veckan och är typ en procent av tiden på kontoret. När jag kommer till en ny stad för att starta en ny barverksamhet besöker jag 30-40 barer för att få inspiration och nya idéer.  

Vi på folk o folk tycker att Botanika i Israel är en extra spännande bar. Det är dels för den snygga inredningen, men vi uppskattar också att vår akvavit O.P. Anderson står på den finaste hyllan i bardisken och utgör basen i några av de godaste drinkarna!

Nick Sitbon

FAKTARUTAN

Namn: Nick Sitbon

Familj: Fru och tre döttrar 

Ålder: 40

Bor: Sofo

Blir lugn av: Människor som står i kö i säkerhetskontrollen på flygplatser

Dricker i en bar: Små, häftiga drinkar och lokal öl.

Favoritvin: Rhôneviner och champagne med flera.

Favoritsprit: Jag är en stor tequilafantast.

Äter gärna på måndag: Bakad eller grillad blomkål.

Äter gärna på helgen: Fisk

Senaste bok: Gastrophysics av Charles Spence

Favoritkrog i Sverige: Omöjligt att svara på. Det finns för många fantastiska krogar.

Bästa bar i världen: Svårt men Hotel Delmano i NYC, Gen Yamamoto i Tokyo och Schumann's i München är tre jag måste nämna.

Lagar helst: Fisk

Senaste resa: Tel Aviv

Detta vet vi inte om Nick Sitbon: Gitarrfetisch

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. Den har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Servera gärna O.P. Anderson till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.