En oas med juliga pintxos och O.P. Anderson i julrushen.

Bar Oas är en hemtrevlig vin- och cavabar med fokus på smårätter i en lugn, avslappnad miljö mitt i centrala Stockholm.

Bar Oas

I somras öppnade de tre vännerna Peter Mattsson, Theo Ström och Calle Hellström en hemtrevlig vin- och cavabar mitt i centrala Stockholm – Bar Oas. Hit kan man slinka in för ett glas cava eller vin och en bit mat. Den här tiden på året serverar de julinspirerade pintxos och snaps för de som behöver en paus från julkommersen.

Den lilla baren på Drottninggatan är döpt till Bar Oas med avsikt att den ska vara ett vattenhål och en möjlighet att kunna fly undan larmet från huvudstaden utanför.

– Vi var lite trötta på alla stora ställen i Stockholm och ville öppna något mindre och mer personligt, men som ändå skulle ligga mitt i city, säger Peter Mattson, en av ägarna.

De ville skapa en icke-konceptuell bar. Här ligger det ingen trendig arkitektbyrå bakom, utan ägarna har tillsammans med en hantverkare skapat Bar Oas utifrån grunden och så som de själva ville ha den.

Litet men rymligt

Det är ett litet, charmigt och mysigt ställe. På endast 60 kvm finns dock plats för både restaurangavdelning och bardel. Den förstnämnda går i mörka färger med grönt på väggarna och mörkgrå-rutiga golv. Borden lyser upp med sin senapsgula färg, men smälter ändå in i atmosfären. Lite längre in i lokalen ligger baren som är betydligt ljusare inredd. Den som vill hänga vid bardisken kan också ha överblick över vad som sker i köket, som alltså är helt öppet.

– Stammisarna kommer ibland hit tidigt på förmiddagen och knackar på och frågar om jag inte har hunnit öppna. Sedan sitter de i baren och tittar på och småsnackar lite medan jag lagar mat, säger kocken, bartendern och servitrisen Josefine glatt, när folk o folk besöker Bar Oas en tisdagseftermiddag.

Konstutställning i matsalen

Ur högtalarna hörs femtiotalsklassiker och mjuka jazztoner. På lagom hög volym, konstaterar vi på folk o folk och gästen som sitter vid bordet intill. Och roliga tavlor i klara färger pryder väggarna.

– De tillhör vår utställning, säger Peter. De hänger ungefär i en månad och de som vill får naturligtvis köpa. Sedan byter vi konst, fortsätter han.

Inriktningen på mat och dryck är smårätter, pintxos, cava och vin.

– Vi har alla ett stort intresse för Spanien och Frankrike, alltså södra Europas olika maträtter.

Läckert julerbjudande

Bar Oas pintxos med snapsar

Från slutet av november erbjuder Bar Oas pintxos med en jultwist. Ett specialpaket med tre pintxos på knäckebröd och tre snapsar à 2 cl styck finns på menyn. Det som serveras är kall skagenröra och pepparrot ihop med O.P. Anderson Klar som har smak av dill, varmrökt lax med fänkålscrème till O.P. Anderson Petronella med äpple- och kumminkaraktär samt matjessillterrin med potatis och brynt smör tillsammans med klassikern O.P. Anderson original.

Pintxos är små munsbitar av något gott, inte helt olika tapas.

– Egentligen är det inte någon större skillnad. Det beror lite på var i Spanien och i Baskien du befinner dig. Men pintxos är egentligen en sak som man serverar på en brödbit, och det är så man får dem på Bar Oas, förklarar Peter.

De tre grundarna Peter Mattsson, Theo Ström och Calle Hellström har tidigare varit på olika restauranger och barer runt om i Stockholm.

– Det här blev en dröm som vi förverkligade, säger Peter.

Peter och Theo arbetar dagligdags själva i serveringen, köket och disken. Calle arbetar också som yrkeslärare och är där mer sällan.

­– Vi ville ha det mer genuint och att de som jobbar är samma personer som äger baren. Det är vi som möter gästerna och står för servicen och stämningen, avslutar Peter.

Bar Oas finns på Drottninggatan 73c i Stockholm.

O.P. Anderson Klar

302,00 kr


O.P. Anderson Klar är kryddad med citronskal och dillfrö, i grunden hittar vi fortfarande en del av originalkryddningen. En fantastisk snaps till fisk- och skaldjur.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


Basen består av klassisk O.P. Anderson med dess kryddning av anis, kummin och fänkål. Men innan buteljering så har man tillsatt en "dosage" ekologisk äppelmust. Resultatet blir en ljuvlig kombination som passar perfekt till det mesta på smörgåsbordet, men också till äppeldesserter och som komponent i spännande drinkar!

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


Originalet från 1891. Kryddad med anis, kummin och fänkål samt lagrad på ekfat i åtta månader.