Parisbaren där du kan prova helt unik whisky.

På den något hemliga whiskybaren Golden Promise i Paris finns allt du önskar, och lite till. Hit kommer du om du vill prova whisky du aldrig trodde du skulle få chansen att testa.

Golden Promise i Paris

Jérôme Galland

Golden Promise är namnet på en sorts korn som var mycket populärt på skotska whiskydestillerier från framför allt mitten av 1960-talet till mitten av 1980-talet. Golden Promise är också namnet på en exklusiv whiskybar i centrala Paris. Här finns whisky som du inte har möjlighet att prova någon annanstans i världen.

1956 etablerade fransmannen Georges Bénitah La Maison du Whisky, en verksamhet som profilerar sig som en av de främsta specialisterna i Frankrike på import och distribution av premiumwhisky samt sällsynta sorter. 1968 öppnade de sin första butik och i dag finns det ytterligare en butik i den franska huvudstaden samt en filial i Singapore. Det senaste tillskottet i La Maison du Whisky-familjen är Golden Promise, en bar där du kan prova whisky som inte finns någon annanstans i världen. folk o folk var där och pratade med ställets whiskyexpert Salvatore Mannino.

– Jag kan med ödmjukhet säga att vi antagligen inte bara är Paris och Frankrikes största whiskybar, vi är nog den största i Europa. Och vi är unika på det sättet som vi fokuserar på alla möjliga sorters whisky, säger han.

En baravdelning och en provningsavdelning

Golden Promise ligger mitt i centrala i Paris i andra arrondissementet. Enligt Salvatore har de 1 150 olika whiskysorter på plats och dessutom en del rom. Verksamheten håller hus en trappa ned i en mysig lokal med källarvalv i vit sten och lågt i tak. Baren är uppdelad i två avdelningar. Dels en mer vanlig bar med bardisk och modern musik i högtalarna där de serverar cocktails, dels en lite stillsammare del för de som vill prova i lugn och ro.

– Menyn är i huvudsak är fokuserad på whisky, men det går även att beställa cocktails och klassiska drinkar. Vi har bland annat ett stort antal highballs (whisky som blandas ut med en mix eller läsk till en läskande och mindre alkoholhaltig dryck, reds anmärk), förklarar Salvatore och fortsätter:

– Highballs är mycket populärt i bland annat Japan. Det är fräscht, men också ett enkelt sätt att närma sig whisky på eftersom den är utspädd.

Mysig stämning på Golden Promise

Jérôme Galland

Här finns gammal och/eller sällsynt whisky

Intervjun äger rum i ”Le Salon”, ett rum som ligger lite längre in i lokalen än baren som vi nyss passerat. Mitt i rummet finns ett stort bord som är avsett för provningar och utmed väggarna är hyllorna fyllda med massor av olika sorters whisky. En del av etiketterna ser ut att vara riktigt gamla.

– Le Salon är helt dedikerad för gammal eller sällsynt whisky. Om den inte är gammal finns den i mycket begränsade utgåvor som du inte har möjlighet att smaka någon annan stans, säger han stolt.

Han berättar att några av flaskorna möjligtvis kan finnas till salu på någon prestigefull whiskyaktion, men att de då framför allt säljs som samlarobjekt. Det är inte ofta som man öppnar den här typen av flaskor, utan de behandlas snarare som investeringsobjekt och förblir oöppnade.

– Hos oss är tanken att det ska vara möjligt att smaka på samtliga sorter som vi har här. Även om en flaska fortfarande är oöppnad kan du be om att få prova. Vi vill att folk få testa sådan whisky som de inte kan köpa en hel flaska av för att priset är för högt. Här kan de i varje fall få smaka.

1 200 kronor för 2 centiliter

Golden Promises billigaste whisky ligger på 17 euro för 2 centiliter. Den mest sällsynta kostar 1 200 euro för samma mängd. Tanken är att det ska finnas något som alla som kommer hit har råd med. När jag frågar vilken som är den dyraste, så är svaret att det finns flera. Salvatore plockar fram några flaskor från hyllorna och berättar samtidigt att den äldsta de har är från 1950.

En av dem han ställer på bordet är en Ledaig Single Malt Scotch Whisky från Isle of Mull. Ledaig var originalnamnet på destilleriets rökiga whisky och på flaskan står det ”1972” med stora siffror, viket är samma år som destilleriet återupptog sin produktion. La Maison du Whiskys nuvarande vd var där någon gång på 1990-talet tillsammans med sin far och hade möjlighet att köpa med sig flaskan hem till Paris.

– Då förstod de inte hur ovanlig den var. Men i dag vet vi att det inte finns så många av den kvar i världen. Den är som ett vittne från det förflutna, säger Salvatore lyriskt.

De flesta av flaskorna som finns på hyllorna i Le Salon har de bara ett exemplar av.

– Dessa är inte nödvändigtvis de äldsta, utan de mest sällsynta. Jag kallar det här rummet The Liquor archives (sprit arkivet, reds anmärk). Det är som ett bibliotek, folk kommer hit och frågar efter någon raritet, precis som om de skulle vilja se en gammal bok, förklarar han.

Skotsk och japansk whisky samt amerikansk bourbon

Har ni bara single malt?

– Nej, vi har även blended whisky. Vi vill visa att även den kan vara av hög kvalitet.

En del gäster uttrycker sin förvåning över att se några av de vanligaste amerikanska whiskeyvarumärkena på hyllorna, men Salvatore försäkrar att de då ofta är någon särskild utgåva.

– Som till exempel den här Johnnie Walkern från 1960-talet, säger han och pekar på en flaska med välkänd etikett.

Han förklarar att de företrädesvis har skotsk whisky, men att det även finns en del amerikansk bourbon i sortimentet, vilket amerikanerna som hittat hit inte alltför sällan föredrar.

– Och rummet här intill är helt dedikerat till japansk whisky, säger han och visar ett mysigt rum med fåtöljer i röd sammet och låga bord.

Ett rum dedikerat till whisky från japan

Åsa Larsson

Längst in är ett rum för samlare som köper en hel flaska, förvarar den här och kommer hit när de vill ta sig en sip.

Gästerna som hittar till Golden Promise kommer från hela världen. De flesta är män, men det är även en hel del kvinnor. Och studenter som är whiskyintresserade, men kanske inte har så bra ekonomi. – Om kassan är skral kan man beställa in ett halvt provningsglas, säger han och ler.

Adress: Golden Promise, 1 Rue Tiquetonne, 75002 Paris

Text: Åsa Larsson

29.05.2023