Pelikan – en traditionsbevarare som blev Årets spritkrog.

En omtyckt klassiker som i decennier har serverat vällagad, svensk husmanskost med tillhörande snaps. I december 2020 blev den utnämnd till Årets Spritkrog.

Baren på restaurang Pelikan

Stockholmsinstitution, traditionsbevarare och kultplats. Det är några av de epitet som ofta förekommer i samband med krogen Pelikan. En omtyckt klassiker på Södermalm som i decennier har serverat vällagad, svensk husmanskost med tillhörande snaps. I december 2020 blev den utnämnd till Årets Spritkrog.

Restaurang Pelikan – en klassiker i Stockholms krogvärd med anor som sträcker sig långt tillbaka. Namnet är ett av Stockholms äldsta restaurangnamn och härstammar ända från 1664, då en krog med namnet Pehlekahn öppnade på Österlånggatan i Gamla stan. Sedan dess har Pelikan funnits på flera adresser, både i Gamla stan och på Södermalm. I dag ligger den på Blekingegatan på Söder i en vacker gammal ölhall med målningar i taket och mycket atmosfär i ett hus från 1904.

– Vi är helt klart en Stockholmsinstitution, säger Juha Harmaala, källarmästare på Pelikan. Vi värnar om den svenska mattraditionen och vår snapstradition. Våra rätter är väldigt snapsvänliga och vi tycker att man kan dricka brännvin till all mat, även till en varmrätt.

Årets spritkrog 2020

Det finns ett femtontal olika snapsar på menyn och nyligen fick restaurangen ett kvitto på att konceptet fungerar. I slutet av december 2020 tog de emot Spritakademiens fina utmärkelse ”Årets Spritkrog” med motiveringen:

”Få krogar i världen vårdar arvet av svensk mathistoria och isad nubbe såsom Pelikan! En kulturgärning i ett hotat mat- och dryckeslandskap.”

– Det kändes verkligen jättekul. Det är ett kvitto för oss att det vi gör är bra, säger Juha Harmaala stolt.

Normala år delas priset ut under en festlig galamiddag, men i år fick arrangemanget ställas in och Pelikan blev i stället hyllad digitalt. Spritakademiens preses Steffo Törnquists tal skickades i stället ut i ett pressmeddelande där han hyllade krogen med orden:

”Pelikan är mer än en restaurang, det är en kulturinstitution och en traditionsbevarare. Här serveras smör, ost och sill. Här kommer isade nubbar i glasjungfrur till samma paradrätter som när Stockholms krogliv var ungt – och snapsvisor ekar mellan borden.”

Husmanskost med köttbullar stora som golfbollar

Köttbullar

Pelikan är en restaurang som värnar om husmanskosten och gamla svenska traditioner. Här är köttbullarna stora som golfbollar och klassiker som stekt sidfläsk med löksås, kokt torsk med ägg och räkor samt gräddstuvad pyttipanna finns på menyn.

Ett av paradnumren är ”Grosshandlarmiddagen”, som är en hommage till tiden då hästkärrorna rullade på Söders gator och Pelikan var stadens sista utpost innan åkrar och ängar tog vid. Då kunde man behöva en rejäl måltid, vilket är just vad Grosshandlarmiddagen är. Köket har satt samman fyra rätter utifrån historiska menyer. Där ingår gubbröra och fläsklägg med rotmos. Och så en ett ”järn” till förstås, en sexa O.P Anderson som serveras i ”isad gumma” (ett gammalt namn på brännvinsglas).

– När vi tog över för sju år sedan fanns redan husmanskosten på menyn, men vi har förfinat både den och inredningen. Vi har renoverat i omgångar, putsat tavlor och väggar, bytt ut allt från skinnet på stolarna till glas och bestick. Det mesta är nytt, fast det ser likadant ut som tidigare. Det är renare och fräschare, säger Juha Harmaala. Han och familjen Sürer tog över krogen för 2013.

Precis som många andra i krogbranschen har Pelikan tuffa tider under pandemin. De nya restriktionerna där de är tvungna att stänga klockan åtta är en katastrof, och de väntar tillsammans med övriga branschen på det utlovade stödet från regeringen.

– Nu under corona säljer vi lunch för 75 kronor. Vi tjänar inte så mycket på dem, utan det är något som vi gör dels för att det är ett sätt för oss att hålla affärerna igång och personalen får sina timmar, dels för att vi vill kunna erbjuda en måltid till ett rimligt pris. Det är många som har det svårt nu, inte bara vi i restaurangbranschen.

Mycket stammisar och kulturfolk

Pelikan har mycket stamgäster, bland dem många kulturpersonligheter och folk inom kreativa yrken som bor i krokarna på Södermalm och i resten av huvudstaden. Men även den yngre publiken hittar till den klassiska krogen.

– Många tycker att det är kul att komma hit till vår fina lokal med linneservetter och vår speciella atmosfär – serveringspersonalen har lite ålder och här är lite korrekt. Och de gillar vällagad husmanskost som de kanske har fått hemma hos sina föräldrar eller morföräldrar, säger Juha Harmaala.

Steffo Törnquist avslutar sitt Årets Spritkrog-tal till Pelikan med några väl valda ord:

”Pelikan håller den svenska husmanskostens, grosshandlarerans och brännvinstraditionens gryta kokande. Pelikan är den svenska husmanskostens och smörgåsbordserans kanske allra främsta fanbärare. För detta är njutnings-Sverige tacksamt”

Snapsar till svensk husmanskost:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson med sin fylliga och balanserade kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål gifter sig väl med rätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.

Herrgårds Aquavit

245,00 kr


En akvavit som är utmärkt bland annat till salt eller rökt kött, rökt fet fisk, sill eller varför inte biff à la Lindström.

O.P. Anderson Björk

262,00 kr


En snaps som passar ypperligt till sill och till det nordiska kökets rena smaker med sin kryddiga och friska karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.