Philip visar engelsmännen det svenska köket.

Genom att blanda det bästa från skandinavisk design med smaker från det nordiska köket har Aquavit blivit restaurangen i London som alla pratar om.

Philip Hamilton

Trots att kvarteret St James’s Market är något livlöst är det fullt på restaurang Aquavit i London. Gäster med dålig framförhållning får hoppas på en plats i baren. Men det finns ingen skam i det, speciellt inte när ägare och krögare Philip Hamilton sitter där. Sorlet inne i restaurangen är mäktigt. Ännu mäktigare blir det när Philip berättar att det mestadels är riskkapitalister och redaktörer från GQ och Esquire som besöker restaurangen. En annan märkbar detalj är att personalstyrkan är osedvanligt stor, inte minst med svenska mått mätt. Förklaringen hittar Philip just i den kulturella skillnaden.

- I England finns en tradition av toppstyrning. Du tar inga egna initiativ, även om miljön uppmanar det. Det gör att vi tvingas ha tre gånger så många anställda som en motsvarande restaurang i Stockholm. Vi behöver någon som plockar knivar, någon som plockar gafflar och någon som överser det hela, säger Philip med viss ironi.

Smörgåsbord på restaurang Aquavit i London

I längden blir dock detta gynnsamt. Då lönerna generellt är lägre än i Sverige har Aquavit råd med en stor personalstyrka. Det påverkar också den mat som produceras och i det avseendet finns inte mycket att klaga på. För tillfället rankas restaurangen som en av Londons bästa.

- I London är kvalitén på restauranger otroligt hög, en helt annan nivå än i Stockholm till exempel, även om det finns bra mat där också. Att vi kan ha mycket mer personal, både i köket och ute på golvet, gör stor skillnad i kvalité. Nyligen fick vi en recension av en av Londons tuffaste journalister där vi rankades bland de 13 bästa restaurangerna i London just nu, berättar Philip.

Fransmännen vill kalla Aquavit för Brasserie, men Philip föredrar All-day-dining. Här kan gästerna äta frukost, lunch, middag och självklart även ”pop in for afternoon tea”. Philip menar att menyn är internationell med nordiska influenser. Blodpudding, leverpastej (långt ifrån Arbogas) och kroppkakor skvallrar om annat. Oavsett etikett verkar konceptet fungera alldeles utmärkt. Alicia Wikander samt Homeland-stjärnan Damien Lewis besöker Aquavit med jämna mellanrum och Tom Cruise är schemalagd att göra ett besök i juni månad.

Kroppkakor

- Jag vill sätta min stämpel med en restaurang i stan. I längden vill vi bli globala, ungefär som Hakkasan och Le Petit Maison. Jag tror inte det kommer bli så över en natt utan satsar långsiktigt på att det här ska bli ett ställe för alla, oavsett om det är turister, CEO:s eller High Leisure, säger Philip.

Restaurangen öppnade för sex månader sedan och på den korta tiden har Aquavit klättrat högt. I planeringen finns redan nya filialer i Shanghai och Dubai. Trots Philips omfattande bakgrund i branschen är det svårt att inte undra: tar det inte längre tid än sex månader att etablera en framgångsrik restaurang?

- För mig var det här enkelt. Jag har gjort det här i 35 år och jag hade kunnat göra det med förbundna ögon. Det handlar om att ha en bra story och det har vi. Martin Brudnizky står för designen, på väggen hänger en matta av Olafur Eliasson och alla besticken är från George Jensen.

Den Gunnar Asplund-influerade designen kröns av en piedestal med tre olika nivåer i mitten av restaurangens bardel. Bland alla flaskor på kylning ligger överst större delen av O.P. Andersons sortiment av brännvin. Naturligt för en restaurang som heter Aquavit, men inte bara en prydnad.

- Vad är det som säger att det inte kan vara Vodka, Rom och sedan O.P.? Att göra drinkar på O.P. är en kanongrej. Dessutom är den nordiska känslan otroligt populär i London just nu.

Det märks.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. O.P. står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far.

Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

O.P. Anderson passar perfekt till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.