Publikrekord på Fernet-Branca Barback Games 2018.

Lars Ahlbom från Kasai vann Fernet-Branca Barback Games 2018.

Vinnarna av Fernet-Branca Barback Games

Söndagen den 28 oktober hölls för fjärde året i rad i Sverige Fernet-Branca Barback Games på Nalen i Stockholm. Det är en underhållande tävling där de som arbetar bakom kulisserna får stå i centrum och visa upp vad de kan. Årets vinnare Fernet-Branca Barback Games var gotlänningen Lars Ahlbom som till vardags arbetar på stockholmskrogen Kasai.

Fernet-Branca Barback Games började för elva år sedan i San Fransisco. Tanken var att göra en alternativ tävling som dels är roligt att titta på, dels är ett event som lyfter fram doldisarna i en bar. Vanligtvis faller allt ljus på bartendern och barbackens slitsamma arbeta kommer i skymundan.

En barback, som i Sverige även kallas barnisse, är personen som servar bartendern så att denne kan sköta sitt jobb med att ge service till gästerna och se till att drinkarna kommer ut.

– Det kan vara allt ifrån att hämta is, pressa juice, fylla på kylarna till att plocka glas och torka av borden. De gör allt som inte bara är att betjäna gästerna, helt enkelt grovjobbet som sker i kulisserna för att ge besökarna goda serviceupplevelser, säger Patrik Tapper, Brand Ambassador för Fernet-Branca och projektledare för Fernet-Branca Barback Games..

En internationell tävling

Fernet-Branca Barback Games är en internationell tävling och går i sex länder. I år tävlade 30 lag med barbacks på det anrika etablissemanget Nalen i Stockholm om den åtråvärda titeln och en resa till Milano i vår. I priset ingår ett spännande besök på Fernet-Brancas destilleri. Varje lag består av två personer, en barback samt en bartender som är med och coachar och peppar inför tävlingen.

– Det var fler lag i år än någonsin som deltog. Kampen var hård och stämningen hög innan Lars Ahlbom och hans coach från Kasai slog ut laget från Mr. Voon i finalen, säger Patrik Tapper.

– Det känns kul att ha vunnit, men det var oväntat, säger Lars Ahlbom, 22 år från Visby. Jag visste inte så mycket om tävlingen innan. Men det är samma saker som vi gör på jobbet, så det gick bra.

Lagen får utföra uppgifter som de är vana vid, men det sker på tid och i en hinderbana med bildäck utlagda på golvet.

– Och ungefär 550 personer står bredvid och tittar, hejar och pushar. Det är hög stämning och mycket kul att kolla på. Vi brukar säga att det är som att kasta in en barback i en gladiatorarena, säger Patrik Tapper och skrattar.

Eventet är främst för dem som arbetar i branschen.

– Jag tycker att det är en extremt rolig tävling eftersom den verkligen sticker ut. Det är mycket högre tempo än andra krogrelaterade tävlingar och framför allt är det roligt att komma och titta på detta eftersom det händer så mycket, avslutar Patrik Tapper.

Fernet-Branca, 500ml

249,00 kr


En blandning av 27 olika örter och kryddor från fyra olika kontinenter utgör den omåttligt populära bittern Fernet.

Finns i småflaskor, 500ml, och 3000ml!

Brancamenta, 500ml

224,00 kr


En oslagbar kombination av malört och mint som friskar upp och gör gott för magen efter en stor middag. Eller kanske efter skidbacken?

Finns i småflaskor, 500ml samt i 3000ml!