Gör drinkar med O.P. Anderson.
De flesta kopplar O.P. Andersons akvavit som enbart som högtidernas snaps men O.P. är en minst lika god drinkingrediens. Här listar vi flera goda O.P-drinkar.
Läs mer »130 år har gått sedan O.P. Anderson lanserades på Göteborgsmässan år 1891 och blev ett med svenska folket. Jonas Odland, kryddmästare, presenterar nu jubileumsutgåvan.
Olof Peter Anderson föddes 1797 i Trollhättan. När han var 17 år flyttade han söderut till Göteborg där han började arbeta som lärling på ett apotek. Sju år senare startade O.P. ett destilleri. Ungefär samtidigt gifte han sig med Petronella Rosenhoff och tillsammans fick de sex barn.
O.P. Anderson var en entreprenör av rang. Han ägde fastigheter i Göteborgs stadskärna, var skeppsredare samt ägde en järnaffär. Samtidigt hann han producera och sälja stora mängder sprit. 1876 gick O.P. Anderson ur tiden, men hans son Carl August var väl förberedd på att axla arbetet med destilleriet. Han investerade stort i modern destillationsutrustning och kunde därefter producera 4 miljoner liter per år. Precis som sin far hade Carl August många järn i elden samtidigt: han var kommunalråd, styrelseledamot, frivillig i brandförsvaret, och när koleraepidemin blossade upp 1850 blev han chef för Göteborgs koleraenhet.
Under Göteborgsutställningen 1891 lanserade Carl August O.P. Anderson Aquavit, namngiven efter fadern. Sen dess har akvaviten gått från att tillverkas av potatis till vete, och sedan år 2002 består den av ekologiska råvaror.
För att fira O.P. Andersons 130-års jubileum skapades en specialutgåva, nu tyvärr slutsåld, komponerad av kryddmästare Jonas Odland. Tanken bakom var att skapa en unik akvavit som ändå är trogen originalreceptet som i princip varit oförändrat sedan 1891.
Kryddsammansättningen är därför densamma som i O.P. Anderson Original: kummin, anis och fänkål. Även alkoholstyrkan är densamma som i originalet från 1891 - 44%.
De flesta kopplar O.P. Andersons akvavit som enbart som högtidernas snaps men O.P. är en minst lika god drinkingrediens. Här listar vi flera goda O.P-drinkar.
Läs mer »Under midsommar och andra svenska högtider är snapsvisor ett vanligt och kärt inslag . folk o folk har pratat om snapsvisans historia och moderna visor med Spritmuseums programansvarig Helen Ericsson Sandlund.
Läs mer »I O.P. Anderson Distillery produceras stora delar av svensk akvavit och snaps. Nu lanserar man sin första gin: O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin.
Läs mer »Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till rätter på det klassiska midsommarbordet men även till bordet med vegansk mat.
Läs mer »