Fira Petronellas dag - med O.P. Petronella

31 maj är det Petronellas namnsdag. Vad har hon för koppling till O.P. Anderson? Och vad dricker du bäst den dagen - O.P. Petronella såklart.

Petronella Hallon nyhet

Petronella Charlotta Rosenhoff som levde under 1800-talet var maka till spritfabrikören O.P. Anderson. Till sin ära har hon fått två olika snapsar uppkallade efter sig. 31 maj firas precis alla Petronellor i Sverige på deras namnsdag.

Idag heter runt 2 000 personer Petronella i Sverige. Namnet har romerskt ursprung och dyker upp i Skåne redan på 1100-talet. Den allra första Petronellasnapsen med smak av äpple och kummin lanserades däremot 2013. I april i år släpptes uppföljaren O.P. Petronella Hallon med smak av ekologiska hallon. Båda snapsarna passar perfekt för att fira Petronellas namnsdag, antingen till maten eller som bas i drinkar.

–När O.P. Anderson Original lanserades 1891 sattes en ny standard inom svensk akvavit. Genom Petronella fortsätter utvecklingen i samma innovativa anda med nya moderna snapsar för en bredare målgrupp, säger Malin Ollas, Product Manager Own Brands på Anora. Därför är vår Petronella alltid ekologisk och har lägre alkoholhalt. Samtliga snapsar från O.P. Anderson innehåller originalkryddningen från 1891 med kummin, fänkål och anis. Den första Petronellasnapsen är även smaksatt med ekologisk äpplemust för en rund och fyllig smak. Årets nyhet O.P. Anderson Petronella Hallon har fått sin bäriga smak och rosa färg från ekologiska hallon.

Recept som passar till respektive snaps:

Till O.P. Anderson Petronella Äpple:

Asiatisk laxtartar med äpple och ingefära till Petronella Äpple.

Asiatisk laxtartar med äpple och ingefära.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


O.P. Anderson Petronella har en frisk smak av äpple och kummin tillsammans med toner av anis och fänkål. Den är underbar som snaps eller som här - ingrediens i innovativa cocktails!

Till O.P. Anderson Petronella hallon:

Crostini med krämig burrata, hallon och örtolja.

Crostini med krämig burrata, hallon och örtolja.

O.P. Anderson Petronella Hallon

199,00 kr


Mild, fyllig och frisk smak av hallon i kombination med de klassiska O.P. kryddorna. Den milda kryddningen av kummin, anis och fänkål kompletteras av de friska hallonen som skapar en modern twist på en traditionell kryddning.

Snapsen serveras med fördel något kyld till sommarmat såsom sill, lax och fräscha sallader. O.P. Anderson Petronella Hallon fungerar även som aperitif med is samt som bas till bubbliga spritz och rosa cocktails.