Aquavit är Sveriges vanligaste, kryddade brännvin. Det är ett destillat gjort på jordbruksprodukter samt kryddat med kummin och/eller dill. Här finner du ett brett utbud av snapsar, alla med sin unika historia och ursprung. Många är ekologiska!
Med jämna mellanrum samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Denna gång har vi provat Svenska Nubbar som är en attraktiv förpackning med 10 olika kryddade brännvin.
Läs merDen 13 april 2025 firas World Aquavit Day för allra första gången – en global hyllning till denna ikoniska nordiska dryck med anor ända tillbaka till 1500-talet.
Läs mer1 november släpptes årets Aalborg Jule Akvavit vars recept varit detsamma sedan lanseringen 1982. Däremot får flaskan en ny dekor inför varje jul samtidigt som flaskformen uppdateras vart tredje år.
Läs merVad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs merNu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.
Läs merVarje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling vanns av Göran Storby med visan "Kulturkanon" som du hittar här.
Läs merFrån och med förra året finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck - det kryddade brännvinet!
Läs mer1 mars lanseras ekologiska O.P. Anderson Dill Aquavit i Systembolagets fasta sortiment. Det är en frisk och modern snaps med toner av dill och citrus som skapats specifikt för fisk- och skaldjursrätter.
Läs merDenna gång för januari månad 2024 har jag valt en limiterad upplaga av O.P. Anderson ekologiska Aquavit. Här har man verkligen tagit det bästa av två världar genom att lagra aquaviten under 7 månader i calvadosfat.
Läs merTillsammans med det franska calvadosdestilleriet Boulard lanseras nu den allra första akvaviten som lagrats på calvadosfat. Nya O.P. Anderson Aquavit Calvados Cask Finish kommer i 2 000 flaskor till Systembolaget 9 oktober.
Läs mer31 maj är det Petronellas namnsdag. Vad har hon för koppling till O.P. Anderson? Och vad dricker du bäst den dagen - O.P. Petronella såklart.
Läs merVisste du att man kan göra supergoda och spännande drinkar på akvavit och kryddat brännvin? Här har vi samlat ett gäng som är både enkla och goda.
Läs merVisste du att man kan göra supergoda och spännande drinkar på akvavit och kryddat brännvin? Här har vi samlat ett gäng som är både enkla och goda.
Läs merDen 17 maj firar Norge sin nationaldag. Det är en dag i festens tecken och det är inte ovanligt att man skålar i akvavit.
Läs merOstron kan avnjutas med ett flertal olika drycker men få kombinationer är dock så goda som ostron och lätt kyld akvavit. Här få du tre tips på akvavit till ostron.
Läs merDanmarks grundlagsdag hyllar dagen då landets grundlag signerades 5 juni 1849. Ett traditionellt och trevligt sätt att fira våra grannar är genom en frukost med Gammel Dansk samt en lunch med smørrebröd och Aalborg Akvavit.
Läs merAkvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs merO.P. Anderson är världskänt för sitt gedigna dryckeshantverk och har vunnit flera medaljer för sina nya alkoholfria snapsar. Läs om den prisbelönta snapsen här.
Läs merMaster Blender Jonas Odland besvara julens vanligaste snapsfrågor. Till exempel varför vi dricker snaps till julbordet och vilken snaps som passar till skinkan.
Läs merVarje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling, 2021, vanns av Hasse Nilsson med visan "Värmebölja" som du hittar här.
Läs merDe flesta kopplar O.P. Andersons akvavit som enbart som högtidernas snaps men O.P. är en minst lika god drinkingrediens. Här listar vi flera goda O.P-drinkar.
Läs merStartskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Läs merKrydda din egen snaps! Här tipsar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery om två olika sätt att krydda snapsen - beroende på hur bråttom du har.
Läs merO.P. Anderson har återigen kammat hem guld i ett spritmästerskap. I årets upplaga av prestigefyllda San Fransisco World Spirits Competition vann O.P. Anderson den gyllene topplaceringen för O.P. Anderson Aquavit.
Läs merO.P Anderson firar 130 år med en limiterad utgåva av ursprungsrecept. Läs mer om O.P. Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition här!
Läs merVi bjuder på ett underhållande matlagningsprogram där komikern Nisse Hallberg och kocken Marion Ringberg lagar en modern grosshandlarlunch.
Läs merMatforskaren Richard Tällström grottar ner sig i brännvinets historia, lär oss mer om akvavit och om svårigheter som snapsviseförfattare ställs inför.
Läs merNär man beställer “bärs och järn” är det upp till dig att själv välja spritsort. Men, beställer du en Silljägare får du en bärs och ett järn med O.P. Anderson Original Aquavit och inget annat.
Läs merDen svenska akvaviten O.P. Anderson har vunnit flera internationella priser i år, bl.a. Aquavit of the Year i New York International Spirits Competition.
Läs merTill all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.
Läs mer