Marinera kött i alkohol – 5 steg till en mör och saftig köttbit.

Det finns många fördelar med att marinera kött i alkohol. Följ de här 5 stegen och vi garanterar att ditt kött kommer att göra succé.

marinera med alkohol

Att använda alkohol när man lagar mat, som whisky eller vodka, är det många som gör på helt fel sätt – eller inte vågar alls. Men faktum är att precis som med salt så kan alkoholen förhöja smaken rejält, men då måste den användas på rätt sätt. Vi hjälper dig att marinera kött med alkohol, på rätt sätt.

Att marinera kött med alkohol är ett väldigt bra sätt att ta in alkoholen i matlagningens härliga värld. Till exempel hjälper alkoholen till att möra köttet och släppa fram alla de härliga smakerna som finns i en riktigt fin köttbit. Vill du ha en mör köttbit som även är saftig – då kanske det faktiskt är dags att börja marinera med alkohol. Här nedan kommer fem enkla steg att följa om du vill lyfta smakerna på din köttbit till en ny nivå.

Steg 1 – marinera kött med rätt alkohol

Olika typer av alkohol har olika karaktär och kommer att tillföra en distinkt smak till ditt kött när du använder det som marinad. Därför ska du vara noggrann när det kommer till val av alkohol i din marinad. Till exempel kommer whisky att ge en rökig smak – något som gör sig perfekt vid grillning men även när du lagar mat inomhus, som ett substitut till grillning. Rom å andra sidan kommer att ge köttet en sötma som passar bra när du tillagar fläsk eller annat ljust kött.

The Latitude 55°, 700ml

274,00 kr


Rund, lite fruktig doft med inslag av fat, vanilj och smörkola samt en mycket försiktig rökighet. Välbalanserad och rund smak med aningen rökighet, sötma och fatkaraktär, inslag av frukt, vanilj samt smörkola.

Lord Calvert, 700ml

236,00 kr


Fruktiga aromer av kola, honung, vanilj och apelsin. Smaken är fruktig med inslag av vanilj och kola som övergår till nyanser av torkad frukt i eftersmaken.

Barracuda Gran Reserva

349,00 kr


Karibisk rom som har fått lagra på amerikanska bourbonfat i 7 år vilket ger den en karaktär av exotiska frukter och vanilj. Romen har också en tydlig smak av torkade russin, örter, torkade frukter som aprikos samt en fläkt av citrus.

Steg 2 – möra köttet

Det här är något du alltid ska göra, speciellt om du väljer en stek. Banka alltid ut köttet, det kommer inte bara att göra din köttbit saftigare utan det hjälper även till att suga upp marinaden. Att marinera kött med alkohol kommer att löna sig då köttbiten blir både mörare men också fastare.

Banka alltid ut köttet

Steg 3 – hur länge ska köttet ligga i marinaden?

Ett vanligt misstag många hemmakockar gör är att man marinerar köttet för länge. Ja, du läste rätt. Det är inte ovanligt att man låter köttet ligga över natten. Problemet är att om du marinerar köttet med alkohol och låter det ligga för länge kommer det så småningom att börja tillaga köttet.

Låt köttet ligga i marinaden

Självklart måste köttet få ligga och gotta till sig, börja inte tillaga det för snabbt. En bra regel är att låta det ligga minst en timme men inte mer än fyra timmar, det för att alla smaker ska hinna sätta sig.

Steg 4 – bränna av med alkohol

Det finns de som inte tycker om smaken av alkohol. Oftast försvinner den smaken av sig självt när du tillagar köttet, men om det inte skulle vara så är det en bra idé att bränna bort all överflödig alkohol. Det kan till och med bli ett litet partytrick i hemmaköket på fredagskvällen.

Steg 5 – tillaga en sås med alkohol

Är det så att du inte tycker om att använda marinad på din köttbit finns det faktiskt andra knep att ta till om du är nyfiken på alkohol i matlagning. Det enklaste sättet är att istället för att marinera köttet så låter du marinaden gå ner i pannan och vips så har du en enkel sås.